Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
1. 8. 2013,
14.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 8. 2013, 14.33

8 let

Velika dražba za frekvence predvidoma februarja

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nihče ne bi mogel v slovenskih razmerah teh postopkov kakovostno izpeljati hitreje, je prepričan direktor slovenskega regulatorja elektronskih komunikacij.

Postopek za razpis dražbe za podelitev frekvenc za hitra mobilna omrežja (LTE) poteka v skladu z zastavljenim časovnim načrtom, je prepričan direktor Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS Franc Dolenc.

Na očitke Evropske komisije in tudi dela javnosti, da Slovenija zamuja z razpisom, predvsem za frekvenčno območje 800 megahercev, Dolenc odgovarja: "To je najzahtevnejši projekt nacionalnega regulatorja, ki bo za 15 let zakoličil mnoga razmerja in razvoj mobilnih telekomunikacij v Sloveniji, in učiti smo se morali od samega začetka." Opozorilo Evropske komisije vidi kot sporočilo, da je s postopkom treba pohiteti.

Plačujemo davek za neko prejšnje obdobje Dolenc obenem pravi, da želijo postopke izpeljati tako, da morebitne nezadovoljne stranke ne bi našle pravnih nepravilnosti, ki bi postopek lahko zavlekle ali razveljavile. "Želimo se izogniti težavam, s katerimi so se srečali drugje po Evropi," je dodal in ob tem opozoril, da je treba upoštevati slovenske posebnosti. "V Sloveniji imamo štiri operaterje, veliki in mali operaterji pa imajo različne interese."

Veliko težavo vidi tudi v poznem začetku postopka: "Mi smo s tem začeli dve ali tri leta pozneje kot v drugih državah in tega ne moremo nadoknaditi." Vzrok za zamudo vidi v obdobju, ko je "bil regulator v nezavidljivem položaju, in zdaj plačujemo davek za to".

Kakovostnega razpisa ni mogoče pripraviti hitro V skladu z načrti in roki, ki jih zahtevajo posamezni deli postopka, je pričakovati, da bo razpis objavljen do konca leta in da bi dražba lahko stekla februarja. Koncesije bi tako lahko podelili do junija 2014, če ne bo zapletov.

Glede na izkušnje večine evropskih držav bodo naredili eno dražbo za več frekvenčnih območij. Kot enega od razlogov, da za frekvenčno območje 800 megahercev niso pripravili začasnega razpis za LTE tako, kot so ga pripravili za 1.800 megahercev, Dolenc navaja to, da operaterji niso izkazali enakega zanimanja. "Če bo večina za dvoletno koncesijo za 800 megahercev, bomo to gladko podelili," je povedal, a dodal, da pri tem ne bodo mogli zahtevati enakih pomembnih meril kot za načrtovani razpis.

Storitve vsem državljanom, proračunu pa denar Cilji razpisa so, zatrjuje Dolenc, ves čas enaki: zagotovitev kakovostnega pokrivanja celotne države z ustreznim signalom za mobilni internet (z boljšo pokritostjo, kot jo imajo danes omrežja 3G), zagotovitev ustrezne konkurence operaterjev in (ne nazadnje) ustrezni finančni učinek državi. O izklicni ceni kot enem od temeljev razpisa in pričakovani končni ceni ni želel špekulirati: "Dražbe vedno pokažejo pravo stanje in so se v veliko evropskih državah končale drugače, kot je bilo napovedano."

Ne spreglejte