Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
11. 9. 2015,
12.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matic Tomšič hekerji

Petek, 11. 9. 2015, 12.44

6 let, 6 mesecev

Uporabniki spletne strani za varanje so plačevali za flirt z računalniškimi programi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Iz podatkov, ki so jih portalu Ashley Madison ukradli hekerji, je razvidno, da so moški uporabniki plačali za vroč klepet z domnevno uporabnico, ki je bila v resnici računalniški program.

Spletna stran za varanje Ashley Madison, ki so jo napadli hekerji, ti pa so prejšnji mesec izdali več kot sto gigabajtov podatkov o uporabnikih in poslovanju, naj bi ustvarila na tisoče računalniških programov, ki so se izdajali za ženske in klepetali z moškimi uporabniki – ti pa so za to mastno plačevali.

Za vroče pogovore z nikomer odšteli tudi 250 evrov Ženski računalniški programi oziroma femboti so bili namenjeni privabljanju moških uporabnikov na portal Ashley Madison. Po registraciji so lažni profili žensk z njimi začeli flirtati in jih prepričali v to, da so kupili pakete kreditov – interne valute, ki so jo nato lahko zapravili za nadaljnji klepet z "ženskami", piše spletna stran Gizmodo.

Cena kreditov je znašala od 60 ameriških dolarjev za najmanjši paket pa kar do 290 dolarjev za tistega z največ krediti. Te so uporabniki nato porabili za pošiljanje e-sporočil profilom, ki so bili domnevno last uporabnic Ashley Madison, pa tudi za prebiranje njihovih odgovorov. A kot razkriva Gizmodo, je kar 80 odstotkov prvih uporabnikov, ki so kupili kredite, pravzaprav plačevalo za generično flirtanje s femboti.

Dešifriranih že 11 milijonov ukradenih gesel Skupina hekerjev CynoSure Prime, ki analizira ukradene podatke Ashley Madison, pa je pred dnevi na spletu objavila vest, da je z novim algoritmom strla že 11 milijonov gesel od 36 milijonov, piše portal Ars Technica. To pomeni, da lahko hekerji dostopajo do ukradenih profilov in si ogledajo podrobnosti o uporabnikih spletne strani za varanje. V prihodnjih dneh naj bi dešifrirali še približno štiri milijone najpreprostejših gesel. Kot so zapisali na blogu, večina uporabnikov Ashley Madison pri ustvarjanju profilov ni razmišljala o čim boljši zaščiti zasebnosti.

Ne spreglejte