Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
3. 5. 2013,
10.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

splet internet

Petek, 3. 5. 2013, 10.31

6 let, 6 mesecev

Warner Bros. na sodišče zaradi slavnih spletnih mačk (VIDEO)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Produkcijsko hišo WB tožijo zaradi serije iger Scribblenauts, v kateri sta se brez dovoljenja avtorjev pojavili kultni Nyan Cat in Keyboard Cat. Pred sodnika mora tudi razvijalec 5th Cell.

Postopek sta sprožila odvetnika očetov obeh kultnih memov, kakor spletna skupnost na čelu s 4chanom in Redditom imenuje tovrstne humorne kreacije, ki praviloma nosijo preprosto idejo ali sporočilo in se po medmrežju širijo s svetlobno hitrostjo.

Keyboard Cat je slaven posnetek mačke Charlesa Schmidta z imenom Fatso (Debelinko), ki, oblečena v srajco, igra na elektronsko klaviaturo. Schmidt je tako posnetek in lastno ime Keyboard Cat registriral na ameriškem uradu za zaščito avtorskih pravic, decembra lani in marca letos ju je na ameriškem patentnem uradu prijavil tudi kot blagovni znamki, na odobritev zahteve pa še čaka. Videoposnetek mačjega klavirskega virtuoza je na YouTubu v šestih letih od prenosa nabral več kot 30 milijonov ogledov, Fatso pa se je pojavil celo v televizijskem oglasu za sladkarije Starburst.

Saga o Nyan Cat, muci, ki ima namesto telesa Pop-Tart (čez lužo priljubljeno pecivo s sladkim nadevom) in med letenjem po vesolju za sabo pušča mavrično sled, se je začela aprila 2011. Iz prve skice, ki jo je Christopher Orlando Torres ustvaril po podobi svoje kosmatinke Marty, se je nekaj dni pozneje razvila krajša animacija (sličica .GIF). To je Torres delil s spletom, 5. aprila pa se je na YouTubu prvič pojavil posnetek Nyan Cat, ki je združeval ponavljajočo se animacijo mavrične mačke in predelano japonsko pesem Nyanyanyanyanyanyanya! (nya je japonski ekvivalent našega mijav).

Nyan Cat je postala instantna uspešnica – do današnjega dne si je izvirno različico videa ogledalo že več kot 96 milijonov obiskovalcev YouTuba (kjer je leta 2011 sicer zasedla peto mesto po gledanosti), portal Webbys pa jo je lani nagradil z nazivom Mem leta. Torres je s svojo spletno mačko ravnal podobno kot Schmidt s svojo – za animacijo je pridobil avtorske pravice, pri patentnem uradu pa je vložil tudi zahtevo za zaščito blagovne znamke.

Tožnika produkcijsko hišo Warner Bros. in razvijalca 5th Cell, ki stojita za igrami Scribblenauts iz leta 2009, Super Scribblenauts iz 2010, Scribblenauts Remix iz 2011 in lansko Scribblenauts Unlimited, obtožujeta, da sta brez dovoljenja in kakršnegakoli pomisleka v zgoraj omenjenih naslovih za konzolo Nintendo DS uporabila podobici memov Keyboard Cat in Nyan Cat (ta se je sicer prvič pojavila šele v Scribblenauts Unlimited, natanko eno leto po Torresovi registraciji avtorskih pravic). Vsoti, ki ju od obtožencev zahtevata Charles Schmidt in Christopher Torres, nista znani, skoraj zagotovo pa gre vsaj za šestmestne dolarske zneske.

Večji del internetne skupnosti je nad ravnanjem obeh tožnikov sicer ogorčen. V "cameih" obeh slavnih mačk v seriji Scribblenauts namreč ne vidijo nič spornega, temveč ju smatrajo za poklon neodvisnih razvijalcev 5th Cell kultnima memoma. Žolčna debata o moralnosti ravnanja Schmidta in Torresa, ki naj bi predvsem v tožbi zoper Warner Bros. glede na stroge ameriške zakone o varovanju intelektualne lastnine videla priložnost za hiter zaslužek, je v preteklih dneh že pogoltnila valilnici memov Reddit in 4chan.

Ne spreglejte