Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
30. 1. 2014,
9.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Google Slovenija

Četrtek, 30. 1. 2014, 9.45

6 let, 6 mesecev

Ulični pogled zdaj pozna tudi Slovenijo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Google je svojo storitev 360-stopinjskih fotografij in turističnih znamenitosti danes razširil tudi na Slovenijo. Ta je postala 55. država, ki jo pokriva njihov Ulični pogled (Street View).

"Po Sloveniji smo prevozili med pet in deset tisoč kilometrov z od petimi do desetimi vozili in menimo, da smo Slovenijo dobro pokrili s posnetki," je prepričan vodja programske skupine Google Street View Ulf Spitzer.

Razširitev Uličnega pogleda na Slovenijo je pozdravil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki je ob tem izpostavil, da Slovenija s svojimi prizadevanji in projekti že od leta 1998 sistematično vlaga v razvoj infrastrukture, digitalnih vsebin ter digitalnega opismenjevanja tako učiteljev kot tudi učečih se in državljanov nasploh.

Od majhnega eksperimenta do svetovnega vpogleda

Storitev Google Street View je začela kot eksperiment manjše skupine uslužbencev v osrednji Googlovi pisarni v ZDA. Danes Google Steet View, ki je eden od gradnikov Googlovih zemljevidov, pokriva tri tisoč mest v zdaj 55 državah na sedmih celinah, vključno z eksotičnimi posnetki znanstvenih postojank na ledeni Antarktiki. Z današnjim vklopom Slovenije je Google zapolnil vrzel v tem delu Evrope, saj so vse nam sosednje države Ulični pogled ponujale že prej.

Nov način pogleda na Slovenijo, ki je dostopen z vsega sveta, tudi prek mobilnih naprav, povezanih v internet, je nova priložnost za slovenski turizem, ki je, kot je povedala vodja sektorja za turizem pri javni agenciji SPIRIT Slovenija Karmen Novarlič, eden od pomembnih stebrov slovenskega gospodarstva.

Spitzer: Za zasebnost je poskrbljeno

V skladu z zahtevami za varovanje zasebnosti, ki jo je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar postavila Googlu še pred začetkom snemanja po Sloveniji – to je potekalo od lanskega junija do poznega oktobra –, so na vseh posnetkih zamegljeni obrazi in registrske označbe vozil, storitvi pa je dodan vmesnik, ki vsakomur omogoča prijavo morebitnega posega v zasebnost. "Vsako tako prijavo pregleda naš sodelavec in v primeru upravičene reklamacije nemudoma ukrepa," je pojasnil Spitzer.

Načrti za Slovenijo

Google je ob današnji predstavitvi napovedal, da bo v Sloveniji nadaljeval še z nekaterimi podobnimi projekti. Tako je Spitzer objavil, da so prejeli odobritev za fotografiranje protokolarnih prostorov urada predsednika Republike Slovenije, ki ga bodo potem predstavili podobno, kot so že predstavili notranjosti nekaterih muzejev in drugih stavb po svetu. Prav tako se z Googlovimi sanmi odpravljajo na slovenska smučišča, ki jih bodo posneli podobno, kot so posneli slovenske ulice in znamenitosti.

Tudi mi konja za dirko imamo

Toda za natančne vpoglede in podatke s slovenskih smučišč ni treba čakati na Google, saj prav pri slovenskih smučiščih Najdi.si zemljevid že dalj časa ponuja veliko pomembnih podatkov, vključno z ažurnimi podatki o snežnih razmerah.

"Uporabniki z zemljevidom dnevno rešujemo različne vrste težav, ki jih različni zemljevidi na trgu različno dobro rešujejo," je povedal Mitja Jereb, direktor marketinga družbe TSmedia, ki med drugim skrbi tudi za Najdi.si zemljevid in medij Planet Siol.net. "Ulični pogled je privlačna funkcija zemljevida, vsekakor pa ni edina," pravi Jereb in ob tem dodaja, da ima Najdi.si zemljevid v Sloveniji trenutno najbolj točne in ažurne podatke lokacij in kontaktov ter vsebinske sloje.

Najdi.si zemljevid: skrb za ažurnost in pravilnost

"Podatke zemljevida Najdi.si dnevno ažuriramo, kar je zelo pomembno," je izpostavil in ob tem razkril, da se mesečno posodobi tudi do 30 tisoč podatkov. "Uporabnikom, ki pričakujejo ažurnost podatkov v Sloveniji, tako lahko ponudimo najboljšo rešitev na trgu," pove Jereb o zemljevidu Najdi.si, katerega natančni lokalni podatki, vključno z odpiralnimi časi, dejavnostmi in drugimi lastnostmi poslovnih subjektov in kontaktnimi podatki iz Telefonskega imenika Slovenije, so po zagotovilih snovalcev skrbno preverjeni na terenu.

Med prednostmi Najdi.si zemljevida Jereb izpostavlja še iskanje po podjetjih in interesnih točkah ter algoritem izračuna poti, ki dosledno upošteva krajevne specifičnosti (npr. prevoznost poti ali celo razpoložljivost koles v sistemu ljubljanskih mestnih koles Bicikelj) in tudi poslovne zahteve (npr. izračun potnih stroškov), aktualne prometne in snežne razmere po Sloveniji ter slike iz kamer, nameščenih na različnih krajih po državi, ki se osvežujejo vsako minuto.

Ne spreglejte