Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
4. 4. 2017,
12.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

Natisni članek

Roland glasba digizgodbe

Torek, 4. 4. 2017, 12.08

6 let, 6 mesecev

Umrla je glasbena legenda, za katero še niste slišali

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

V 88. letu je umrl Japonec Ikutaro Kakehaši, ki je veljal za pionirja uporabe elektronskih inštrumentov pri snemanju glasbe. Po njegovi zaslugi so predvsem v osemdesetih letih prejšnjega stoletja nastale številne brezčasne glasbene uspešnice.

Ikutaro Kakehaši je umrl v soboto, 1. aprila.  |  Foto: Billboard | Foto: Ikutaro Kakehaši je umrl v soboto, 1. aprila. | Foto: Billboard

Ikutaro Kakehaši, rodil se je leta 1930, je svojo kariero začel kot serviser glasbenih instrumentov in prodajalec v trgovini z elektroniko. Pri 28 letih se je odločil, da se bo povsem posvetil glasbi in po nekajletnem delu za proizvajalca cerkvenih orgel Hammond Organ leta 1972 ustanovil svoje podjetje Roland.

Roland je še danes znan kot eden največjih proizvajalcev elektronskih instrumentov in akustične opreme na svetu.  | Foto: Roland Roland je še danes znan kot eden največjih proizvajalcev elektronskih instrumentov in akustične opreme na svetu. Foto: Roland

Izdelek, ki je inženirja Kakehašija spravil na svetovni glasbeni zemljevid, je bil elektronski boben. Kakehaši si je od začetka kariere prizadeval izdelati napravo, ki bi glasbenikom pri delu ponudila več svobode. V tistem času so se namreč praktično vsi glasbeniki pri snemanju zvočne podlage za nove pesmi zanašali na že ustvarjene posnetke pravih glasbil.

Kakehašijev elektronski boben Roland TR-808, ki ga je njegovo podjetje izdalo leta 1980, je glasbenikom medtem omogočil ustvarjanje zvokov bobnov s pomočjo elektronike. Naprava Roland TR-808:

Roland TR-808 danes velja za ikono popularne glasbe. V svojih pesmih ga omenjajo številni sodobni glasbeniki, med drugim tudi Robbie Williams, Britney Spears, Lil Wayne, Beyonce, R. Kelly, slavni raper Kanye West pa je po instrumentu celo poimenoval album (808s & Heartbreak).  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Roland TR-808 danes velja za ikono popularne glasbe. V svojih pesmih ga omenjajo številni sodobni glasbeniki, med drugim tudi Robbie Williams, Britney Spears, Lil Wayne, Beyonce, R. Kelly, slavni raper Kanye West pa je po instrumentu celo poimenoval album (808s & Heartbreak). Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Zvok so namreč proizvajale v bobnu vgrajene elektronske komponente, tranzistorji. To je pomenilo, da je lahko glasbenik lastno zvočno podlago ustvaril brez pomoči bobnarja in s tem tudi znižal stroške produkcije novih pesmi.

Čeprav je bil Roland TR-808 prodajna polomija, na sceni popularne glasbe še danes uživa kultni status. Za svojega so ga namreč vzeli številni slavni glasbeniki in z njegovo pomočjo ustvarili nesmrtne uspešnice, ki jih je slišal že vsak. Na primer:

Marvin Gaye in pesem Sexual Healing

Whitney Houston in pesem I Wanna Dance With Somebody

Talking Heads in pesem Psycho Killer

Soft Cell in pesem Tainted Love

Nine Inch Nails in pesem Closer

A Ikutaro Kakehaši za glasbeno industrijo ni bil pomemben le zaradi elektronskega bobna TR-808. Njegovo podjetje Roland je namreč imelo eno ključnih vlog pri razvoju tehnološkega standarda MIDI, ki omogoča komunikacijo med glasbenimi instumenti in računalniško programsko opremo.

Kakehaši je veliko uslugo naredil tudi ljubiteljem računalniških iger, saj je standard MIDI v osemdesetih letih prejšnjega stoletja na osebne računalnike prinesel prve prave zvoke, ki so nadomestili enolično piskanje. | Foto: Roland Kakehaši je veliko uslugo naredil tudi ljubiteljem računalniških iger, saj je standard MIDI v osemdesetih letih prejšnjega stoletja na osebne računalnike prinesel prve prave zvoke, ki so nadomestili enolično piskanje. Foto: Roland

Ikutaro Kakehaši je bil za svoje delo nagrajen z grammyjem za dosežke na področju glasbene tehnologije in mestom na hollywoodskem pločniku slavnih zvezd rock'n'rolla:

Odtis dlani Ikutara Kakehašija v Hollywoodu. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Odtis dlani Ikutara Kakehašija v Hollywoodu. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Kakehaši se je upokojil leta 2013. Po nekajletnem boju z boleznijo je umrl v soboto, 1. aprila 2017. Njegov dolgoletni sodelavec v podjetju Roland Tommy Snyder je na Facebooku zapisal:

"Ikutaro, z njim sem delal kar 38 let, mi je bil kot drugi oče. Bil je zelo duhovit in super talentiran človek, neposredno pa je prispeval k nastanku glasbe, ki se je dotaknila milijonov ljudi. Počivaj v miru." Ikutaro Kakehaši (levo) in Tommy Snyder (desno). | Foto: Facebook "Ikutaro, z njim sem delal kar 38 let, mi je bil kot drugi oče. Bil je zelo duhovit in super talentiran človek, neposredno pa je prispeval k nastanku glasbe, ki se je dotaknila milijonov ljudi. Počivaj v miru." Ikutaro Kakehaši (levo) in Tommy Snyder (desno). Foto: Facebook

Ne spreglejte