SiolNET. Digisvet Novice
Vsebino omogoča Samsung

Foto: Samsung

  • Messenger
  • Messenger
Kaj je obogatena resničnost in kaj nam prinaša?

Vaš novi jaz je oddaljen le za ukaz

Vsebino omogoča Samsung

Foto: Samsung

Zadnja leta smo priče hitremu napredku tehnoloških zmožnosti pametnih telefonov. Poleg brskanja po internetu, poslušanja glasbe, gledanja filmov, branja knjig in podobnih vsem že dobro znanih aktivnosti nam telefoni zdaj omogočajo tudi uporabo tehnologije obogatene ali razširjene resničnosti (augmented reality).

Samsung Galaxy S9 in S9+

To pomeni, da lahko podobo okolice, ki jo zajema kamera na napravi, na zaslonu sproti obogatijo z dodatnimi informacijami. Ko telefon usmerimo denimo v nebo, se nam na zaslonu izpišejo imena planetov, zvezd in satelitov, ki so v tistem trenutku nad nami.

Če napravo usmerimo proti obzorju, nam bo izpisala imena posameznih gora, v mestu lahko kar na sliki ulice preberemo ocene lokalov v bližini, na cesti pa nas puščice usmerijo do kraja, kamor smo namenjeni.

Vmesnik med nami in virtualnim svetom

Obogatena resničnost je na poti, da postane naslednji vmesnik med nami in virtualnim svetom. Daje nam svobodo, da gremo kamorkoli in še vedno ostanemo povezani z vsem, kar potrebujemo. Če gre pri virtualni resničnosti za popoln preskok v digitalni svet, se pri razširjeni oziroma dopolnjeni resničnosti digitalni svet zlije z realnostjo.

Tehnologija, ki na dražljaje iz okolice doda še nekaj umetnih informacij, se je sicer začela razvijati že v 60. letih prejšnjega stoletja. Prve uporabe so bile vojaško motivirane, kmalu pa se je razširila tudi na preostala področja, od izobraževanja, medicine ali umetnosti do iger in mnogo drugih področij.

Ena izmed najbolj perspektivnih tehnologij ta hip

Da, tudi pametni telefoni, v katerih se skrivajo čedalje močnejši procesorji, postajajo vse bolj priljubljena platforma za nadgradnjo resničnosti.

Danes lahko rečemo, da gre pri razširjeni resničnosti za eno najbolj perspektivnih tehnologij ta hip, v katero ogromno vlagajo največja podjetja na svetu. Tudi Samsung, ki tudi v letošnjem letu drži prvo mesto na lestvici najbolj prodajanih pametnih telefonov na svetu. Z veliko prednostjo, posebej gredo za med vznemirljivi in tehnološko napredni pametni telefoni iz Samsungove linije 9 (Samsung Galaxy S9 in S9+ in Samsung Galaxy Note9).

Samsung Galaxy S9 in S9+

Prenovite svet s pomočnikom za razširjeno resničnost

Način, kako uporabljamo pametni telefon in komuniciramo, se je v zadnjem času zelo spremenil. Samsung je šel korak dalje, saj svojim uporabnikom v luči razširjene resničnosti omogoča ustvarjanje prilagojenih sporočil za svoje prijatelje.

Samsung Galaxy S9 in S9+ tako prinašata povsem nova doživetja s tehnologijo zajemanja izredno počasnih posnetkov, najboljšo kamero v svojem razredu, ki premaga noč, in smeške razširjene resničnosti za osebnejši način izražanja.

Pametna telefona sta oblikovana tako, da uporabniku pomagata povezovati se z drugimi in se izraziti na najbolj edinstven način. Ste na primer kdaj razmišljali, da bi popestrili sporočila, ki jih pošiljate s svojim pametnim telefonom? Z Galaxy S9 in S9+ lahko ustvarite animirano različico sebe, ki izraža vaš pravi jaz, nato pa sporočilu dodate svojega smeška, ki zrcali vaše gibe in izraze.

Vaš novi jaz je oddaljen le za ukaz. Vaš novi jaz je oddaljen le za ukaz.

Kako deluje razširjena resničnost? Samsung S9,S9+ razširjena resničnost

Smeški razširjene resničnosti uporabljajo algoritem za strojno učenje, ki temelji na podatkih in analizira 2D-podobo uporabnika. Algoritem kartira več kot sto obraznih potez, Samsung S9,S9+ razširjena resničnost s katerimi oblikuje 3D-model, ki se odraža in posnema izraze uporabnika, kot sta mežik in kimanje. Smeški razširjene resničnosti povzamejo vaša resnična občutenja tako v posnetkih kot tudi v širokem naboru standardnih slik AGIF, ki jih je možno deliti na večini platform za pošiljanje sporočil.

Kako je to videti v praksi?

S smeški razširjene resničnosti na lahko spremenite svoj selfi v smeška in popestrite svoja sporočila. Ustvarite lahko animirano različico sebe, ki izraža vaš pravi jaz. Nato sporočilu dodajte svojega smeška, ki zrcali vaše gibe in izraze.

Iščete restavracijo v bližini? Kaj pa štetje kilokalorij vašega obroka? Vključite kamero ali odprite sliko in z Bixby Vision boste izvedeli, kar želite. Iščete restavracijo v bližini? Kaj pa štetje kilokalorij vašega obroka? Vključite kamero ali odprite sliko in z Bixby Vision boste izvedeli, kar želite. Z animirani smeški razširjene resničnosti lahko pokažete tudi svoja čustva v gibanju in denimo postanete zvezda naslednje animirane uspešnice. Posnamete lahko videe z lastnimi govorečimi, pojočimi ali drugače aktivnimi smeški in jih nato pošljete prijateljem.

Spoznajte nov svet s svojim prevajalcem v roki: kamero

Razširjeno resničnostjo pa lahko uporabljate tudi za druge namene. Samsungova inteligentna platforma, vgrajena v kamero, uporablja razširjeno resničnost in tehnologije poglobljenega učenja ter zagotavlja uporabne informacije o okolju uporabnika. Tehnologija Bixby z odkrivanjem in prepoznavanjem objektov v realnem času generira informacije na fotografiji, ki jo zajema kamera.

Uporabniki lahko v realnem času prevedete napise v tujih jezikih. V realnem času boste tako razumeli različne jezike, obenem pa lahko pretvorite valute s funkcijo 'prevod v živo'. Poleg tega lahko najdete informacije o svoji okolici, kupite izdelke, ki ste jih videli, ali spremljate porabo kilokalorij čez dan.

Vstopite v svet razširjene resnišnosti.

Spoznajte Samsungovo družino 9:

Kupi zdaj

 

Kupi zdaj

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin