SiolNET. Digisvet Novice
2,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Gospodarske napetosti z ZDA se stopnjujejo

Washington pritiska na Google: pretrgajte zveze s Huaweijem!

2,20

termometer

Android, Bugdroid, Google
Foto: Reuters

Skupina petih kongresnikov je v pismu prvemu možu Googla zahtevala, naj to ameriško podjetje pretrga zveze s kitajskim visokotehnološkim podjetjem, za katerega pravijo, da "je tveganje za ameriško državno varnost".

Pismo kongresnikov, ki ga je prejel Googlov glavni izvršni direktor Sundar Pichai, prihaja le dva tedna po tem, ko je Google napovedal konec sodelovanja z ameriško vojsko na področju umetne inteligence.

Google in Huawei razvijata naslednika za SMS

Kongresniki so opozorili na "zaskrbljenost ameriške obveščevalne skupnosti zaradi Huaweija" in se močno razburili nad Googlom, češ, kako lahko nadaljuje sodelovanje s Huaweijem celo po tem, ko so prenehali sodelovati z ameriško vojsko.

Google je namreč januarja združil svoje moči s Huaweijem pri razvoju naslednje generacije kratkih sporočil za mobilne naprave z Googlovim operacijskim sistemom Android (RCS, Rich Communication Services).

Čeprav mobilnih telefonov Huawei (nekateri) nočejo videti na policah trgovin v ZDA (na sliki je Huawei P20 Pro), sodeluje Google s Huaweijem že od začetka leta pri razvoju naslednika kratkih sporočil SMS: sporočanja RCS. Čeprav mobilnih telefonov Huawei (nekateri) nočejo videti na policah trgovin v ZDA (na sliki je Huawei P20 Pro), sodeluje Google s Huaweijem že od začetka leta pri razvoju naslednika kratkih sporočil SMS: sporočanja RCS. Foto: Srdjan Cvjetović

"Bolj želijo podpirati kitajsko komunistično partijo kot svojo vojsko"

"Obžalujemo, da Google ni želel nadaljevati dolge in uspešne tradicije sodelovanja med vojaškimi in tehnološkimi družbami, a smo še bolj razočarani, da Google očitno bolj želi podpirati kitajsko komunistično partijo kot ameriško vojsko," je med drugim zapisala poslanska peterica v svojem pismu.

Huawei vseskozi odločna zavrača kakršnekoli očitke o tem, da njihova telekomunikacijska oprema vohuni za komerkoli.

Politični pritiski so že učinkovali

Pismo poslanske peterice ni prvo te vrste, ki ga je v tem mesecu prejel Google. Demokratski senator Mark Warner iz zvezne države Virginia je od družbe Alphabet, katere Google je hčerinska družba, v začetku meseca zahteval več podrobnosti o dogovorih o izmenjavi in delitvi podatkov, ki jih imajo s kitajskimi tehnološkimi podjetji.

Ameriška mobilna operaterja Verizon in AT&T sta gotovo pod težo političnih pritiskov odstopila od dogovora, ki je predvideval prodajo pametnih telefonov Huawei uporabnikom njunih mobilnih omrežij. Ameriška mobilna operaterja Verizon in AT&T sta gotovo pod težo političnih pritiskov odstopila od dogovora, ki je predvideval prodajo pametnih telefonov Huawei uporabnikom njunih mobilnih omrežij. Foto: Reuters

Takšni politični pritiski so v ZDA že učinkovali: ameriška operaterja AT & T in Verizon sta se letos odpovedala prodaji Huaweijevih mobilnih telefonov uporabnikom svojih omrežij.

Nekje ga grdo gledajo, drugod ga imajo zelo radi

Huawei ima podobne težave tudi v Avstraliji, kjer tamkajšnja vlada odloča o tem, ali mu bo dovolila sodelovati na trgu telekomunikacijske opreme za mobilna omrežja pete generacije 5G.

Drugod po svetu Huawei s svojimi pametnimi telefoni utrjuje in krepi svoje tržne deleže. V Sloveniji je tretja najbolj priljubljena znamka mobilnih telefonih, seznam držav, kjer so njihovi telefoni najbolj prodajani, pa se je tudi ta mesec povečal.

Revija Forbes je na svojo globalno lestvico najbolj vrednih blagovnih znamk Huawei uvrstil na 78. mesto. Na tem seznamu so podjetja iz 16 držav in regij, med drugim 54 ameriških, 12 nemških ter po sedem francoskih in japonskih podjetij. Na prvih petih mestih so visokotehnološka podjetja, ki sama imajo petino vrednosti vseh stotih podjetij na Forbesovi lestvici. Huawei, katerega vrednost so ocenili na 8,4 milijarde ameriških dolarjev (7,4 milijarde evrov), je edino kitajsko podjetje na tem uglednem seznamu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin