Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
8. 7. 2016,
15.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

facebook Apple Google stanovanjska politika San Jose San Francisco Silicijeva dolina

Petek, 8. 7. 2016, 15.06

6 let, 6 mesecev

Vedno več ljudi ostaja brez doma zaradi velikih podjetij v Silicijevi dolini

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Poslopje z 216 stanovanji z nadzorovanimi najemninami v mestu San Jose bodo porušili in postavili novo, kjer bodo najemnine tržne. Veliko višje. Dobrodošli v Silicijevi dolini.

Silicijeva dolina je sedež mnogo velikih, uspešnih in predvsem bogatih tehnoloških podjetij. Toda v ozadju tehnoloških velikanov, v bližini njihovih dobro plačanih strokovnjakov in blišča novih tehnologij ter nedaleč od razkošnih poslovnih stavb se vrstijo socialne drame.

Silicijeva dolina neprijazna do srednjega in nižjega razreda

Najnovejši primer je rušenje stanovanjskega kompleksa, v katerem je 216 stanovanj, kjer je višina najemnine in njena letna rast zakonsko nadzorovana in omejena. Lastnike je prepričala preprosta matematika: z novimi stanovanji bodo lahko iztržili bistveno višje najemnine, ki jih narekujeta vedno večje povpraševanje zaposlenih v Silicijevi dolini in njihova veliko večja kupna moč v primerjavi s povprečjem prebivalcev, ki so tam živeli prej.

To ni prvič, da se je zgodilo kaj takega, domačini so zaradi takih okoliščin, ki srednji in nižji razred silijo v selitve na obrobja, svoje nezadovoljstvo in svoj pogled že večkrat poskusili izraziti na cesti – a brez uspeha. Tokratni dogodek pa je med najobsežnejšimi prisilnimi selitvami v okolici Silicijeve doline, saj bo brez doma naenkrat ostalo več kot 670 ljudi.

V Silicijevi dolini je sedež mnogo velikih in uspešnih tehnoloških podjetij (na fotografiji Facebook), a zaradi tega v San Franciscu z okolico mnogi s srednje visokimi in nižjimi prejemki ostajajo brez svojih domov ali se morajo seliti na obrobja in v bolj oddaljena mesta. | Foto: V Silicijevi dolini je sedež mnogo velikih in uspešnih tehnoloških podjetij (na fotografiji Facebook), a zaradi tega v San Franciscu z okolico mnogi s srednje visokimi in nižjimi prejemki ostajajo brez svojih domov ali se morajo seliti na obrobja in v bolj oddaljena mesta.

Bližina sedežev velikih tehnoloških podjetij poganja najemnine v nebo

Kompleks Reserve Apartments je le osem kilometrov oddaljen od sedeža družbe Apple, dobrih 22 kilometrov od sedeža Googla in 32 kilometrov od sedeža Facebooka – za kalifornijske pojme so to majhne razdalje za vožnjo v službo in iz nje. Stanovalce so obvestili, da morajo svoja stanovanja zapustiti do konca aprila 2017.

Nadzorovana najemnina pomeni, da lahko najemodajalec obstoječemu najemniku vsako leto najemnino poviša le za nekaj odstotkov – točna vrednost se razlikuje med posameznimi jurisdikcijami in je največkrat vezana na inflacijo ali rast življenjskih stroškov. Toda v Silicijevi dolini tržne cene, torej tiste, ki se oblikujejo na prostem trgu in z novimi najemniki, rastejo veliko hitreje. Za prejemnike srednjih in nizkih dohodkov je mehanizem nadzorovane najemnine zadnji stolp obrambe pred visokimi tržnimi najemninami, ki si jih ne bi mogli privoščiti. Pred prisilno izselitvijo jih kalifornijska zakonodaja namreč ne ščiti več.

Eksodus manj premožnih in socialno šibkejših

Raziskovalci kalifornijske univerze Berkeley so ugotovili, da se je v San Franciscu in okolici med letoma 2000 in 2013 število gospodinjstev z nizkimi prejemki povečalo za deset odstotkov, v istem obdobju pa se je število stanovanjskih enot, primernih za to skupino, prepolovilo, so med drugim poročali v britanskem časniku The Guardian.

Tudi zaradi strme rasti najemnin ima San Francisco z okolico enega od najvišjih deležev brezdomcev v ZDA. | Foto: Tudi zaradi strme rasti najemnin ima San Francisco z okolico enega od najvišjih deležev brezdomcev v ZDA.

Dodatno breme za manj kvalificiran kader je tudi to, da imajo visokotehnološka podjetja, ki dobro plačajo svoje programerje in raziskovalce (čeprav zaradi tega njihovo življenje ni nujno postlano z rožicami), zelo nizke tarifne postavke za druge vrste dela, zaradi česar marsikateri zaposleno tudi s plačo ne more pokriti vseh svojih najnujnejših življenjskih stroškov.

Ob vsem tem gotovo ni presenetljivo, da je v tem tehnološko in poslovno zelo naprednem delu ZDA obenem eden od najvišjih deležev brezdomcev v državi.

Matematika lastnikov je jasna

Na mestu, kjer zdaj stoji 216 stanovanjskih enot z nadzorovano najemnino, bo nastal kompleks 640 stanovanjskih enot in še okrog 800 kvadratnih metrov poslovnih površin z bistveno višjimi tržnimi najemninami. To je povsem v skladu s trendom, da je lastnikom in naložbenikom tam, kjer je povpraševanje po stanovanjih veliko, v interesu graditi gosteje razporejena stanovanja. Svojo logiko iskanja večjega zaslužka dodatno pojasnjujejo z ekonomsko sicer upravičenim prepričanjem, da jim bo dolgoročno edino s povečano ponudbo stanovanj uspelo upočasniti rast najemnin ali jih celo znižati.

Ne spreglejte