Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
19. 2. 2022,
17.05

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

3

Natisni članek

BlackBerry

Sobota, 19. 2. 2022, 17.05

2 leti, 2 meseca

Uradno je konec: novega telefona slovite znamke ne bo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

3

BlackBerry Key2 | BlackBerry je pred dobrim desetletjem dominiral tako rekoč vse znamke razen Nokie, a nikjer drugje ni bil priljubljen tako zelo kot na poslovnem trgu. Kdor je v službo hodil v pisarno, je preprosto moral imeti BlackBerry. To je bil tudi čas, ko se je pravi globalni prehod s fizičnih tipkovnic na virtualne in s tem na zaslone na dotik šele dobro začenjal. BlackBerryji so ponujali najboljše iz obeh svetov, zato so bili za mnoge uporabnike logična izbira.  | Foto Matic Tomšič

BlackBerry je pred dobrim desetletjem dominiral tako rekoč vse znamke razen Nokie, a nikjer drugje ni bil priljubljen tako zelo kot na poslovnem trgu. Kdor je v službo hodil v pisarno, je preprosto moral imeti BlackBerry. To je bil tudi čas, ko se je pravi globalni prehod s fizičnih tipkovnic na virtualne in s tem na zaslone na dotik šele dobro začenjal. BlackBerryji so ponujali najboljše iz obeh svetov, zato so bili za mnoge uporabnike logična izbira.

Foto: Matic Tomšič

Novega pametnega telefona legendarne znamke BlackBerry, katerega razvoj in proizvodnjo si je na pleča pred več kot letom dni naložilo ameriško podjetje OnwardMobility, ne bo. Še pred mesecem dni so se širokoustili, da "v nasprotju z javnim mnenjem niso mrtvi", zdaj pa so oznanili, da se podjetje zapira. S tem je verjetno tudi dokončno sklenjena zgodba o telefonih BlackBerry. 

Razlog za ukinitev razvoja pametnega telefona s fizično tipkovnico, zelo naprednim varovanjem uporabnikovih podatkov in povezljivostjo 5G, je bila po neuradnih podatkih odločitev družbe BlackBerry Ltd., da podjetju OnwardMobility vzame dovoljenje za uporabo imena znamke. Podjetji tega sicer ne komentirata.

Tistih, ki pred oznanilom OnwardMobility o insolvenčnosti resnično verjeli, da bodo naredili ta pametni telefon, je bilo sicer malo. Podjetje je bilo v tišino zavito namreč skoraj celotno leto 2021, pred razglasitvijo propada pa so se oglasili le 7. januarja letos in se pohvalili, da še vedno razvijajo novi BlackBerry. Ta objava na njihovi spletni strani ni več dostopna.

Zgodba o telefonih BlackBerry je s propadom OnwardMobility najverjetneje dokončana

Eden zadnjih telefonov znamke BlackBerry, model BlackBerry Key2, smo preizkusili tudi na Siol.net. | Foto: Matic Tomšič Eden zadnjih telefonov znamke BlackBerry, model BlackBerry Key2, smo preizkusili tudi na Siol.net. Foto: Matic Tomšič

4. januarja se je iztekla življenjska doba mobilnih telefonov BlackBerry, ki so poganjali operacijska sistema BlackBerry 7.1 (ali starejše) oziroma BlackBerry 10. Uporabniki po tem datumu niso več mogli opravljati telefonskih klicev (niti na 112 ali 113), pošiljati sporočil SMS ali uporabljati mobilnih podatkov. Za uporabnike malce novejših blackberryjev z operacijskim sistemom Android se ni spremenilo nič.

Obstoječi uporabniki telefonov BlackBerry so v primerjavi z uporabniki telefonov drugih znamk sicer v absolutni manjšini, saj jih nima skoraj nihče več. Tržni delež znamke danes znaša okrog 0,01 odstotka.

Poslednja generacija pametnih telefonov pod znamko BlackBerry je sicer izšla leta 2018, enega zadnjih modelov smo pred dobrimi tremi leti preizkusili tudi na Siol.net

BlackBerry Key2
Novice Najbolj direktorski pametni telefon: vsak vas bo vprašal, kateri je to

BlackBerry je bil nekoč gonilna sila mobilne industrije

BlackBerry je tako imenovani poslovni preobrat naredil po prihodu današnjega direktorja Johna Chena. Tega se je držal sloves guruja, ki lahko podjetja v težava vrne na pota stare slave. Za zdaj kaže dobro. | Foto: Reuters BlackBerry je tako imenovani poslovni preobrat naredil po prihodu današnjega direktorja Johna Chena. Tega se je držal sloves guruja, ki lahko podjetja v težava vrne na pota stare slave. Za zdaj kaže dobro. Foto: Reuters
Marsikateri uporabnik pametnih telefonov je že pozabil oziroma sploh ne ve, kako veliko ime v svetu mobilne telefonije je bil BlackBerry na vrhuncu svoje priljubljenosti in razširjenosti.

Največji tržni delež je zadrževal leta 2009 in v prvi polovici leta 2010. Takrat je imel pametni telefon znamke BlackBerry vsak peti uporabnik. Več pametnih telefonov je takrat z bistveno bolj raznoliko ponudbo in v povprečju nižjimi cenami prodala le finska Nokia. 

Zaton BlackBerryja se je začel v drugi polovici leta 2010 z agresivnim vzponom iPhona in tekmecev z operacijskim sistemom Android (zanimivost: BlackBerryji so bili tako priljubljeni, da so zgodnje različice Androida z vidika videza uporabniškega vmesnika posnemale BlackBerry OS in ne Applovega iPhona). 

Podjetje BlackBerry (v času največje priljubljenosti telefonov se je imenovalo Research In Motion) je v vmesnem času sicer povsem spremenilo poslovno strategijo in zaplulo v druge vode.

Njihova specializacija je programska oprema za kibernetsko varnost, ki jo prodajajo podjetjem, in pa predvsem razvoj operacijskih sistemov za računalnike sodobnih avtomobilov.

BlackBerryjeva platforma QNX trenutno poganja že več kot 200 milijonov avtomobilov, med drugim jo najdemo v vozilih znamk BMW, Honda, General Motors, Volkswagen, Toyota in Mercedes-Benz. 

 

Ne spreglejte