Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 5. 2011,
15.06

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

računalnik programska oprema kraja

Sobota, 14. 5. 2011, 15.06

2 leti, 10 mesecev

V Sloveniji za 47 milijonov dolarjev nelegalnih programov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tržna vrednost nelegalnih namestitev programske opreme je v preteklem letu v Sloveniji znašala 47 milijonov dolarjev, saj je bilo 47 odstotkov nameščene programske opreme piratske.

Na globalni ravni je vrednost ukradene programske opreme narasla na rekordnih 59 milijard dolarjev - skoraj dvakrat več kot ob prvi raziskavi leta 2003.

Uporaba nelegalne programske opreme se v Sloveniji ne znižuje

Takšni so izsledki globalne raziskave piratstva programske opreme za leto 2010, v kateri organizacija Business Software Alliance (BSA) ocenjuje stanje piratstva programske opreme po svetu.

Kot je ob tem povedal pravni svetovalec BSA v Sloveniji Rok Koren, rezultati raziskave kažejo, da se stopnja uporabe nelegalne programske opreme v Sloveniji ne znižuje, zato bo treba vložiti mnogo več truda, da se stanje popravi.

To je sicer že osma raziskava stopnje piratstva programske opreme po svetu, ki jo je izvedla BSA v partnerstvu z družbo IDC, ki sodi med vodilna mednarodna podjetja za raziskave in napovedi na področju informacijskih tehnologij.

"Izumitelji morajo biti za svoje kreacije plačani"

Raziskava temelji na metodologiji zbiranja 182 različnih podatkov v 116 državah in regijah po svetu. Letošnja raziskava je pridobila novo razsežnost z anketiranjem uporabnikov osebnih računalnikov glede družbenih odnosov in vedenj, povezanih s piratstvom programske opreme, ki ga je izvedlo podjetje Ipsos Public Affairs.

Raziskava javnega mnenja je pokazala močno podporo zaščiti pravic intelektualne lastnine, saj se sedem od desetih vprašanih strinja, da morajo biti izumitelji za svoje kreacije plačani, s čimer se spodbuja tehnološki razvoj.

Legalna programska oprema velja za varnejšo Preseneča pa dejstvo, da je bila največja podpora zaščiti pravic intelektualne lastnine izražena na trgih, na katerih je stopnja piratstva najvišja, so še sporočili iz BSA.

Med izsledki raziskave je zaznati tudi zelo razširjeno zavedanje, da je legalna programska oprema boljša od nelegalne, saj je po mnenju uporabnikov varnejša in zanesljivejša.

Mnogi ne ločijo legalnega in nelegalnega početja

Največkrat omenjene prednosti licenčne programske opreme sta dostop do tehnične podpore (88 odstotkov) in zaščita pred vdori in škodljivo programsko kodo (81 odstotkov).

Težava pa je v tem, da mnogi uporabniki osebnih računalnikov nimajo ustreznega znanja, da bi ločili med legalnim in nelegalnim početjem, kot je na primer uporaba programske opreme z eno samo kupljeno licenco na več različnih računalnikih ali nalaganje programov z omrežij za izmenjavo datotek.

Pomagajo si tudi z inšpekcijskimi nadzori BSA in njeni člani si prizadevajo z različnimi sredstvi podjetja in končne uporabnike seznanjati glede spoštovanja avtorskih pravic in prednosti, ki jih prinaša uporaba legalne programske opreme.

S pomočjo inšpekcijskih nadzorov poskuša preprečevati nelegalno uporabo programske opreme v podjetjih, s programom skrivnih nakupov pa razkriva primere prodaje in nameščanja nelicenčne programske opreme pri trgovcih.

Raziskava je zajela vse operacijske sisteme

Raziskava zajema piratstvo vse programske opreme v samostojni prodaji, ki je nameščena na osebnih računalnikih, vključno z namiznimi, prenosnimi in ultra prenosnimi računalniki ter mini prenosniki.

To zajema operacijske sisteme, sisteme programske opreme, kot so podatkovne baze in paketi varnostnih rešitev, aplikacijsko programsko opremo ter zakonito brezplačno programsko opremo in odprtokodno programsko opremo.

V raziskavi je sodelovalo kot 15.000 uporabnikov računalnikov Letošnja novost je sodelovanje podjetja Ipsos Public Affairs, ki je izvedlo anketo med več kot 15.000 poslovnimi in domačimi uporabniki osebnih računalnikov. Anketiranje se je izvajalo prek spleta ali osebno na 32 trgih, ki predstavljajo reprezentativen vzorec geografskega porekla, stopnje napredka informacijske tehnologije in kulturne raznolikosti.

Ne spreglejte