Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
3. 8. 2018,
16.34

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

2

Natisni članek

Apple delnice borza

Petek, 3. 8. 2018, 16.34

5 let, 8 mesecev

Kako visoko lahko še poraste Apple?

Vas mika, da bi v desetih letih svoje premoženje okrepili za skoraj desetkrat?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,86

2

Apple | Tisti, ki so pred deset in več leti kupili delnice Appla, gotovo niso mogli vedeti, kako zelo bo do danes zrasla njihova cena. | Foto Reuters

Tisti, ki so pred deset in več leti kupili delnice Appla, gotovo niso mogli vedeti, kako zelo bo do danes zrasla njihova cena.

Foto: Reuters

Zamudili smo. Toda kdor je pravi čas kupil Applove delnice, ima danes veliko razlogov za zadovoljstvo. A ne hitite, kajti pretekli uspehi na borzi niso in ne bodo prinesli nobenega jamstva za rast njihove vrednosti v prihodnosti.

V trenutku, ko je cena Applove delnice dosegla 207,05 ameriškega dolarja, je vrednost družbe bilijon (tisoč milijard) ameriških dolarjev. V evrih sicer niso dosegli te številke, manjka jim okrog 15 odstotkov, kolikor znaša razlika v vrednosti med evropsko in ameriško valuto, a mnogi verjamejo, da ima Apple še vedno ogromno potenciala za rast.

Nekateri borzni analitiki celo menijo, da so Applove delnice podcenjene in neustrezno ovrednotene, zaradi česar bi morala biti njihova cena bližje 300 ameriškim dolarjem, toda borze le ni preprosto predvideti.

Apple Store
Novice Neverjeten mejnik: Apple vreden več kot 1000 milijard dolarjev

Kdo bi lahko vedel …

Medijska hiša CNBC je izračunala, da bi tisti, ki bi avgusta 2008 kupil za tisoč ameriških dolarjev Applovih delnic, danes imel pri sebi več kot 9.222 ameriških dolarjev vrednosti. Torej več kot devetkrat več v desetih letih, in to ob upoštevanju apreciacije in brez upoštevanja dividend!

Kdor je leta 1980, ko so Applove delnice prvič prišle na borzo, kupil za takratnih pet ali deset tisoč dolarjev Applovih delnic, je ob upoštevanju dividend danes zagotovo milijonar. Takrat je bila cena delnice komaj 39 centov, a tudi če upoštevamo padec vrednosti dolarja v teh letih, je rast do današnjih več kot 200 dolarjev na delnico res spoštovanja vredna.

Le ne verjemite jim, če vam bodo rekli, da so vedeli, kako zelo se jim bo to obrestovalo.

Huawei
Novice Kaj se je zgodilo, ker ima vse več ljudi telefone znamke Huawei

Preteklost ne jamči prihodnosti

Toda za vse, ki bi danes želeli vreči kakšnega tisočaka v Applove delnice, (še enkrat) zelo pomembno opozorilo: v nobenem primeru, niti pri Applu, pretekli donosi niso jamstvo ali celo pokazatelj prihodnjih donosov. Na ceno delnic vplivajo številni nenapovedljivi dejavniki, med katerimi bo gotovo tudi prodaja naslednjih modelov iPhonov.

Če bo Apple nadaljeval svoj uspešen razvoj, bomo morda že kmalu deležni kakšnih novih naprav, v primerjavi s katerimi bodo celo današnji najboljši iPhoni videti kot nekaj iz prejšnjega stoletja. | Foto: Reuters Če bo Apple nadaljeval svoj uspešen razvoj, bomo morda že kmalu deležni kakšnih novih naprav, v primerjavi s katerimi bodo celo današnji najboljši iPhoni videti kot nekaj iz prejšnjega stoletja. Foto: Reuters

Apple tako kot skoraj vsi proizvajalci mobilnih telefonov ni imun proti upočasnitvi prodaje najboljših in najdražjih modelov. Novi modeli pametnih telefonov so že tako dobri in se ne spreminjajo dramatično v letu ali dveh, zato jih uporabniki ne nadomeščajo z novimi tako pogosto, kot bi si to proizvajalci in trgovci želeli.

Storitve, dodatki … in morda tudi kaj, česar danes še ne vidimo

Apple ima kar nekaj vzvodov za nadaljno rast. Že res, da proda manj novih iPhonov kot pred leti, a to njihovih dobičkov ne prizadene toliko. Apple tudi razvija pestro ponudbo dodatne opreme in storitev za svoje naprave, katerih številke rastejo.

iPhone, Apple, iPhone X
Novice Konec proizvodnje za iPhone X?

Če bo pa Apple nadaljeval svoj uspešen razvoj, bomo morda že kmalu deležni kakšnih novih naprav, v primerjavi s katerimi bodo celo današnji najboljši iPhoni videti kot nekaj iz prejšnjega stoletja. Če se to zgodi, pa ni nobenega dvoma, da bo njihova delnica samo še dražja.

Toda tudi njihova konkurenca, predvsem Samsung in Huawei, ki po številu prodanih pametnih telefonov prekašata Apple, ne bo stala križem rokom, zato se potrošnikom obetajo zanimivi časi, če bodo novosti in inovacije dovolj prepričljive.

Ne spreglejte