Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2013,
13.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

čebele mobilna aplikacija

Četrtek, 29. 8. 2013, 13.03

8 let

Virtualna čebelja varuška

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mobilna aplikacija e-čebelar, ki bo čebelarjem dajala nasvete in informacije o čebelarjenju, hkrati pa tudi splošno javno pomoč, bo uporabnikom na voljo v prihajajočih mesecih.

Brezplačna aplikacija, na voljo bo za večino operacijskih sistemov, je v tem trenutku še v testni fazi, pravi Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije. Predstavitev zdaj še betarazličice bo ta konec tedna na Čebelarskem dnevu v Žirovnici, ki bo posvečen 240-letnici smrti prvega učitelja čebelarstva v svetu Antona Janše. Ko govorimo o njegovem vplivu na čebelarstvo, ne moremo mimo dekreta Marije Terezije, s katerim je Janšo imenovala za učitelja čebelarstva na čebelarski šoli na Dunaju, in njenega odloka po njegovi smrti, da se morajo vsi čebelarji ravnati po njegovem nauku.

Mentor na pomoč čebelarju Ker smo druga država na svetu po številu čebelarjev (na tisoč oseb naštejemo štiri čebelarje), čebelarsko tradicijo pa imamo v genih, kot se je pred kratkim izrazil Noč, je bil razvoj čebelarske mobilne aplikacije pravzaprav le vprašanje časa. Ta bo poleg določenih informacij in pomoči čebelarjem ter pomoči javnosti, na primer, kako ravnati ob piku čebele, nudila tudi čebelarskega mentorja. Z njim bo tudi začetnik dobil osnovne informacije o čebelarjenju – primerna bo tudi za čebelarske krožke, tudi na račun atraktivnosti in občinstva, ki največ uporablja novo tehnologijo –, hkrati pa še podatke o donosih medu na posamezni lokaciji in drugo. "Pomemben je tudi virtualni panj, v katerega bo lahko vpisoval podatke, na podlagi katerih mu bo mentor svetoval, kaj bi bilo lahko v panju narobe," še doda Noč.

Obvestilo, ko bo prišlo do odstopanja od normalnega stanja "Zapisal si bo stanje družine, in ko bo prišlo do stanja, ki odstopa od normalnega, bo od mentorja dobil opozorilo, kaj je treba narediti – morda je treba poklicati veterinarja ali pa krmiti. Lahko si bo nastavil tudi najbližjo kontrolno tehtnico, in ko v naravi ne bo zadostne količine hrane, bo dobil obvestilo 'preveri stanje pri čebelah', skratka, uporabne zadeve," razloži vlogo mentorja.

"Ta nova tehnologija ne koristi ne čebelam ne ljudem" "To je pomoč čebelarjem, za katero ni rečeno, da jo bodo uporabljal neposredno v čebelnjaku," odgovori na vprašanje o morebitni škodi, ki bi ga lahko povzročilo sevanje čebelam. Spomnimo, leta 2010 so raziskovalci z univerze Punjab opravili poskus, pri katerem so v panj namestili mobilni telefon, ob poskusu pa – najverjetneje – zaradi sevanja zasledili nenavadno obnašanje čebel in povečano umrljivosti. "Treba je iti v koraku s časom, če nekdo želi hitra in jasna navodila, je dejstvo, da so mobilni telefoni pravi odgovor. Kako vplivajo na čebele? Vsak ima svoje mnenje, ni pa jasnega sklepa, da bi telefoni, elektrika, magnetno valovanje in še kaj vplivalo na njih. Če pa smo odkriti – gotovo jim nobena takšna stvar ne koristi, ta nova tehnologija ne koristi ne čebelam ne ljudem," in dodal, da se nenehno išče vzroke, zakaj čebele vse težje preživijo: "Verjetno pa na to bolj vpliva splošno onesnaževanje okolja."

Sicer pa je to že druga mobilna aplikacija, ki poskuša lajšati težavno delo čebelarjev in jih ozaveščati o težavah, na katere so naleteli. Sistem za analizo in zgodnje obveščanje o dogajanju v čebelnjakih je razvila tudi ekipa Beezinga, ki temelji na samodejnem pridobivanju podatkov iz panjev. Njihova rešitev naj bi omogočala do 60-odstotno zmanjševanje umrljivosti čebel in s tem povečanje proizvodnje čebelarjev.

Ne spreglejte