Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
5. 5. 2017,
10.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

YouTube Google Alphabet pretočni video Ellen DeGeneres oglaševanje

Petek, 5. 5. 2017, 10.22

6 let, 6 mesecev

YouTube z več lastne "televizijske" produkcije

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Youtube | Foto Reuters

Foto: Reuters

Storitev pretočnega videa odločneje vstopa v svet televizijskih vsebin s številnimi novimi lastnimi produkcijami – tako upajo, da bodo lažje privabili oglaševalce. Kaj bomo od tega lahko spremljali pri nas?

Googlov YouTube je napovedal veliko krepitev na področju programskih vsebin. Nove izvirne vsebine, med drugim tudi pogovorne oddaje z Ellen DeGeneres ter zabavne oddaje s komikom Kevinom Hartom ter zabavljavškim parom Rhett & Link, bodo še letos na voljo brezplačno prek kanalov YouTube.

Google je to uradno napovedal na letošnjem dogodku za oglaševalce Newfront v New Yorku, kjer so med drugim napovedali okrepljene naložbe v plačljivo storitev pretočnega videa in glasbe YouTube Red, ki deluje od oktobra 2015, je med drugim še poročal poslovni medij Bloomberg.

Toda pri nas se še ne gre prezgodaj veseliti, ker že zdaj marsikatera spletna storitev, todi Googlova, ni na voljo ali ni dostopna v enakem obsegu kot v ZDA.

Konkurenca narekuje nove prijeme

YouTube se je uveljavil kot zakladnica brezplačnih videovsebin drugih avtorjev, a so ga tekmeci, ki so že zaplavali v vode visokokakovostnih programskih vsebin, prisilili v konceptualno nadgradnjo. Tako bo tudi YouTube investiral v zahtevnejše in dražje produkcije, ki bodo pritegnile širok krog gledalcev.

Google bo tako ustvaril več kot 40 lastnih oddaj in filmov v naslednjem letu, za kar bo porabil stotine milijonov evrov, so pri Bloombergu citirali neimenovani, a vendarle dobro obveščen vir. Z vključevanjem slavnih zvezd upajo, da bodo pritegnili velike oglaševalce, ki so naklonjeni na ta način porabljati denar iz svojih oglaševalskih proračunov, in jih prepričali, da vsaj del teh zajetnih sredstev preusmerijo s televizije na splet.

Med zvezdniki, s katerimi bodo ustvarjali lastne vsebine za YouTube, bo tudi voditeljica pogovornih oddaj Ellen DeGeneres. | Foto: Reuters Med zvezdniki, s katerimi bodo ustvarjali lastne vsebine za YouTube, bo tudi voditeljica pogovornih oddaj Ellen DeGeneres. Foto: Reuters

Oglaševalci želijo zagotovilo, da bodo prisotni ob dobrih vsebinah

Veliki ameriški oglaševalci so vzdrževalcem omrežja YouTube sicer zamerili, da so se njihove oglaševalske vsebine tam znašle ob boku vsebin, ki veljajo za nezakonite, nestrpne ali kako drugače nedostopne. YouTube namreč kot avtorji polnijo mnogi posamezniki z vsega sveta in vsi ne spoštujejo spletne olike in pravil.

YouTube se je na očitke odzval z dopolnjenimi pravili in njihovim doslednejšim izvajanjem, a oglaševalci vendarle želijo zagotovilo, da bodo njihovi oglasi predvajani skupaj z nespornimi in dobro obiskanimi vsebinami. Zato je YouTubova odločitev za nove kakovostne lastne produkcije zagotovo smiselna in upravičena.

Evropa ni Amerika

Medtem ko v Evropi, zlasti v Sloveniji, oglaševalci še vedno namenjajo levji delež sredstev televizijam in veliko manj spletu, se Google s skoraj 20 milijardami evrov prihodka od oglaševanja v prvih treh letošnjih mesecih lahko pohvali, da je iz tega naslova v tem obdobju zaslužil več kot vse ameriške televizijske postaje in omrežja.

A Google želi ta delež še bolj obrniti sebi v prid. Čeprav bo poudarek njihovih novih programskih prizadevanj na financiranju z oglasi, bo YouTube tam, kjer je na voljo, še naprej podpiral svojo plačljivo storitev YouTube Red, kjer oglasov ni. Na storitvi Red bodo tako še naprej predvajali vsebine, katerih cena presega več milijonov evrov za eno uro oddajanja, še poroča ameriški poslovni medij.

YouTube že ima lastne velike studie v devetih mestih po svetu, vključno s tistimi v ZDA, Združenem kraljestvu in Indiji.

Ne spreglejte