SiolNET. Digisvet Novice
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uberjev soustanovitelj je uradno postal milijarder

0,75

termometer

Travis Kalanick
Foto: Reuters

Podjetju Uber je uspelo pridobiti 7,75 milijarde evrov svežega investicijskega denarja, kar bo soustanovitelja Travisa Kalanicka uradno uvrstilo med milijarderje (tako dolarske kot evrske).

Konzorcij, ki ga vodi japonska banka Softbank, kupuje 17,5-odstotni delež družbe Uber tako od obstoječih delničarjev kot tudi z nakupom novih delnic.

Novih delnic je za okrog 14 odstotkov naložbe. Vrednost posla je, kot poročajo tuji mediji, 9,3 milijarde ameriških dolarjev, to je 7,75 milijarde evrov. Softbank je bila sicer tudi do zdaj eden od delničarjev Uberja.

Afere so ga odnesle s prvega mesta, a je ostal močno vpet v Uber

Eden od prodajalcev Uberjevih delnic je tudi soustanovitelj Travis Kalanick, ki je pod pritiskom takratnih afer (seksizem, prikrivanje vdora v računalniški sistem, zasledovanje novinarjev, domnevna kraja intelektualne lastnine, težave z regulatorji, spodrsljaji pri uporabi storitve …) junija odstopil z mesta glavnega izvršnega direktorja. Vrednost delnic, ki jih bo prodal, neuradno ocenjujejo na 1,4 milijarde ameriških dolarjev, kar je slabe 1,2 milijarde evrov.

Travis, ki je uradno odstopil z vodilnega položaja Uberja, je ohranil svoje močne vezi z družbo, predvsem v vlogi enega od direktorjev. Napovedana prodaja ga bo nedvomno izstrelila v svet milijarderjev – ne samo na papirju oziroma prek vrednosti delnic.

Kalanick ostaja velik delničar Uberja tudi po prodaji svojega skoraj 1,2 milijarde evrov vrednega deleža. Tokrat bo namreč prodal zgolj 29 odstotkov svojega imetja v Uberju Kalanick ostaja velik delničar Uberja tudi po prodaji svojega skoraj 1,2 milijarde evrov vrednega deleža. Tokrat bo namreč prodal zgolj 29 odstotkov svojega imetja v Uberju Foto: Reuters

Ni prodal niti tretjine svojih delnic Uberja

Toda Kalanick ostaja veliki delničar Uberja tudi po prodaji svojega milijardnega deleža. Tokrat bo namreč prodal zgolj 29 odstotkov svojega imetja v Uberju, kar pomeni, da bo v njegovi lasti še vedno ostalo za okrog 2,5 milijarde evrov delnic tega podjetja. To ugovarja trditvam, da je prevozniško podjetje, in trdi, da so storitvena platforma.

Japonci oziroma njihova investicijska skupina bo z nakupom pridobila dve mesti v upravnem odboru, ki bo po novem imel 17 namesto dozdajšnjih 11 direktorjev. Podjetje Uber bo s svežim denarjem lahko nadaljevalo svojo širitveno strategijo. Ta jim za zdaj še vedno prinaša izgube, a so naložbeniki optimistični in predvsem zadovoljni s sklenjenim poslom.

Med nedavnimi visokotehnološkimi naložbami banke Softbank je tudi singapurski Grab, Uberju podobna storitev v jugovzhodni Aziji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin