Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
6. 10. 2015,
18.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Apple iOS iPhone

Torek, 6. 10. 2015, 18.21

8 let

YiSpecter grozi Applovim mobilnim napravam

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zlonameren program napada naprave z operacijskim sistemom iOS. Pri Applu so potrdil obstoj škodljivca, a zatrjujejo, da večine uporabnikov ne bo napadel.

YiSpecter so zaznali predvsem na Applovih napravah na Kitajskem in v Tajvanu. Razširja se na zvit način, s prenosom štirih svojih delov z osrednjega strežnika prek zasebnih vmesnikov (API), po uspešni namestitvi pa namešča neželene programe, nadomešča obstoječe aplikacije z lažnimi, spreminja privzete nastavitve brskalnika in čez več zaslon prikazuje vsiljive oglaševalske vsebine. Celo takrat ko ima uporabnik občutek, da je zlonamerneža odstranil z izbrisom, ta nadaljuje svoje škodljivo dejanje, saj nekateri njegovi deli ostanejo dobro skriti in se tako zna učinkovito obnoviti.

Devetka je varna Najboljša mogoča zaščita pred škodljivcem YiSpecter je namestitev novega operacijskega sistema iOS 9 ali njegovih nadgradenj, saj YiSpecter v njem ne deluje. Izpostavljeni so torej uporabniki starejših različic tega operacijskega sistema, predvsem tisti, ki nameščajo programe iz drugih virov, ne samo iz uradne tržnice App Store. Prav zato, ker pri Applu verjamejo, da bo večina uporabnikov v čim krajšem času nadgradila svoje naprave na iOS 9 (ali je to že naredila) in da uporabljajo uradni App Store, so prepričani, da bo napadom izpostavljen le majhen delež uporabnikov. Pri Applu so dodatno blokirali aplikacije, za katere so ugotovili, da so bile prenašalec zlonamernega programa YiSpecter.

Kitajska na vrhu piratstva YiSpecter je na svojem pohodu že kakšnih deset mesecev, a so ga šele pred kratkim odkrili varnostni inženirji računalniškega podjetja Palo Alto Networks. Največ ga je na Kitajskem in v Tajvanu, kar ni presenečenje, saje je na Kitajskem cveti trg piratskih in nezakonitih, a s tem tudi nevarnih aplikacij. Nepridipravi vedo, da so uradne trgovine z aplikacijami eden od zadnjih branikov računalniške varnosti, zato je toliko bolj odmevala nedavna okužba Applove trgovine z zlonamernim programom XcodeGhost. Ta je napadel prek modificirane različice razvojnega orodja Xcode in tako dodobra omajal Applove tržne pristope, ki so vedno opozarjali na boljšo varnost operacijskega sistema iOS v primerjavi z operacijskim sistemom Android. Popolne računalniške zaščite očitno ni nikjer.

Ne spreglejte