Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
8. 10. 2014,
17.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Europol Matic Tomšič

Sreda, 8. 10. 2014, 17.39

8 let

"Umor prek spleta se bo zgodil še letos"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropski policijski urad (Europol) je v zadnjem poročilu o informacijski varnosti opozoril, da so umori prek interneta resnična grožnja, ki se ji oblasti še ne znajo zoperstaviti.

"Hekerji bodo kmalu našli načine, kako na daljavo vdreti v naprave, ki lahko poškodujejo ali celo ubijejo ljudi, svetovne vlade pa na takšno obliko kiberkriminala še niso pripravljene," so v raziskavi, ki se je dotaknila tudi umorov prek spleta, zapisali pri Europolu. V Evropskem policijskem uradu ne izključujejo možnosti, da se bo prvi internetni umor v zgodovini zgodil še pred koncem leta 2014. Dogodek, ki bi zagotovo pomenil začetek nove digitalne dobe, je sicer že pred časom napovedalo ameriško varnostno podjetje IID.

Tipkovnica ne more ubijati, srčni spodbujevalnik pa lahko Potencialne tarče kibernetskih morilcev bodo predstavljali predvsem medicinski instrumenti, poroča Europol. Srčne spodbujevalnike, inzulinske črpalke in defibrilatorje napredek medicinske tehnologije redno posodablja z novimi funkcijami, kot je nadzor delovanja na daljavo. Hekerji, ki bi pridobili oddaljen dostop do teh naprav, bi dejansko odločali o življenju in smrti.

Dick Cheney, nekdanji podpredsednik ZDA, je ravno zaradi omenjene grožnje zdravnikom lani naročil, naj njegov sodoben srčni spodbujevalnik zamenjajo z modelom, ki ne bo omogočal brezžičnega upravljanja.

Internet stvari – raj za kriminalce? Europol opozarja tudi, da si kriminalci že manejo roke zaradi interneta stvari (globalnega ekosistema s spletom povezanih naprav, storitev in celo predmetov, kot so straniščne školjke), ki odpira nove načine za nezakonito pridobitništvo. "Ko bo internet stvari postal del vsakdana, se bodo kriminalci, če ne bomo ukrepali pravočasno, začeli zaklepati iz njihovih domov in avtomobilov ter za odklepanje zahtevati odkupnino," so pri Europolu navedli le enega od mogočih primerov kriminalnih dejavnosti, ki bi jih lahko prinesel internet stvari.

Ne spreglejte