SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Wikipedija – glasilo Zahoda?

1

termometer

Študija oxfordske univerze je pokazala, da so skoraj polovični delež enciklopedičnih vnosov na Wikipediji napisali avtorji iz vsega petih držav razvitega Zahoda.

Ali to pomeni, da Wikipedija izkrivlja realen pogled na svet? Da in ne, meni vodja raziskave, profesor dr. Mark Graham z internetnega inštituta na prestižni britanski univerzi Oxford. Kot je zapisal v študiji, ki se osredotoča predvsem na geopolitične enciklopedične vnose, "številni lokalni glasovi na Wikipediji z informacijami le redko zastopajo svoje države ali kraje". Namesto tega znanje o njih širijo avtorji iz Evrope in Severne Amerike, predvsem iz ZDA.

45 odstotkov avtorjev iz le petih držav ZDA skupaj z Veliko Britanijo, Francijo, Italijo in Nemčijo tvorijo peterico držav, ki Wikipediji prispeva največ enciklopedičnega znanja. Iz njih glede na geografske označbe, s katerimi so označeni članki, namreč izhaja kar 45 odstotkov avtorjev. Celo Nizozemska, ki sicer ne spada niti med vodilnih deset držav z največ avtorji na Wikipediji, je napisala več enciklopedičnih vnosov kot celotna afriška celina.

Ker znanje o državah in njihovi politiki, geografiji, običajih ustvarjajo ljudje, ki tam ne živijo, so informacije z vidika nevtralnega bralca Wikipedije lahko točne, ne pa tudi povsem objektivno predstavljene, menijo avtorji raziskave.

Internetni "reveži" raje pišejo o Evropi in ZDA Ugotovili so tudi, da večina avtorjev prispevkov na Wikipediji iz držav, kjer dostop do interneta ni osnovna življenjska potrebščina, temveč velik privilegij, medtem raje ureja prispevke na drugih področjih. Nekateri celo pogosto dopolnjujejo vsebine o Evropi in ZDA, krajih, o katerih je tako ali tako na voljo že preveč informacij. S tem avtorjem z Zahoda nevede dajejo blagoslov, da še naprej širijo svojo različico znanja o njih samih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin