Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 4. 2011,
10.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sony

Sobota, 30. 4. 2011, 10.45

7 let, 12 mesecev

V več državah preiskujejo vdor v Sonyjevo mrežo Playstation

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pristojni organi v ZDA, Veliki Britaniji, Avstraliji in Hongkongu preiskujejo hekerski vdor in krajo osebnih podatkov uporabnikov v mreži Playstation Network.

Ta je namenjena uporabnikom istoimenskih igralnih konzol japonskega proizvajalca elektronike Sony in ima okrog 77 milijonov uporabnikov z vsega sveta.

Podjetje nadgrajuje varnostne mehanizme

Tako mrežo Playstation kot spremljajočo glasbeno storitev Qriocity so 20. aprila zaprli, potem ko so v Sonyju odkrili vdor v mrežo in s tem zasebne podatke. Obe ostajati nedostopni, saj podjetje še vedno nadgrajuje varnostne mehanizme in sodeluje s preiskovalci pri iskanju krivcev. Po nekaterih podatkih naj bi mrežo vsaj deloma znova odprli v torek.

Posebna komisija odbora za energijo in trgovino v spodnjem domu ameriškega kongresa je v petek zaradi zaskrbljenosti glede možnih posledic zlorabe ukradenih zasebnih podatkov, denimo o kreditnih karticah uporabnikov, vodstvu Sonyja poslala pismo z vprašanji glede vdora.

Podatki o kreditnih karticah so bili šifrirani

Komisija bo o varnosti podatkov sicer razpravljala 4. maja, odgovore Sonyja pa pričakuje do 6. maja. Od vodstva Sonyja pa želi med drugim pojasnila o času odkritja vdora in posledičnem obveščanju ter o tem, zakaj ne more ugotoviti, ali so bili ukradeni tudi podatki o kreditnih karticah uporabnikov.

Sony je sicer sporočil, da so bili podatki o kreditnih karticah uporabnikov šifrirani, a da ne more izključiti možnosti, da so hekerji lahko kljub temu prišli do omenjenih podatkov.

Pisarna britanskega informacijskega pooblaščenca je prav tako stopila v stik s Sonyjem, pred odločitvijo o ukrepih, če bodo ti sploh potrebni, pa namerava s poizvedbami narediti natančno oceno narave incidenta.

Da primer preiskujejo, so potrdili tudi v pisarnah avstralskega in hongkonškega varuha osebnih podatkov. Po navedbah slednjega so lokalni predstavniki Sonyja pojasnili, da so hekerji lahko prišli do podatkov uporabnikov o imenu, naslovu, državi, e-poštnem naslovu, rojstnem dnevu ter uporabniškem imenu in geslu za mrežo, medtem ko ni dokazov o tem, da bi hekerji ukradli tudi podatke o kreditnih karticah.

Sony se sooča s tožbo uporabnikov Sony se sicer v ZDA že sooča s tožbo uporabnikov, ki podjetje obtožujejo malomarnosti, ne dovolj hitrega informiranja uporabnikov o kraji podatkov in kršenja svojih dogovorov z uporabniki mreže Playstation.

Mreža Playstation Network, znana tudi pod kratico PSN, je spletno mesto, prek katerega lahko uporabniki video igralnih konzol playstation igrajo med seboj ter dostopajo do digitalnih vsebin, kot so igre, glasba in filmi.

Ne spreglejte