Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
22. 2. 2012,
16.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 22. 2. 2012, 16.03

6 let, 6 mesecev

Udobje dnevne sobe povsod (po Sloveniji)

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Storitev SiOL TViN razširja dostopnost televizijskih programov s televizijskih sprejemnikov na prenosne in namizne računalnike, tablice in pametne telefone.

"TViN je pomemben mejnik pri razvoju internetnih storitev blagovne znamke SiOL in Telekoma Slovenije," je ob današnjem zagonu te storitve povedal Simon Furlan, ki pri Telekomu Slovenije vodi sektor za produktno vodenje. Po devetih letih, odkar je takrat še v okviru hčerinskega podjetja SiOL Telekom Slovenije uvedel internetno televizijo, takrat še z za današnje razmere zelo skromnimi pričakovanji, je današnji mejnik verjetno najpomembnejši, je še dodal. "Izkušnja spremljanja vsebin, ki smo je vajeni na televizijskih sprejemnikih v dnevni sobi, zdaj postaja dostopna na pestrem naboru naprav."

TViN se bo še večplastno razvijal Storitev TViN, ki jo je Telekom Slovenije razvil v sodelovanju s hčerinskim podjetjem TSmedia, ki med drugim skrbi tudi za portala Planet Siol.net in Najdi.si, se bo še nadgrajevala, v naslednjih mesecih pa bodo izpopolnili tudi tarifne in poslovne modele te storitve, napoveduje Furlan.

TViN sledi trendu naraščajočega števila raznorodnih zaslonov v gospodinjstvih in tudi odpravlja dvome, kdo bo kaj gledal, če se programi prekrivajo: "Zdaj lahko on gleda športni prenos na velikem televizorju, ona pa svojo priljubljeno nanizanko na velikem zaslonu računalnika," je s primerom ponazoril Furlan.

Naročniki izbranih paketov SiOL TV imajo polni dostop V vsej razsežnosti storitve TViN lahko brez doplačila uživajo naročniki SiOL TV, natančneje paketov Standard in Mega, in storitve Top Trio. Njim je na voljo ogled trenutno več kot petdesetih programov, ki jih lahko spremljajo bodisi prek spletnega mesta www.siol.tv bodisi prek mobilnih naprav z operacijskim sistemom Android od verzije 2.1 do vključno 3.2 ali iOS od verzije 3.2 dalje, za katere so razvili brezplačni namenski aplikaciji. Te lahko vsak namesti na poljubno število naprav, edina omejitev je, da lahko vsak uporabnik v danem trenutku televizijski program prek storitve TViN spremlja samo na eni napravi. Za pregledovanje na računalnikih ni treba namestiti posebnega programa, saj se televizijski program v tem primeru predvaja prek predvajalnika Flash v spletnem brskalniku.

Brez stroškov mobilnega prenosa podatkov (najmanj) do konca maja Zaradi spoštovanja avtorskih pravic imetnikov programskih vsebin, ki so teritorialno opredeljene, je ta del storitve tudi omenjenim naročnikom SiOL TV omogočen samo, če dostopajo iz slovenskega računalniškega ali mobilnega omrežja.

Pri dostopu prek mobilnega omrežja je treba upoštevati tudi stroške mobilnega podatkovnega prenosa, a Telekom Slovenije uporabnikom omrežja Mobitel teh ob uporabi storitve TViN ne bo zaračunaval (vsaj) do 31. maja letos. Kaj bo potem, je še prezgodaj govoriti, je povedal Furlan in obenem razkril, da na Telekomu Slovenije intenzivno razmišljajo o novih cenovnih modelih, ki bodo smiselno upoštevali nove načine uporabe mobilnega podatkovnega prenosa. Pri dostopu prek brezžičnih omrežij teh stroškov seveda že zdaj ni.

V omejenem obsegu dostopno tudi vsem preostalim Storitev TViN je v nekoliko manjšem obsegu dostopna tudi vsem drugim uporabnikom in tudi zunaj meja Slovenije. Prav vsakdo lahko pregleduje sporede televizijskih programov (storitev EPG), vsi naročniki storitev SiOL in Mobitel pa lahko naročajo vsebine na zahtevo, ki so od nekdanje SiOL-ove Videoteke vsebinsko, tehnično in oblikovno prerasle v spletno storitev DKino.

Vsakemu uporabniku najboljše možno Tako tehnično platformo storitve TViN kot integracijo storitve DKino v TViN podpisuje Telekomovo hčerinsko podjetje TSmedia. "Prizadevali smo si, da zadostimo pričakovanjem najširšega kroga uporabnikov, zato, denimo, naša platforma med drugim poskrbi, da vsakemu uporabniku dostavi najboljšo možno sliko glede na zmogljivosti njegove naprave in uporabljene komunikacijske povezave," je povedal Gorazd Golob, ki je v podjetju TSmedia odgovoren za tehnično izvedbo obeh omenjenih projektov.

"Čeprav smo platformo razvili za potrebe Telekoma Slovenije, je ta primerna tudi za druge ponudnike podobnih storitev, s čimer nadaljujemo z uresničevanjem poslanstva našega podjetja, to je postati prva izbira uporabnikov in ponudnikov digitalnih vsebin," je dodal Rudolf Skobe, direktor podjetja TSmedia.

Ne spreglejte