Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2013,
11.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Telekom Slovenije

Četrtek, 5. 9. 2013, 11.36

7 let, 12 mesecev

Vehovar: LTE za Telekom Slovenije ni le enkratna naložba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Telekom Slovenije je pred kratkim kot prvi slovenski operater in eden izmed prvih na svetu odprl svoje omrežje četrte generacije tudi predplačnikom.

O uvedbi LTE za predplačnike smo se pogovarjali s podpredsednikom uprave Telekoma Slovenije Zoranom Vehovarjem. Vehovar, sicer magister elektrotehnike, ima na področju telekomunikacij že 21 let delovnih izkušenj in tako velja za specialista in izjemnega strokovnjaka na omenjenem področju.

Kateri operaterji po svetu ponujajo dostop do omrežja LTE svojim predplačnikom? 4G (LTE in prihajajoči LTE Advanced) je napredna tehnologija v mobilnih omrežjih, ki pa je v Sloveniji že prisotna na trgu in jo vsak dan uporablja več uporabnikov. S tem, da bo LTE ključna tehnologija mobilnih storitev v prihodnosti, se strinja večina operaterjev, torej je le vprašanje časa, kdaj jo bodo ponudili tudi predplačniškim uporabnikom. Nekateri operaterji to že ponujajo, med drugim ameriški AT&T in britanski EE, so pa trenutno še v manjšini. Telekom Slovenije je tako med prvimi na svetu, ki je ta korak že izvedel.

Znano je, da predplačniki načeloma ustvarjajo manj prometa kot naročniki in da ustvarjajo manj dohodka na uporabnika kot naročniki. Kje ste potem zaznali želje predplačnikov za dostop do omrežij LTE? Uporabniki predplačniškega mobilnega interneta imajo drugačne uporabniške navade in potrebe od naročnikov. Zato tej ponudbi posvečamo veliko pozornosti in se prilagajamo tržnim razmeram, z željo, da bi naša ponudba uporabnikom v čim večji meri omogočala to, kar želijo. Da bi se čim bolj približali potrebam in željam naših uporabnikov, naša ponudba temelji na časovnih zakupih za različna obdobja za en, deset ali sto dni. To je pri naših uporabnikih naletelo na zelo dober odziv. Uvedba LTE za predplačnike je zato logično nadaljevanje in obogatitev naše ponudbe, še posebej ker beležimo strm mesečni prirast novih naprav LTE v omrežju.

Kakšen odziv je bil do zdaj za LTE med naročniki mobilne telefonije Telekoma Slovenije? Ali je omrežje "samevalo" in ste ga zato odprli tudi za predplačnike? Nasprotno, uporabniki so se na uvedbo LTE zelo dobro odzvali. Glede načrtov za letošnje leto pričakujemo, da jih bomo presegli, skladno z odzivi trga pa že načrtujemo dodatne aktivnosti, s katerimi želimo LTE oziroma 4G še bolj približati našim uporabnikom. Spremembe v telekomunikacijski panogi potekajo vse hitreje, v vedno krajših ciklih, tako da smo lahko ponudbo LTE predplačnikom ponudili bistveno prej, kot smo to lahko storili pri tehnologiji UMTS. Naj omenim tudi zelo pomembno – hitro gradnjo omrežja LTE po Sloveniji. Že zdaj imamo 157 baznih postaj LTE, zastavili pa smo si cilj število 250. Zagotavljamo že tudi 50-odstotno pokritost prebivalstva s signalom LTE, pokrivamo že 55 mest. S tem nudimo najboljšo pokritost 4G v Sloveniji, naš pristop h gradnji omrežja pa zagotavlja tudi njegovo visoko zanesljivost, in ustrezno zmogljivost za načrtovano število hkratnih uporabnikov.

Razvoj četrte generacije in implementacija omrežja nista poceni, po drugi strani pa tržni boj in pričakovanja uporabnikov potiskajo cene navzdol. Kako je torej z naložbami v LTE? Mobilna omrežja je treba nenehno nadgrajevati, širiti, izpopolnjevati, ne le postaviti in potem ponuditi uporabnikom – izgradnja in nadgrajevanje, širjenje omrežja je stalen proces. Kar zadeva investicije v omrežja zaradi uvedbe LTE, ne odstopamo od siceršnje prakse redne nadgradnje omrežij, saj LTE dojemamo v duhu imena tehnologije (Long Term Evolution), torej da gre za nujen in dolgoročen razvoj, in ne za enkratno ali izredno investicijo.

Ali se vam ne zdi, da priložnosti omrežij LTE še niso dovolj izkoriščene? Kje so te vznemirljive storitve in vsebine? LTE/4G je najnovejša tehnologija mobilnih omrežij, v prvi vrsti prinaša zelo hitre širokopasovne storitve in tudi kratek odzivni čas. S tem daje možnost uporabe zahtevnejših in multimedijsko zelo bogatih spletnih storitev in vsebin. Trend je jasen in LTE je in mora biti pripravljen zagotavljati mobilni internet na način, ki bo nudil hiter in učinkovit dostop do vse zahtevnejših širokopasovnih aplikacij. Superhitra mobilna omrežja niso več pomembna samo za individualne uporabnike, ki hočejo multimedijo, videostoritve v visoki ločljivosti in tudi v 3D-tehniki, on-line igre, ampak tudi za naše poslovne uporabnike, ki potrebujejo velike količine prenesenih podatkov v obe smeri, ne glede na kraj in čas. Pri njih igrata zanesljivost delovanja in nenehna dostopnost – tudi storitev v oblaku – odločilno vlogo.

Ne spreglejte