Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
29. 7. 2015,
10.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Windows 10 Microsoft Matic Tomšič

Sreda, 29. 7. 2015, 10.34

6 let, 6 mesecev

Windows 10 od danes na voljo uporabnikom

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Uporabniki Windows 7 in 8.1, ki so si pravočasno rezervirali izvod Windows 10, bodo od danes naprej lahko namestili nov operacijski sistem. Nekateri bodo na vrsti prej, nekateri malce pozneje.

Windows 10 je prvi Microsoftov operacijski sistem, ki je uporabnikom pod določenimi pogoji (predhodna uporaba Windows 7 ali 8.1) na voljo povsem brezplačno. Operacijski sistem je Microsoft prvič v zgodovini platforme Windows zastavil kot storitev. To pomeni, da bodo nove funkcije uporabniki prejemali prek servisa Windows Update, naslednika Windows 10 pa še lep čas ne bo na vidiku.

Če ste si Windows 10 rezervirali pravočasno (v tem prispevku smo opisali, kako to storiti), bodo danes morda že na voljo za prenos in namestitev. Microsoft bo Windows 10 sicer izdajal v valovih, zato bodo nekateri uporabniki na vrsti prej kot drugi. Sistemske zahteve za namestitev Windows 10 Kakšen računalnik potrebujemo za namestitev in zagon Windows 10? Microsoft navaja, da operacijski sistem zahteva procesor (CPU) s hitrostjo vsaj enega gigaherca, grafično kartico s podporo knjižici DirectX 9 in en (32-bitna različica) oziroma dva gigabajta pomnilnika RAM (64-bitna različica). 32-bitni Windows 10 na disku sicer potrebuje 16 gigabajtov prostega prostora, 64-bitni pa 20. Treba bo imeti tudi vsaj sedempalčni zaslon, ki podpira ločljivost 800 x 600 pik. Pogoj, ki ga verjetno ne izpolnjujejo samo blagajne v lokalnem minimarketu.

Poporodne težave ob sicer toplem sprejemu skupnosti Prvi odzivi uporabnikov na izid Windows 10 so odlični, a brez poporodnih krčev ni šlo. Microsoft je tako ob izidu že izdal skupek popravkov, velik kar en gigabajt, a nekateri hrošči ostajajo. Poznavalci pričakujejo, da bo Microsoft operacijski sistem z nadaljnjimi popravki dokončno zakrpal v največ šestih tednih po izidu. Težave je Windows 10 sicer povzročil tudi uporabnikom nekaterih grafičnih kartic znamke Nvidia, saj gonilniki, izdani prek Windows Update, z njimi niso bili združljivi, uradnih Nvidiinih pa nekaterim ni uspelo namestiti. Zgodbo o našem igranju z Windows 10 lahko pričakujete v prihodnjih dneh.

Ne spreglejte