Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 6. 2013,
15.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pametni telefon

Petek, 7. 6. 2013, 15.55

7 let, 12 mesecev

Vojna telefonov: v ZDA Samsung prehitel Apple

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zlato jabolko ameriške tržnice pametnih telefonov ni več podjetje iz Cupertina, temveč njihov največji rival, južnokorejski elektronski gigant Samsung.

Vsaj tako nakazujejo podatki investicijskega raziskovalnega podjetja Canaccord Genuity, ki je analiziralo prodajne številke tamkajšnjih trgovinskih izpostav operaterjev AT&T, Verizon Wireless, T-Mobile USA in Sprint. So pa v svoji raziskavi izpustili Applove trgovske police, tako da rezultati morda niso popolnoma verodostojni. Sklep, do katerega so sicer prišli pri Canaccordu, kaže, da je bilo maja skupno prodanih več primerkov Galaxyja S4, Galaxy Nota II in Galaxyja S III kot najbolj poželjivega "jabolčka", iPhona.

Kolikor raziskav, toliko zmagovalcev Kljub temu lahko Applovi privrženci nekaj utehe najdejo v podatku, da je bilo v trgovinah AT&T prodanih več iPhonov pete generacije kot Samsungovega paradnega konja S4 – ta je namreč osvojil drugo mesto.

Seveda pa je Canaccordova raziskava zgolj ena izmed mnogih, ki jih analitiki izvajajo v ZDA, in povsem logično je, da si niso vse medsebojno skladne v podajanju končnih rezultatov (verjetno je precej odvisno, kdo je naročnik). Če za primer vzamemo ComScorovo junijsko poročilo, ta kaže, da se je v prvem četrtletju letošnjega leta več naročnikov raje odločilo za Applovega pametnega spremljevalca kot za Samsungovega, in sicer s kar precejšnjo razliko: 39,2 odstotka proti 22 odstotkom.

Samsung izkorišča zimski spanec Appla Vseeno pa trenutni trendi kažejo padajoč graf jabolka. Glede konkretnih vzrokov za to si stroka ni enotna. Večina pojav vidi kot nekakšno naravno "menjavanje letnih časov", kjer prestol oba alfa samca zasedata izmenično. Trenutno prevlado Samsunga pripisujejo pomanjkanju Applovih novosti oziroma nadgradenj, kar naj bi s pridom izkoriščali Južni Korejci in uporabnike bombardirali s svežimi izumi iz lastne garaže.

Trg se spreminja V preteklih letih je Apple uspeval ohranjati primaren položaj na trgu s preprosto formulo predstavljanja svojih novih projektov pred začetkov vsake "nakupovalne" sezone. Danes še zdaleč ni več tako preprosto. Trg pametnih telefonov dozoreva in če si bo Apple želel povrniti vlogo glavnega akterja, bo moral krepko pretresti svojo strategijo.

Priložnosti za rast se dandanes namreč skrivajo v rastočih trgih, kot sta Kitajska in Indija, ter v prodaji cenovno ugodnejših pametnih telefonov. Če bi v Applovih marketinških pisarnah upoštevali omenjene smernice, bi to pomenilo strojno oskubljene in cenejše različice njihovih pogovornih aparatov, kar pa bi hkrati bilo v neskladju z njihovim siceršnjim vodilom, ki veli elitizem in brezkompromisnost. Analitičarka Kate Huberty vseeno verjame, da bo Apple slej ko prej ubral prav ta pristop oziroma bo vanj prisiljen. Očitno se nam še naprej obeta srdit boj za telefonsko prevlado, iz katerega, upajmo, bomo največ potegnili prav uporabniki.

Ne spreglejte