Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
24. 2. 2014,
7.37

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Steve Jobs Apple iPhone iPad

Ponedeljek, 24. 2. 2014, 7.37

7 let, 6 mesecev

Vse najboljše, Steve Jobs

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Oče iPhona in iPada, ki je 5. oktobra 2011 izgubil dolgotrajni boj z rakom, bi danes praznoval 59. rojstni dan. Spomnili smo se desetih prelomnic, ki so zaznamovale njegovo izjemno kariero.

1976 – Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne ustanovijo Apple

Prvi sedež danes najdražjega podjetja na svetu je bila garaža domače hiše Jobsovih staršev. Da bi zbrala 1300 ameriških dolarjev, potrebnih za ustanovitev podjetja, sta Steve in Steve prodala svoje najvrednejše imetje – Jobs vozilo volkswagen, Wozniak računalnik. Prvi Applov logotip, podobico znanstvenika Isaaca Newtona, ki sedi pod jablano, je narisal Ronald Wayne, ki je od sodelovanja pri gradnji podjetja odstopil po slabih dveh tednih, prvi Applovi računalniki pa so bili sestavljeni ročno, za kar je poskrbel Wozniak.

1980 – Vstop Appla na borzo

Applov IPO (javna ponudba delnic) je bil največji po Fordovem leta 1956. Cena za delnico je z začetnih 14 do konca prvega dneva narasla na 29 ameriških dolarjev – kar 40 od takratnih 1000 Applovih uslužbencev se je dobesedno čez noč prelevilo v milijonarje, osebno premoženje Steva Jobsa pa se je napihnilo na kar 217 milijonov dolarjev.

1984 – Kultni televizijski oglas za računalnik Macintosh

Minutni reklamni spot s preprostim naslovom 1984 je bil predvajan med finalno tekmo lige ameriškega nogometa (NFL, Superbowl XVII) 22. januarja 1984. Orwellovski oglas je režiral Ridley Scott, ki je bil po filmu Osmi potnik (Alien, 1979) tisti čas že dobro uveljavljeno ime v svetu hollywoodskega filma. Macintosh, ki je v videoposnetku omenjen le enkrat, pa je po predvajanju postal prodajna uspešnica. Macintosh oziroma Mac je bil sicer prvi osebni računalnik z grafičnim uporabniškim vmesnikom in miško.

1995 – Svet igrač

Po prisilni prekinitvi sodelovanja z Applom, za kar je poskrbel spor s takratnim predsednikom Johnom Sculleyem, je Steve Jobs za pet milijonov dolarjev kupil Graphics Group, del podjetja režiserja Georgea Lucasa (Vojna zvezd, Indiana Jones) Lucasfilms, ga preimenoval v Pixar in usmeril v računalniško animacijo. Leta 1995 so izdali Svet igrač (Toy Story), prvi v celoti animirani celovečerni film, ki je takoj postal strašanska uspešnica, v prihodnjih letih pa so gromozanske zneske v Pixarjevo blagajno med drugim prinesli tudi Življenje žuželk (A Bug's Life, 1998), Reševanje malega Nema (Finding Nemo, 2003), Avtomobili (Cars, 2006) in V višave (Up, 2009).

2001 – Predvajalnik glasbe iPod

Na prvi iPod, ki ga je Apple stran od soja žarometov predstavil 23. oktobra 2001, je bilo mogoče v povprečju shraniti več kot tisoč glasbenih datotek, glede na trditve jabolčnikov pa je bil kar tridesetkrat hitrejši od konkurenčnih predvajalnikov MP3. "Glasba obstaja, odkar pomnimo, in obkrožala nas bo še naprej. iPod ni namenjen preizkušanju trga – ljudje v življenju potrebujejo glasbo, zato bo prodajna uspešnica," je ob lansiranju dejal Jobs. iPodova glasba je bila na začetku sicer preglasna za francoske zakone, saj je najvišja nastavljiva glasnost presegala sto decibelov.

2006 – iTunes in video

Applovemu spletnemu servisu za digitalno distribucijo multimedijskih datotek je Steve Jobs v začetku leta dodal več kot dva tisoč glasbenih spotov, Pixarjeve kratke risanke in tisti čas nekaj najbolj priljubljenih ameriških TV-serij, kot so Razočarane gospodinje (Desperate Housewives) in Skrivnosti otok (Lost). "Z videovsebinami bomo naredili to, kar smo z glasbo – omogočili preprost in poceni nakup ter netežavno pretakanje in predvajanje na osebnem računalniku oziroma iPodu," je evolucijo storitve iTunes opisal Jobs.

2007 – Apple TV

Škatlica, ki je na moč podobna računalniku Mac Mini (oziroma obratno), je med uporabniki Applovih naprav in storitev ob premieri januarja 2007 takoj postala hit, saj je omogočila predvajanje vsebin s servisa iTunes na televizijskih zaslonih. Prvi model je bil opremljen s 40-gigabajtnim trdim diskom (Apple ga je sicer hitro zamenjal s štirikrat bolj prostornim), na katerega je bilo mogoče spraviti do 50 ur videa, glavni adut pa je bila v času, ko so se cene sodobnih TV-zaslonov z nalepko HD Ready začele spuščati na razumno raven, podpora vsebinam v ločljivosti 720p.

2007 – iPhone začne dirko pametnih telefonov

"iPhone je revolucionaren, čaroben izdelek, s katerim smo preostale proizvajalce mobilnih telefonov prehiteli za vsaj pet let. Izum iPhona lahko primerjamo z izumom miške," je zaupanje v svojo vizijo na predstavitvi pametnega telefona z unikatnim uporabniškim vmesnikom in zaslonom na dotik izrazil Steve Jobs. Priljubljeni "ajfoun" se je od tedaj razvil v sinonim za žepno tehnologijo najvišjega cenovnega razreda in statusni simbol, vsaka napoved novega modela pa sproži pravo evforijo. Trenutno čakamo številko 6.

2010 – iPad

Prvi Applov tablični računalnik je iz tržne niše, po kateri je pred več kot desetimi leti s Tablet PC-jem dokaj neuspešno rovaril Microsoft, napravil pravo zlato jamo. V letu po izidu ga je namreč kupilo več kot 50 milijonov tehnoloških navdušencev, trgu proizvajalcev tablic pa se dosebedno vsak mesec pridruži na desetine novih podjetij. iPad in njegovi posnemovalci so dostopanju do spleta dodali novo dimenzijo, številni pa so z naborom funkcij, ki jih ponujajo tablice, zadovoljni celo tako zelo, da so popolnoma opustili uporabo osebnih računalnikov.

2011 – Dokončno slovo od Appla

Steve Jobs je Applu "Nasvidenje!" po presaditvi jeter in novem poslabšanju zdravja naposled dejal 24. avgusta 2011. "Vedno sem pravil, da bom Apple zapustil takrat, ko bodo dolžnosti, ki jih ima prvi mož tako velikega podjetja, postale preveliko breme," je ob odstopu pojasnil Jobs in vajeti svojega življenjskega projekta predal Timu Cooku.

Ne spreglejte