Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
13. 4. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

8

Natisni članek

cepljenje znanost

Četrtek, 13. 4. 2017, 4.06

6 let, 6 mesecev

Veganki sodišče ukazalo, da mora cepiti svoje otroke

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

8

Britanski višji sodnik Mike Rogers je pred dnevi poskrbel za pomemben precedens, potem ko je neki mami, ki zaradi lastnih prepričanj svojih otrok ni hotela cepiti proti nalezljivim boleznim, ukazal, naj dve- in štiriletnika pelje na cepljenje. Sodni postopek je proti mami sicer sprožil oče obeh fantov, ki ga je skrbelo, da mama s svojimi nazori ogroža njuno zdravje. 

Cepljenje (fotografija je simbolična) | Foto: Thinkstock Cepljenje (fotografija je simbolična) Foto: Thinkstock

Ženska, katere identiteta zaradi varovanja zasebnosti otrok ni bila razkrita, svojih fantov ni hotela cepiti zato, ker ju želi zaščititi pred vsemi snovmi, ki "niso naravne", njene besede povzema britanski medij Independent (vir). Kot veganka in zagovornica vsega, kar je naravno, v tej smeri prehranjuje, vzgaja in skrbi tudi za svoja otroka. 

Oče dveletnega in štiriletnega fanta je njuno mamo zaradi, kot pravi sam, obsedenosti in predvsem ozkoglednosti prijavil britanskemu sodstvu. Kot pravi, njegova nekdanja partnerica ne verjame v sodobno medicino.

Ko sta bila otroka bolna, jima ni hotela dajati dokazano učinkovitih zdravil na osnovi paracetamola, ker naj ne bi bila primerna za vegane, je na sodišču povedal oče. | Foto: Thinkstock Ko sta bila otroka bolna, jima ni hotela dajati dokazano učinkovitih zdravil na osnovi paracetamola, ker naj ne bi bila primerna za vegane, je na sodišču povedal oče. Foto: Thinkstock

Mama ima po besedah očeta podobno mnenje tudi o cepivih, ki preprečujejo širjenje nalezljivih bolezni. Kot je svoje stališče branila na sodišču, cepljenje po njenem mnenju ni naravno in ni vegansko, ker cepiva "vzgajajo na živalskih celicah oziroma preizkušajo na živalih".

Na sodišču je mati dveh fantkov trdila tudi, da so cepiva nevarna, a tega zdravniki javno ne priznajo, ker se bojijo za svoje službe. Povedala je tudi, da meni, da imata njena otroka močna imunska sistema, ki ju bosta varovala pred nalezljivimi boleznimi.

Britanski višji sodnik Mike Rogers se je pri razsodbi oprl na odlok iz leta 1989, ki sodniku omogoča, da ovrže odločitev staršev, če presodi, da ni v interesu otroka. Pojasnil je, da mami dve- in štiriletnika ni uspelo najti niti enega zdravnika, ki bi potrdil njene navedbe o škodljivosti cepljenja.

Britanska fanta bosta po odločitvi sodišča kljub nasprotovanju mame cepljena proti rdečkam, otroški paralizi, meningitisu in še nekaterim drugim nalezljivim boleznim.  | Foto: Thinkstock Britanska fanta bosta po odločitvi sodišča kljub nasprotovanju mame cepljena proti rdečkam, otroški paralizi, meningitisu in še nekaterim drugim nalezljivim boleznim. Foto: Thinkstock

Sodnik: Mama me bo sovražila, a odločil sem se pravilno

Sodnik je izrazil tudi zaskrbljenost, da se zaradi lastnih prepričanj glede dobrobiti svojih otrok ne more odločati objektivno. "Žal mi je, da bo mama mojo odločitev videla kot napačno, a jasno je, kakšna ta odločitev mora biti."

Preberite, zakaj cepljenje ne zaščiti le enega otroka, temveč množico otrok

Britanska fanta bosta zdaj cepljena proti rdečkam, otroški paralizi, meningitisu in še nekaterim drugim nalezljivim boleznim. Ta cepiva glede na raziskave znanstvenikov vsako leto rešijo kar tri milijone otroških življenj (vir). Ker niso na voljo povsod po svetu, zaradi omenjenih nalezljivih boleznih, katerih širjenje bi cepiva lahko preprečila, vsako leto še vedno umreta dva milijona otrok.

Zakaj se je začelo gibanje proti cepljenju otrok

Največ zaslug za to ima britanski zdravnik Andrew Wakefield, ki je leta 1998 objavil študijo, v kateri je cepljenje otrok proti rdečkam, mumpsu in ošpicam povezal z nastankom avtizma.

Andrew Wakefield | Foto: Reuters Andrew Wakefield Foto: Reuters
Poznejše analize in poskusi ponovitve rezultatov Wakefieldove študije so razkrili številne nepravilnosti. Wakefield je med drugim spreminjal dokaze, ki jih je pridobil med raziskavo, zavajal strokovnjake, ki so sodelovali pri njegovi študiji, in celo kršil zdravniški etični kodeks.

Raziskava je bila dokončno ovržena leta 2010, Wakefielda pa so takrat tudi vrgli iz britanske zdravniške zbornice in mu vzeli licenco, kar pomeni, da v Veliki Britaniji ni več mogel opravljati dela zdravnika.

Wakefield je vmes že naredil nepopravljivo škodo - ker so mediji množično poročali o njegovi študiji, so se mnogi starši odločili, da ne bodo cepili svojih otrok, kar je ponekod povzročilo epidemije ošpic in rdečk.

Cepljenje otrok. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock
Zdravstvena stroka danes enotno meni, da prednosti cepljenja otrok odtehtajo morebitne slabosti, v povezavo cepljenja in avtizma pa ne verjame. Delo Andrewa Wakefielda številni medtem opisujejo kot človeštvu najbolj škodljivo prevaro v zadnjem stoletju.

Wakefield sicer ne odneha. Lani je pod njegovo režisersko taktirko izšel propagandni film Vaxxed o domnevno katastrofalnih posledicah cepljenja in njegovi povezavi z avtizmom.

Premiera filma Vaxxed je bila napovedana za newyorški filmski festival Tribeca, a ga je slavni hollywoodski igralec Robert De Niro, ustanovitelj festivala, po posvetu s sodelavci vrgel s sporeda. Skupaj so sklenili, da film k javni razpravi o cepljenju ne bo prispeval ničesar, le dodatno jo bo podžgal. De Niro ima sicer tudi sam otroka z avtizmom. 

Preberite tudi: Mesto, kjer mlade starše spreobračajo v nasprotnike cepljenja otrok

Ne spreglejte