Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
26. 7. 2013,
11.53

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

trojanci

Petek, 26. 7. 2013, 11.53

8 let, 3 mesece

Več kot tretjina zlonamerne kode pripotuje iz Kitajske

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kitajska, Indonezija in Združene države Amerike so države, od koder je v prvem letošnjem četrtletju prišlo največ internetnega prometa z zlonamerno programsko kodo.

Rusije se drži sloves države, od koder prihaja veliko računalniških napadov. Tako podobo krepi tudi sveža novica, da so tamkajšnje oblasti v sodelovanju s strokovnjaki računalniške varnosti izklopile 97 domen z rusko vrhnjo domeno, od koder so prihajali napadi s trojancem Kelihos. Na teh strežnikih so odkrili okoli 150 naslovov URL, na katerih je omenjena zlonamerna programska koda zahrbtno čakala na neprevidne uporabnike.

Največ napadov z azijsko-tihomorskega območja Toda na najnovejšem seznamu držav, od koder prihaja največ računalniških napadov in vdorov, tega četrtletno objavlja ameriško računalniško podjetje Akamai na podlagi spremljanja prometa iz 177 držav, je Rusija zasedla šele peto mesto s komaj 2,7-odstotnim deležem. To je le malenkost več kot naslednje uvrščena Indija in Tajvan, a krepko manj kot četrta na lestvici Turčija (4,5 odstotka). Največ prometa z zlonamernim programjem prihaja iz Kitajske (34 odstotkov), sledita pa Indonezija (21 odstotkov) in Združene države Amerike (8,3 odstotka). Ob tem velja omeniti, da so se deleži v vseh najvišje uvrščenih državah v primerjavi s četrtletjem prej nekoliko znižali, izjema je le Indonezija, ki je imela v prejšnjem četrtletju le nekaj desetink odstotka, zdaj pa se je prepričljivo zavihtela na drugo mesto.

Iz Afrike komaj kaj zlonamerne kode Iz Afrike prihaja zgolj pol odstotka vsega zlonamernega prometa, medtem ko je pri vrhu azijsko-tihomorsko območje, od koder prihaja skoraj 68 odstotkov zlonamernega prometa. Niti naša celina ni imuna na računalniške nepridiprave, saj iz Evrope prihaja okoli 19 odstotkov takega prometa – predvsem na račun vzhodnoevropskih držav, kot so Rusija, Belorusija in Ukrajina. Severna in Južna Amerika skupaj prispevata okoli 13 odstotkov internetnega prometa z zlonamernimi vsebinami, so še ugotovili.

Ne spreglejte