Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2013,
10.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mobilni internet internet pametni telefoni

Sreda, 14. 8. 2013, 10.06

7 let, 12 mesecev

Vse večje povpraševanje po mobilnem internetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vse več širokopasovnih mobilnih povezav in glasovni klici prek interneta dokazujejo, da so Evropejci pripravljeni izkoristiti priložnosti nove tehnologije.

Skoraj polovica vseh uporabnikov mobilnih telefonov v osemindvajseterici uporablja pametne telefone, ugotavljajo v evropskem statističnemu uradu Eurostat. Največ naročniških razmerij mobilne telefonije z dostopom do interneta imajo uporabniki na Švedskem (71 odstotkov), Danskem (68 odstotkov) in v Veliki Britaniji (65 odstotkov). Pri nas je takšnih naročniških razmerij 57 odstotkov, kar Slovenijo uvršča na šesto mesto, takoj za Finsko.

Manj kot 35 odstotkov naročnikov s pametnimi telefoni pa je v Belgiji, Grčiji, na Madžarskem in na Cipru, v Romuniji, Bolgariji in na Portugalskem, ugotavljajo statistiki. Evropska komisija meni, da je tovrstna manjša uporaba pametnih telefonov značilna za številne države, kjer naročniki na mobilni internet omejujejo svoj čas na internetu, saj jih skrbijo stroški. Mednje spadajo naročniki na Portugalskem (58 odstotkov), v Bolgariji (55 odstotkov), na Irskem (54 odstotkov), v Grčiji (53 odstotkov) in na Cipru (52 odstotkov).

Stroški še vedno previsoki? Zaradi stroškov več kot polovica državljanov EU omejuje tudi klice s svojih mobilnih telefonov v nacionalno omrežje (55 odstotkov) in v tujino (54 odstotkov). Klici v tujino najbolj skrbijo naročnike na Irskem (73 odstotkov) in v Sloveniji (70 odstotkov), sledijo pa Slovaki (69 odstotkov) in Grki (67 odstotkov).

V EU ima sicer zdaj širokopasovno povezavo 72,5 odstotka gospodinjstev, kar je pet odsotnih točk več kot leta 2011. Hitro izginja tudi razlika med telefonom in internetom, saj skoraj 34 odstotkov gospodinjstev uporablja internet za glasovne klice (internetna telefonija oz. govor po IP), kar je sedem odstotnih točk več kot leta 2012.

Spletna telefonija v porastu Klicanje prek interneta je zelo priljubljeno v Bolgariji (57 odstotkov), na Cipru (55 odstotkov), v Estoniji (54 odstotkov) ter v Litvi in Latviji (51 odstotkov), v Sloveniji pa se spletnih klicev poslužuje 41 odstotkov gospodinjstev.

Internetno telefonijo manj uporabljajo na Portugalskem (18 odstotkov), v Italiji (26 odstotkov), Španiji (28 odstotkov) in Grčiji (29 odstotkov), vendar postaja vse bolj priljubljena, saj se je njena uporaba od leta 2011 povečala za povprečno sedem odstotnih točk, še ugotavljajo pri Eurostatu.

Ne spreglejte