Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
31. 7. 2017,
11.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

pametni telefon aplikacije

Ponedeljek, 31. 7. 2017, 11.19

6 let, 6 mesecev

Uporaba te aplikacije je lahko smrtonosna

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

V zadnjih dneh je na spletu veliko prahu dvignila aplikacija za pametne telefone iPhone z imenom Mushroom (Goba). Njen razvijalec je trdil, da jo poganja zmogljiva umetna inteligenca, ki uporabniku lahko zelo zanesljivo pove, katera goba je užitna in katera ne. A preizkusi so pokazali, da ne prepozna niti šampinjona. 

"Vse gobe so užitne. A nekatere gobe so užitne samo enkrat," je nekoč dejal slavni britanski pisatelj Terry Pratchett. | Foto: Thinkstock "Vse gobe so užitne. A nekatere gobe so užitne samo enkrat," je nekoč dejal slavni britanski pisatelj Terry Pratchett. Foto: Thinkstock

Programer Nicholas Sheriff, ki je razvil kontroverzno aplikacijo Mushroom, je po številnih negativnih odzivih tako v medijih kot po odzivih mikologov (strokovnjakov za glive) obrnil ploščo in pojasnil, da gre le dodatno orodje pri prepoznavanju užitnih gob, ne za stoodstotno zanesljivo gobarsko enciklopedijo. 

Viralna objava na Twitterju, ki je sprožila zgražanje nad aplikacijo Mushroom: "To je najverjetneje najbolj potencialno smrtonosna aplikacija, kar sem jih kdaj videl."

Na ameriških spletnih straneh Motherboard in The Verge so aplikacijo preizkusili z gobami, ki jih je mogoče kupiti v vsaki trgovini, s šampinjoni in gobami šitake, a jih ta ni znala prepoznati.

Foto: The Verge | Foto: Foto: The Verge

Foto: Motherboard | Foto: Foto: Motherboard

Doktor mikrobiologije in gobar Colin Davidson je na spletu medtem opozoril, da je ločevanje užitnih gob od neužitnih natančno početje, pri katerem ne bi zaupal aplikaciji. Nekatere strupene gobe so namreč nas las podobne užitnim, zagotovila, da bi aplikacija opazila razliko, pa še ni. 

Sheriff je opis aplikacije, za katero je treba odšteti nekaj več kot 4 evre, na voljo pa je samo za pametne telefone iPhone, medtem že spremenil. Prej se je glasil "naša revolucionarna umetna inteligenca bo v trenutku prepoznala gobe", zdaj pa obljublja zgolj zanesljivo prepoznavanje tartufov. Spremenjeno je tudi ime aplikacije: iz Mushroom (Goba) v Truffle (Tartuf). 

Aplikacija Truffles poskusi uporabnika k nakupu zvabiti s podatkom, da je najdene bele tartufe mogoče prodati za več tisoč evrov po kilogramu. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Aplikacija Truffles poskusi uporabnika k nakupu zvabiti s podatkom, da je najdene bele tartufe mogoče prodati za več tisoč evrov po kilogramu. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

To sicer ni zagotovilo, da aplikacija amaterskemu gobarju ne more več povzročiti težav. Obstajajo namreč glive, ki jim pravijo "lažni tartufi", a so lahko strupene (vir), tartufom pa so tudi na las podobne nekatere gobe, nevarne za človeško zdravje (vir). 


Preberite tudi:

Deset aplikacij, ki vas ne želijo umoriti, temveč vam poenostaviti delo s pametnim telefonom

Ne spreglejte