Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
27. 4. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

4

Natisni članek

Fitbit pametna ura umor digizgodbe

Četrtek, 27. 4. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

V tej hiši se je zgodil umor, o katerem se bo še govorilo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

4

Connie Dabate je bila dva dni pred božičem leta 2015 umorjena na svojem domu v ameriški zvezni državi Connecticut. Šele pred kratkim je glavni osumljenec za umor Američanke postal njen mož. Ključno dokazno gradivo je postala pametna ura Fitbit umorjene ženske. Gre za enega od sploh prvih primerov, ko bo pri preiskovalcem takšnega zločina pomagala nosljiva naprava.

Športna zapestnica znamke Fitbit  |  Foto: Fitbit | Foto: Športna zapestnica znamke Fitbit | Foto: Fitbit

Richard Dabate, mož pred skoraj letom in pol umrle Connie, je bil kot glavni osumljenec za njen umor aretiran prejšnji konec tedna, poroča lokalni medij Hartford Courant. Zasluge za to, da so preiskovalci zločina domnevnemu morilcu žene stopili na rep, ima njena pametna športna zapestnica Fitbit, ki jo je na zapestju nosila v času smrti.

Podatki s Fitbita, ta je sicer predvsem namenjen spodbujanju zdravega življenjskega sloga, a ves čas spremlja tudi lokacijo uporabnika, vse podatke pa prek aplikacije za pametni telefon shranjuje na splet, se namreč niso ujemali z zgodbo, ki jo je policiji povedal Richard Dabate.

Richard Dabate  | Foto: AP | Foto: Richard Dabate | Foto: AP

Mož je trdil, da je v hišo vlomil neznan storilec, ga napadel in se nato spravil na njegovo ženo ter jo umoril s strelnim orožjem. Po njegovih besedah se je to zgodilo okrog devetih zvečer, a je Fitbit pokazal, da Connie takrat sploh ni bilo doma. Bila je na športni vadbi v mestu. To je potrdil tudi posnetek varnostne kamere, ki so ga preiskovalci umora pridobili prejšnji teden.

Connie je bila v domači hiši aktivna še po deseti uri zvečer, nato pa se je beleženje podatkov o telesni aktivnosti ustavilo, je dokazala športna zapestnica.

Hiša v kraju Ellington v ameriški zvezni državi Connecticut, kjer se je zgodil umor Connie Dabate. | Foto: Hiša v kraju Ellington v ameriški zvezni državi Connecticut, kjer se je zgodil umor Connie Dabate.

Richard Dabate tudi sicer ni bil preveč iskren mož, še piše Hartford Courant. Zakon s Connie so namreč zaznamovali prepiri zaradi nenehnega varanja, pred časom je ena od njegovih ljubic tudi zanosila. A lokalni policisti pravijo, so jim prav podatki, pridobljeni s športno uro Fitbit, dali dovolj velik razlog, da resno podvomijo o njegovih navedbah.

Eden od prvih takšnih primerov

Preiskava umora Connie Dabate je sicer ena od redkih dokumentiranih, pri kateri bo kot dokazno gradivo uporabljena nosljiva naprava, ki spremlja telesne funkcije in aktivnost uporabnika ter podatke o njegovi lokaciji. Če se bo kdaj še zgodilo kaj podobnega, se bo marsikdo zagotovo spomnil na ta dogodek. Druge podobne primere je namreč mogoče prešteti na prste ene roke.

Leta 2015 so preiskovalci s pomočjo podatkov z iste športne zapestnice ovrgli zgodbo Američanke Jeanninne Risley, ki je lagala, da jo je posilil njen šef (vir). Februarja letos so ameriški policisti medtem aretirali 59-letnega požigalca, izsledili so ga s podatki, ki jih je beležil njegov srčni spodbujevalnik (vir).


Preberite tudi: Tako pretkan poskus umora, da so na pomoč poklicali FBI

Ne spreglejte