Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
15. 1. 2015,
13.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Android Matic Tomšič

Četrtek, 15. 1. 2015, 13.16

7 let, 12 mesecev

Vse, kar mora uporabnik Androida vedeti o upravljanju datotek

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mobilni operacijski sistem Android za pametne telefone in tablice uporabnikom, ki to želijo ali potrebujejo, omogoča preprost dostop do datotek v napravi.

Androidov vidni in dostopni datotečni sistem uporabnikom omogoča lažje in naprednejše delo z vsebino, ki je shranjena na njihovi napravi. Z upraviteljem datotek, privzetim ali nameščenim pozneje, je datoteke mogoče premeščati, preimenovati, posredovati, spreminjati načine odpiranja oziroma poganjanje in še kaj bi se našlo. Povprečnemu uporabniku Androida se s tem sicer ni treba ukvarjati, saj za upravljanje datotek dovolj dobro skrbijo druge aplikacije, a je lepo vedeti, da ima vsaj možnost za poznejše poglabljanje v tehnične zadeve. Applov iOS uporabnikom namreč ne omogoča prostega dostopanja do datotek in map.

Upravitelj datotek Da bi sploh lahko odprli drevo z datotečnimi mapami, je treba najprej pognati Upravitelja datotek (File Manager). Android ga v privzeti obliki (telefoni Nexus, na primer) v ponudbi aplikacij ne vključuje, ga pa svojim napravam zadnje čase prilagajo vsi večji proizvajalci – Samsung, HTC, Sony, LG.

Za večino opravil in pregledov datotek bo zadostoval že nameščeni upravitelj datotek, če želite, pa lahko namestite katero od alternativ s servisa Google Play. Mi uporabljamo ES File Explorer, najbolj priljubljenega in upravičeno enega najboljših (tako zaradi preprostega vmesnika kot števila funkcij in dejstva, da je brezplačen) upraviteljev datotek na Googlovi tržnici z aplikacijami.

Kaj je v vseh teh mapah? Ko zaženete Upravitelja datotek, se odpre okno s številnimi mapami. Modro je, da se tistih z imeni aplikacij ne dotikate, če ne veste, kaj počnete, saj lahko z morebitnim brisanjem ali premeščanjem vsebine izgubite delo ali podatke. Mape, v katerih so shranjene vaše datoteke, so:

DCIM: mapa, v katero se shranjujejo fotografije, posnete s kamero pametnega telefona ali tablice. Fotografije si lahko seveda ogledate tudi v aplikacijah Galerija ali Slike, a njihovo bivališče je mapa DCIM (Digital Camera Images).

Downloads: Android v to mapo pošilja datoteke, ki ste jih prenesli s spleta. Vidite jih lahko tudi v aplikaciji Prenosi (Downloads).

Glasba, Slike, Melodije, Video, Alarmi: mape za shranjevanje multimedijskih datotek – melodij za zvonjenje, pesmi, zvokov za jutranje bujenje, videovsebin, raznih sličic.

Če izberete eno od datotek, se, če še niste izbrali privzetega programa za poganjanje določenega datotečnega formata, odpre okno z vsemi nameščenimi aplikacijami, v kateri jo lahko odprete. Ob daljšem pritisku na ime datoteke se pojavi meni, ki uporabniku med drugim omogoča, da jo preimenuje, posreduje, ustvari bližnjico ali kopijo ter jo izbriše. Podobno kot desni klik na datoteko v Microsoftovih Oknih.

Prenos datotek med mobilno napravo in osebnim računalnikom – nič lažjega Če želite datoteke s telefona ali tablice kopirati na računalnik, ju povežite s kablom microUSB – tisti, ki ga uporabljate za polnjenje baterije, bo kar v redu. Če se ob povezavi na zaslonu mobilne naprave pojavi okno z načini za prenos podatkov, izberite MTP (Media Transfer Protocol), a najbrž ne bo treba, saj je MTP pri večini novejših telefonov in tablic določen privzeto. V Oknih se bo nato podobno kot takrat, ko v osebni računalnik vstavite USB-ključ, odprl meni z možnostmi za nadaljevanje. Če želite na napravo prenašati datoteke oziroma jih z nje skopirati, jo odprite z Raziskovalcem (Open device to view files). V oknu nato izberite Internal Storage (notranji pomnilnik) in pojavile se bodo mape, ki ste jih videli že v Upravitelju datotek (slika spodaj).

Če imate datotečno shrambo telefona ali tablice razširjeno s spominsko kartico microSD, bo ob ikoni za notranji pomnilnik še ikona zanjo. Prenašanje datotek med mapami nato poteka po enakem kopitu (čeprav so na kartici SD praviloma shranjene le mape z uporabnikovimi vsebinami – slike, glasba, filmi). Kartico lahko za prenos datotek z uporabo ustreznega adapterja seveda vtaknete tudi v namenski čitalnik (če ga imate).

Vstop zavrnjen Vsaka naprava z Androidom ima tudi posebno datotečno drevo, kjer so spravljeni sistemske datoteke in občutljivi podatki. Do njih ne morejo dostopati ali jih spreminjati ne uporabnik ne nameščeni programi. Android predvsem aplikacijam zaradi zagotavljanja uporabnikove varnosti s tem preprečuje, da bi pridobivale podatke o drugih aplikacijah. Do map s sistemskimi datotekami je sicer mogoče priti s tako imenovanim rootanjem oziroma administratorskim dostopom do procesov, ki naprednemu uporabniku omogoča, da funkcije naprave prilagaja po svoje in zaobide določene sistemske omejitve.

Ne spreglejte