Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2014,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2014, 10.58

8 let

Vrnitev Blackberryja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nedavna objava Blackberryjevih poslovnih rezultatov za zadnje fiskalno četrtletje kaže žarek upanja za nekdaj vodilnega izdelovalca pametnih telefonov. So govorice o vrnitvi prehitre?

Presenečenje za Wall Street Tehnološki velikan iz Waterlooja je zadnje četrtletje končal s 423 milijoni dolarjev izgube in s tem presenetil vlagatelje in Wall Street. Napovedi obeh so bile precej bolj črnoglede, izguba pa je bila hkrati več kot desetkrat manjša od tiste v predhodnem četrtletju. Prihodki pa so na drugi strani znašali 976 milijonov dolarjev – tudi pod pričakovano dobro milijardo. Večino prihodkov so tvorili tisti z naslova storitev, 56 odstotkov, medtem ko je delež z naslova prodaje strojne opreme znašal 37 odstotkov, 7 odstotkov pa so tvorili drugi viri. Posebej prihodki so povsem v skladu z napovedanim in že izvajanim repozicioniranjem podjetja v ponudnika mobilnih rešitev.

Vrednost delnice raste Vlagatelji prepoznavajo pravilne in hkrati težke odločitve, ki jih je moral sprejeti prvi mož John Chen, saj je vrednost delnice v zadnjih treh mesecih narasla za 24 odstotkov. Dozdajšnji ukrepi novega vodstva so bili usmerjeni predvsem v nižanje stroškov, izločitev proizvodnje na Foxcon ter osredotočenje na rastoča tržišča, kjer blagovna znamka Blackberry še vedno velja za ugledno.

Novi trgi Podjetje za azijski in latinsko-ameriški trg načrtuje ofenzivo z modeli, ki so na razvitih trgih že doživeli vrhunec, tam pa veljajo za naprednejše in novejše. V skladu s tem so napovedali povečevanje proizvodnje najbolj razširjenega modela Bold 9900, ki je nekakšen "zlati standard" Blackberryjev. Tudi naslednji model iz višjega razreda za platformo Blackberry 10, Q20, naj bi uporabnikom vrnil klasične tipke in drsno smerno tipko, ki je postala zaščitni znak teh večinoma poslovnih mobilnikov. Na zgoraj omenjenih tržiščih je zelo prisotna in popularna Blackberryjeva rešitev za neposredno sporočanje Blackberry Messenger, ki ima po svetu 85 milijonov aktivnih uporabnikov in kmalu prihaja tudi na Windows Phone.

Bojne izkušnje novega vodstva Morda najbolj v oči bode popolna transparentnost in iskrenost, ki jo je pri dozdajšnjem vodenju dokazal Chen. Javno si je napovedal 50-odstotne možnosti za uspeh. Naj spomnimo, da je Chen veteran reševanja podjetij. Leta 1997 je na primer prevzel Sybase, ki je takrat beležil četrto zaporedno leto izgub. Pri raziskovalni hiši Gartner so mu napovedovali 70-odstotne možnosti za propad. Kljub temu je podjetje uspešno rešil in ga pozneje prodal SAP-u za skoraj šest milijard dolarjev.

Deljena mnenja analitikov Mnenja analitikov so danes deljena. Pri Recon Analytics menijo, da podjetje preprosto izgublja prevelike količine denarja in da vrnitev v profitabilnost, kaj šele na pota stare slave, ni več mogoča. Blackberry hkrati primerjajo z drugim velikanom mobilne industrije, podjetjem Palm, ki je po prodaji HP doživelo polom. Pri Forresterju so bolj optimistični in pravilno kažejo na ključno prednost, ki jo je Blackberry vedno imel pred drugimi (ter velja še danes): močno uporabniško bazo znotraj zelo reguliranih industrij, kot so farmacija, finance, javna uprava. Trg je velik in ni enega absolutnega zmagovalca.

Za zdaj vse dobro Blackberry je za zdaj na pravi poti. Vodstvo vleče prave poteze, hkrati pa ima še nekaj zalog kapitala – 2,3 milijarde evrov (in okoli pol milijarde od nedavne prodaje nepremičnin) – in tako vsaj še kakšno leto časa, da perspektivno podjetje res postavi na glavo in izpolni obljubo o vrnitvi v zelene številke do leta 2016.

Ne spreglejte