Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
24. 6. 2014,
12.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pametni telefoni Android Matic Tomšič

Torek, 24. 6. 2014, 12.55

8 let

Uporabniki Androida imajo še vedno najraje stare telefone

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
So bile milijarde, ki so jih za oglaševanje v zadnjem letu porabili Samsung, Sony in HTC, vržene skozi okno? Daleč najbolj priljubljeni telefon z Androidom je danes namreč star več kot dve leti.

Največ uporabnikov po žepih še vedno nosi Samsungov pametni telefon Galaxy SIII iz leta 2012. Zaobljeno ploščico, ki je bila s 50 milijoni kosov velika prodajna uspešnica, a ni nadaljevala kultne zapuščine legendarnega predhodnika Galaxy SII, si samo v ZDA še vedno aktivno lasti skoraj šestina vseh uporabnikov Androida.

Tudi na največjih evropskih trgih – v Nemčiji, Veliki Britaniji in Franciji – primat zanesljivo ohranja Galaxy SIII, sledijo pa mu Galaxy SII in številni cenejši Samsungovi modeli, kot je Galaxy Ace in njegove izvedenke. Večina zaupa le enemu proizvajalcu Samsungov monopol na stari celini je prav strašljiv, saj je uporabnike pametnih telefonov z Androidom drugih blagovnih znamk pravzaprav mogoče šteti le v promilih. Na evropskih tleh se je še najbolje znašel Sony – njegova nekdanja prvakinja Xperia Ion, ki za zmeren znesek ponuja ogromno, je najbolj priljubljen androidni telefon v Španiji.

Onkraj luže več raznovrstnosti Precej tehnološko osveščenih Američanov zaradi večne bitke Samsunga in Appla, ki jo dodatno potencirajo tamkajšnji mediji, do telefonov južnokorejskega proizvajalca čuti neke vrste patriotski odklon. Zaradi tega se uporabniki, ki sicer dajejo prednost Androidu, ne iOS-u, pogosto odločajo za izdelke Samsungove konkurence. Med najbolj čislanimi telefoni so tako Motorolini in HTC-jevi modeli, na uho marsikaterega uporabnika pa so pogosto prislonjeni tudi Googlovi Nexusi.

Za neusihajočo privlačnost starin skrbijo posodobitve in ljubiteljske modifikacije Androida Čeprav bo kmalu dopolnil poltretje leto, je bil Galaxy SIII deležen zadnje konkretne nadgradnje operacijskega sistema Android na različico 4.4.2. KitKat. Čeprav si je Samsung s tem zagotovil manj prodanih modelov Galaxy S4 in S5, je rok trajanja stari uspešnici podaljšal še za en razvojni cikel.

Pametne legende s še vedno solidno strojno opremo, kot je še eno leto starejši Galaxy SII, pa pri življenju ohranjajo ljubiteljske predelave operacijskega sistema Android. Te omogočajo "neuradno" uporabo optimiziranih najnovejših različic Androida (kot je KitKat 4.4.3) tudi na napravah, ki smo jih še včeraj postavljali na piedestal, danes pa bi se morale glede na bliskoviti napredek mobilne industrije že prašiti v muzejih.

Ne spreglejte