SiolNET. Digisvet Novice
2,80

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V odpadnih iPhonih je bilo za 35 milijonov evrov zlata

2,80

termometer

Apple iPhone
Foto: Reuters

Apple v poročilu o odgovornosti do okolja za leto 2015 navaja zanimiv podatek - iz odpadnih telefonov iPhone, tablic iPad in druge elektronike z jabolčnim grbom so lani izluščili skoraj tono zlata.

V letu 2015 je Apple zbral in recikliral več kot 40 milijonov kilogramov odpadne elektronike - nedelujočih, razbitih, izrabljenih ali zastarelih pametnih telefonov, osebnih računalnikov, tablic. 71 odstotkov je bilo starih vsaj sedem let, Apple razkriva v letnem poročilu o odgovornosti do okolja.

Apple odpadno elektroniko kopiči v svojih trgovinah, v zbiralnih akcijah in programih varnega odlaganja izrabljene ali uničene elektronike. Stranke, ki svoje stare naprave prinesejo v trgovino Apple Store, pogosto prejmejo vavčer, ki ga lahko unovčijo pri naslednjem nakupu. 

Zbrane elektronske odpadke pošljejo v svoje reciklažne centre, kjer iz njih odstranijo materiale, ki jih je mogoče ponovno uporabiti v proizvodnji. Zbrane elektronske odpadke pošljejo v svoje reciklažne centre, kjer iz njih odstranijo materiale, ki jih je mogoče ponovno uporabiti v proizvodnji. Foto: Reuters

Lani je bil izkupiček še posebej dober, saj je Applu iz 40 milijonov kilogramov odpadnih naprav uspelo iztržiti kar 27,8 milijona kilogramov uporabnih materialov:

- 10,4 milijona kilogramov jekla,

- šest milijonov kilogramov plastike,

- 5,4 milijona kilogramov stekla,

- dva milijona kilogramov aluminija,

- 1,3 milijona kilogramov bakra,

- 85 tisoč kilogramov kobalta,

- 59 tisoč kilogramov cinka,

- 20 tisoč kilogramov svinca,

- 17.700 kilogramov niklja,

- 3.000 kilogramov srebra,

- 1.800 kilogramov kositra,

- 997 kilogramov zlata.

Apple pridobljene surovine vloži nazaj v proizvodni proces in prihrani ogromno

Recikliranje odpadne elektronike ni brezplačno, pravzaprav niti poceni, pa vendar se Applu obrestuje, saj prihrani pri nakupu in obdelavi materialov za proizvodnjo novih naprav.

Tona zlata, ki v pametnih telefonih in drugi elektroniki opravlja funkcijo prevodnika (zlato je ob srebru in bakru pravzaprav najboljši prevodnik elektrike), ob današnjih cenah za unčo stane približno 35 milijonov dolarjev. Tona zlata, ki v pametnih telefonih in drugi elektroniki opravlja funkcijo prevodnika (zlato je ob srebru in bakru pravzaprav najboljši prevodnik elektrike), ob današnjih cenah za unčo stane približno 35 milijonov dolarjev. Foto: Reuters

Apple ima tudi zelo učinkovite reciklažne procese. Izrabljene telefone iPhone med drugim razstavlja, dragocene snovi pa iz njih zelo natančno jemlje robot Liam (spodaj). Na leto lahko obdela do 1,2 milijona telefonov iPhone:

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • tempestor / 19.04.2016. ob 08:20 +1 - 1

  Tole je pa mal hecen izračun: če je povprečna teža applovih naprav 4 kg (pa je verjetno manj), potem bi bilo v 4 tonah 1000 naprav. V 40 milijonov tonah bi torej moralo biti 40.000.000.000 naprav. In to "samo" za lansko leto. Mislim, da jih Apple niti sproduciral ni toliko. Jaz bi rekel, da se je prevajalec nekje zmotil. Dajte malo preverit.

  +1 - 1
 • nicnevem / 19.04.2016. ob 13:54 0 0

  tempestor :) kje si dobil 40 mil ton ?? Drgač je 40 mil kg = 40.000 ton :)

  0 0
 • tempestor / 19.04.2016. ob 16:48 0 0

  Hvala za "thumbs down" kdorkoli že. @nicnevem - očitno so vmes že popravili članek. Če ne verjameš, si lahko pri stricu googlu pogledaš zgodovino :)

  0 0
delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin