Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 4. 2014,
14.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zasebnost

Torek, 15. 4. 2014, 14.48

7 let, 12 mesecev

Veliko podatkov, veliko priložnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Eden od tehnoloških trendov, ki ga vse pogosteje zasledimo v medijih, je t. i. big data. Pomen besed je jasen, a mnogi ne vedo, kako revolucionarno spremembo ta nova paradigma prinaša v naš vsakdan.

Neskončno podatkov Google obdela približno 25 petabajtov podatkov dnevno. Število sporočil na Twitterju se vsako leto poveča za okoli 200 odstotkov, leta 2012 pa je to pomenilo 400 milijonov sporočil dnevno. Že (davnega) leta 2007 je bilo po ocenah znanstvenikov le okoli sedem odstotkov podatkov v analogni obliki, preostalo je bilo digitalno. Zato ni presenetljivo, da je celotna svetovna količina podatkov lani obsegala okoli 1.200 eksabajtov (en eksabajt je milijarda gigabajtov), zgolj dva odstotka še v analogni obliki. Podatkov je ogromno, rastejo eksponentno, tradicionalna orodja za njihovo analizo in interpretacijo pa niso več zadostna.

Nov pristop, nove priložnosti Big data se pravzaprav nanaša na spremembo paradigme, ko ne zbiramo več omejene količine podatkov in na podlagi vzorcev delamo zaključke. Zbiramo vse podatke, ki so na voljo, in jih (zaradi neustavljivosti Moorovega zakona) z novo, vedno cenejšo in hitrejšo strojno ter programsko opremo analiziramo v realnem času. Sproti. Poslovna modrost veleva, da tega, česar ne moremo meriti, ne moremo upravljati. Big data je priložnost za učinkovitejše upravljanje in reševanje izjemno širokega nabora težav podjetij in družbe kot celote.

Priložnosti Namen iniciative big data je – v nasprotju z vseprisotnimi skrbmi glede zasebnosti in zlorab – plemenit. Že izvedene aplikacije tega novega pristopa pospešujejo potek znanstvenih raziskav in dajejo natančnejše ter bolj veljavne rezultate. Organi pregona analizirajo petabajte informacij o kaznivih dejanjih in na osnovi teh izdelujejo jasne napovedi, kje se bodo ta odvila v prihodnosti, in jih s tem bolje preprečujejo. Zdravstvene organizacije lažje in bolj točno spremljajo širitev bolezni in se lahko odzivajo v pravem času s pravo intenzivnostjo. Energetska podjetja in druge javne službe ravnajo gospodarneje in dozirajo dobavo storitev glede na uporabniške vzorce in njihovo dinamiko, ki jo kažejo podatki iz preteklosti.

Kaj to pomeni za malega človeka? S tem ko bodo nov način razmišljanja in upravljanja sprejele vlade in velika podjetja, se bo spremenil naš vsak dan. Prometne konice bodo postale stvar preteklosti. Pri nakupih ne bomo več potrebovali posebej razmišljati. Preselili se bomo v okoliš, ki je dokazano bolj varen. Še več, količina podatkov bo omogočila tudi zelo jasen pogled v prihodnost. Izobraževalne ustanove bodo vnaprej zaznale znake, ki pomenijo padec uspeha našega otroka. Zdravniki bodo vnaprej zaznali indikatorje, ki čez leto za nas lahko pomenijo slabo novico. Podjetje, kjer delamo, bo zaznalo tveganje, da razmišljamo o menjavi službe, in nas bo znalo primerno motivirati, prerazporediti ali nagraditi, da bomo pri delu bolj zadovoljni.

Ne spreglejte