Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
16.18

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

programska oprema

Četrtek, 1. 12. 2011, 16.18

2 leti, 10 mesecev

V Sloveniji največ podjetij uporablja odprtokodno programsko opremo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Sloveniji je januarja letos odprtokodno programsko opremo uporabljalo 72 odstotkov podjetij z najmanj 10 zaposlenimi.

Najpogosteje uporabljajo odprtokodne spletne brskalnike, je razvidno iz objave državnega statističnega urada.

79 odstotkov velikih podjetij uporablja odprtokodno programsko opremo Delež podjetij, ki so uporabljala odprtokodno programsko opremo, je bil glede na velikost podjetja oziroma po številu zaposlenih oseb največji med velikimi podjetji, torej z 250 ali več zaposlenimi. Pri teh je delež znašal 79 odstotkov.

Največ podjetij, 64 odstotkov, je sicer uporabljalo odprtokodne spletne brskalnike; 37 odstotkov podjetij je uporabljalo odprtokodne pisarniške programske opreme, 18 odstotkov podjetij je uporabljalo odprtokodne operacijske sisteme.

Največ podjetij pošilja elektronske račune Glede na dejavnost podjetja je bil delež podjetij, ki so uporabljala odprtokodno programsko opremo, večji med podjetji v storitvenih dejavnostih (75 odstotkov) kot med podjetji proizvodnih dejavnosti (69 odstotkov).

Podatki statističnega urada še kažejo, da je januarja letos 32 odstotkov podjetij z vsaj 10 zaposlenimi osebami pošiljalo elektronske račune (e-račune). Radijsko identifikacijske tehnologije (RFID) pa je uporabljalo pet odstotkov podjetij. RFID so podjetja najpogosteje uporabljala za identifikacijo oseb ali za nadzor dostopa.

Povečuje se število uporabnikov računalnikov in interneta na delovnem mestu Raziskava še ugotavlja, da je januarja letos pri svojem delu vsaj enkrat na teden uporabljalo računalnik 54 odstotkov zaposlenih v podjetjih z 10 ali več zaposlenimi osebami. V enakem obdobju lani je računalnik pri svojem delu uporabljalo 52 odstotkov zaposlenih oseb.

Sorazmerno narašča tudi delež zaposlenih, ki pri svojem delu uporabljajo računalnik, povezan z internetom. Ta delež je januarja letos znašal 45 odstotkov, januarja lani pa 42 odstotkov.

Polovica podjetij je zaposlenim dodelila prenosno napravo z dostopom do interneta Kar polovica podjetij je svojim zaposlenim dodelila prenosni računalnik, tablični računalnik ali pametni telefon, ki je imel hkrati tudi dostop do interneta. Med velikimi podjetji je bilo takih podjetij kar 88 odstotkov, med srednjimi velikimi 63 odstotkov in med malimi 45 odstotkov.

Kljub visokemu deležu podjetij, ki so svojim zaposlenim dodelila prenosne naprave, pa je delež zaposlenih oseb, ki sta jim bila dodeljena prenosni računalnik ali pametni telefon (s tehnologijo vsaj 3G za dostop do interneta), znašal šest odstotkov.

Ne spreglejte