Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
15. 9. 2015,
21.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Apple Steve Jobs Steve Wozniak Matic Tomšič

Torek, 15. 9. 2015, 21.28

7 let, 12 mesecev

Wozniak: Apple ni odpustil Steva Jobsa, odšel je sam

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Soustanovitelj Appla Steve Wozniak pravi, da uprava podjetja leta 1985 ni odpustila Steva Jobsa. Apple naj bi zapustil sam.

Pripoved o Applu gre takole - Steve Jobs je podjetje skupaj s prijateljema Stevom Wozniakom in Ronaldom Waynom ustanovil leta 1976. Manj kot deset let pozneje, leta 1985, je bil Apple že zelo uspešno računalniško podjetje, na samem vrhu pa se je bil boj za nadzor med ustanoviteljem Stevom Jobsom in takratnim direktorjem Appla Johnom Sculleyjem. Jobs ga je izgubil in uprava Appla ga je soglasno izločila iz podjetja. V Apple se je kot direktor nato vrnil leta 1997 in na poznejših javnih nastopih večkrat potožil: "Kako te lahko odpustijo v podjetju, ki si ga ustanovil sam?"

Je Steva Jobsa iz Appla pognal obup zaradi začetnega neuspeha računalnika Macintosh? A kot je pred dnevi v komentarju na Facebooku pojasnil soustanovitelj Appla Steve Wozniak, to ne drži povsem. Steve Jobs je po njegovih besedah Apple zaradi začetnega prodajnega neuspeha računalnika Macintosh zapustil sam. "Z Johnom Sculleyjem na čelu smo se po Jobsovem odhodu zelo trudili kar tri leta, da je Macintosh za Apple vendarle začel ustvarjati dobiček," je zapisal Wozniak, na Facebooku sicer znan kot Woz. Ugibal je tudi, da je bil Jobs zaradi mlačnega sprejema Macintosha osramočen, obupan.

Olja na ogenj, ki je podžgal odločitev Steva Jobsa o odhodu iz Appla, naj bi leta 1985 sicer prilila tudi odločitev takratnega direktorja Johna Sculleyja, da Jobsa odstavi z dela na računalniku Macintosh, saj naj bi motil delo v razvoju. Sculley je v začetku letošnjega leta sicer pojasnil, da to ni pomenilo, da je Jobs odpuščen, saj je bil še vedno predsednik uprave Appla. A Jobs mu tega naj ne bi nikoli odpustil. Kaj je Jobs počel po tem, ko je zapustil Apple? Steve Jobs je po odhodu iz Appla skoraj nemudoma ustanovil podjetje NeXT, ki je proizvajalo računalnike in delovne postaje. Podjetje je bilo na začetku precej neuspešno, dobiček je prvič ustvarilo šele leta 1994. NeXT je leta 1997 za skoraj pol milijarde dolarjev kupil Apple.

Leta 1986 je Jobs vložil 10 milijonov ameriških dolarjev v animacijski studio The Graphics Group, podružnico velike filmske družbe Lucasfilms (Vojna zvezd, Indiana Jones). Podjetje se je pozneje preimenovalo v Pixar in ustvarilo nekaj najbolj priljubljenih animiranih filmov vseh časov - Svet igrač, Življenje žuželk, Reševanje malega Nema, Pošasti iz omare in WALL-E.

Ne spreglejte