Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
17. 12. 2015,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

LTE-Advanced Pro internet stvari IoT Norveška Oslo Huawei

Četrtek, 17. 12. 2015, 13.45

8 let

Velik korak do mobilnih omrežij pete generacije

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Operater TeliaSonera in telekomunikacijski proizvajalec Huawei sta v delujočem komercialnem omrežju na Norveškem dosegla mobilni podatkovni prenos s hitrostmi do enega gigabita v sekundi.

Gre za prvi prikaz tehnologije LTE-Advanced Pro v delujočem komercialnem omrežju, so sporočili iz norveške prestolnice Oslo, kjer so ga izvedli v več frekvenčnih območjih (800 in 1800 megahercev ter 2,1 in 2,6 gigaherca). Gre za tehnološko nadgradnjo mobilnega omrežja četrte generacije (LTE), ki se približuje zmogljivostnim obljubam prihodnje, pete generacije, zato se je te tehnologije že prejel vzdevek 4.5G. Komercialne zagone pričakujejo že leta 2016 Največji pomen tega prikaza je po zagotovilih Huaweija to, da deluje v enakih frekvenčnih območjih in na radijski infrastrukturi kot obstoječa mobilna omrežja četrte generacije. Nova tehnologija bo kos predvsem pričakovanemu velikemu povečanju količin mobilnega podatkovnega prenosa, ki ga obeta povezovanje različnih naprav v internet stvari. Po njihovih ocenah se bodo komercialni zagoni 4.5G začeli predvidoma prihodnje leto.

Norveška podružnica operaterja TeliaSonera upravlja mobilno omrežje blagovne znamke NetCom. Imajo 2,47 milijona uporabnikov, omrežje LTE, ki so ga kot prvi na svetu komercialno zagnali leta 2009, danes pokriva 95 odstotkov norveškega prebivalstva. Izboljšana različica 4G+, ki je na voljo približno petini norveškega prebivalstva, omogoča mobilni podatkovni prenos s hitrostmi do 300 megabitov v sekundi, kar je vendarle zgolj slaba tretjina tistega, kar prinaša LTE-Advanced Pro.

Za še pametnejše domove in zdravstvo ter vrhunski zvok in sliko Standard enega gigabita mobilnega podatkovnega prenosa ne bo dobrodošel le za ogromno količino pričakovane izmenjave podatkov med napravami (M2M), temveč tudi za nove predstavnostno bogate storitve, kot sta video ultravisoke ločljivosti in glas v HD-kakovosti, ter pametne aplikacije za dom in v zdravstvu.

Ne spreglejte