Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
16. 4. 2015,
15.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 16. 4. 2015, 15.10

7 let, 12 mesecev

Virtualna poroka za premostitev razdalj (in finančnih ovir)

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Bi želeli imeti poroko v nekem posebnem, drugačnem okolju? Bi želeli, da so na njej prisotni gostje, ki so nekje na drugem koncu sveta? Ikea ponuja zanimiv približek za izpolnitev teh želja.

Storitev Wedding Online (v švedskem izvirniku Bröllop Online) je namenjena virtualnim porokam. Vsi udeleženci, ki morajo imeti profil na Facebooku, so povezani prek videopovezave in spremljajo dogajanje na zaslonih svojih računalnikov, kjer je prikazano virtualno okolje, ki sta ga, tako kot čas virtualne poroke, izbrala mladoporočenca. Seveda je, kjer je le mogoče, v vsakem od teh okolij tudi veliko pohištva te švedske hiše. Videokonferenca z izbrano scenografijo S tehničnega vidika gre preprosto za skupinsko videokonferenco, a s skrbno dodelano scenografijo. Slike z glavami mladoporočencev, prič in gostov so ves čas virtualne poroke umeščene na ustrezna mesta virtualne sobe, ker se vidijo samo glave, pa je dodatna olajševalna okoliščina za povabljene tudi ta, da jim ni treba posebej misliti na primerno obleko za tako slovesen dogodek.

Med sanjskimi mesti za virtualno poroko so med drugim stara kmetija, plaža, ribiška ladja, pravljični gozd, terasa na strehi ali bela dvorana, polna balonov. Za pravno veljavnost ostajajo nespremenjeni pogoji Snovalci te storitve so, kot pravijo, želeli omogočiti organiziranje preprostih in nezahtevnih porok, na katerih bi bil lahko navzoč kdorkoli od koderkoli. Število gostov na virtualni poroki v osnovi ni omejeno, v praksi pa je najbrž omejitev le v prepustnosti internetne povezave, ki ji zelo veliko število sočasnih udeležencev videokonference lahko predstavlja izziv.

Za pravno veljavnost tako sklenjene poroke ostajajo še vedno enake zahteve kot pri običajni poroki: ženin, nevesta, obe priči in pooblaščena oseba za sklenitev poroke morajo biti še vedno skupaj v istem prostoru, morajo pa biti predhodno zagotovljene tudi vse listine in opravljeni vsi postopki, kot jih predpisuje švedska zakonodaja. Za vse, ki še niso pripravljeni dahniti usodnega da, pa Ikea na istem spletnem mestu ponuja predloge tudi za druge vrste zabav in snidenj.

Ne spreglejte