Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
15. 9. 2014,
16.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ukrajina Rusija mobilna telefonija

Ponedeljek, 15. 9. 2014, 16.05

8 let

Ukrajina nad rusko premoč na trgu mobilnih komunikacij

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V senci spopadov na vzhodu države si ukrajinska vlada prizadeva zmanjšati tudi rusko prevlado na ukrajinskem telekomunikacijskem trgu.

Ukrajina ne skriva svojih želja za zmanjševanje ruskega vpliva v svoji državi – tudi na področju mobilne telefonije. Dva velika ruska operaterja, MTS in VimpelCom, imata v svojih rokah skupaj skoraj štiri petine celotnega ukrajinskega trga mobilne telefonije, kar vladi v Kijevu ob težavah na vzhodu države gotovo ni všeč. Čeprav uradna Moskva vztrajno zanika svojo vpletenost v boje na vzhodu Ukrajine, Kijev želi tudi na ta način zmanjšati rusko moč v svoji državi in podporo Moskve proruskim upornikom na vzhodu države.

Ob bližajoči se dražbi za frekvence 3G Ukrajina poskuša preprečiti udeležbo ruskih mobilnih operaterjev, poroča Bloomberg. Ta poteza bi bila skladna z zakonom, ki ga je ukrajinski predsednik Petro Porošenko sprejel prejšnji teden in omogoča omejevanje poslovanja ruskih podjetij v Ukrajini. Ruski operater, a lastniki z vsega sveta V telefonskem pogovoru za omenjeno medijsko hišo je minister Ostap Semerak jasno povedal, da je "stališče ukrajinske vlade preprečiti ruskim družbam, med njimi tudi operatorju MTS, pridobitev licence za omrežje 3G v Ukrajini". Direktor ruskega operaterja MTS za korporativne finance in odnose z naložbeniki Joshua Tulgan je namere ukrajinske vlade opisal kot diskriminatorne do njihovih ameriških in evropskih delničarjev, ki imajo v svoji lasti skoraj polovici tega ruskega podjetja. "Vsaka diskriminacija podjetja MTS je obenem diskriminacija številnih tujih delničarjev," se je po navedbah Bloomberga odzval Tulgan.

VimpelCom se ne bo uradno odzval, dokler Ukrajina ne bo objavila razpisa za 3G-frekvence. Ali bodo Ukrajinci eno licenco evropskemu operaterju prodali za en kovanček? MTS je največji ruski mobilni operater, obvladuje ga ruski milijarder Vladimir Evtušenkov. V Ukrajini, kjer zasedajo drugo mesto po tržnem deležu, so v zadnjih desetih letih investirali okrog tri milijarde evrov. Največji ukrajinski mobilni operater je Kijevstar v lasti ruskega operaterja VimpelCom, ki ga nadzoruje še en milijarder – Mihail Fridman.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je dodatno vznemiril ruske operaterje z napovedjo, da bi, kot poroča Reuters, eno od ukrajinskih licenc za 3G lahko prodali nekemu evropskemu operaterju za eno ukrajinsko hrivnijo (dobrih pet evrskih centov) in tako poskusili uravnovesiti svoj trg mobilnih telekomunikacij, ki ga močno obvladujeta prav ruska operaterja.

Toda vprašanje je, ali si denarja lačna Ukrajina lahko privošči, da nekomu podari eno od licenc, če bi zanjo v odprti dražbi (morda) vendarle iztržila znatno količino prepotrebnih svežih sredstev. Ne nazadnje ostaja vprašanje tudi, ali se bo kakšen od evropskih operaterjev spustil v podjetniško-naložbeno avanturo v državi, kjer divja vojna, četudi bi mu licenco za 3G praktično podarili.

Ne spreglejte