Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
6. 10. 2015,
13.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Uber London Anglija Velika Britanija taksi sodišče

Torek, 6. 10. 2015, 13.42

8 let

Uber pod drobnogledom britanskega sodišča

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ugotavljajo, ali so mobilni telefoni in pripadajoča mobilna aplikacija za Uber pravzaprav taksimeter. Njihova uporaba je namreč zakonsko prepovedana v zasebnih vozilih za najem.

Pravnim bitkam podjetja Uber po vsem svetu ni videti konca. Britansko sodišče preučuje, ali je način, s katerim Uber ugotavlja ceno prevoza v Londonu, v nasprotju s tamkajšnjo zakonodajo. Z uporabniškega vidika sicer ni videti nič spornega: aplikacija, ki teče na pametnih mobilnih telefonih, ugotavlja položaj vozila z uporabo GPS, nato pa na zunanjih strežnikih na podlagi prevožene razdalje izračuna prevoznino. Pravzaprav skoraj tako kot taksimeter. Pri Uberju se ne bojijo, da bi morali zaradi sodbe zapustiti London A ravno v tem je težava, saj britanska zakonodaja ne dopušča uporabe taksimetrov v zasebnih vozilih, namenjenih najemu. Zato je pomembno razčistiti, ali je to, kar uporablja Uber, neke vrste taksimeter, ali ne. Pravno tolmačenje sta zahtevala Uber in krovni izvajalec londonskega javnega mestnega prometa Transport for London.

Obravnavo so končali v enem dnevu, sodbo pa pričakujejo pozneje. Pri Uberju so prepričani, da sodba, kakršnakoli že bo, ne bo vplivala na to, ali bodo lahko še naprej ponujali svoje storitve v Londonu in drugih sedmih mestih v Angliji. Uber – nočna mora mnogo taksistov Uber je prisoten v še 60 državah po svetu, marsikje se prav tako ukvarjajo s pravniškimi in sodnimi mlini, ki jih največkrat poganjajo nezadovoljni vozniki taksijev. Medtem ko pri Uberju zagovarjajo, da so dobrodošla konkurenca dozdajšnjim taksistom, vozniki taksijev menijo, da gre za nelojalno konkurenco, saj morajo oni za razliko od Uberjevih voznikov pridobivati licence in dovoljenja, ki praviloma zahtevajo precej dodatnega časa in stroškov.

Londonski župan Boris Johnson je dejal, da bi bilo nespametno prepovedati tehnologijo, na kateri gradi aplikacija Uber, zato tako taksistom kot podjetjem za najem vozil svetuje, naj stopijo skupaj in poiščejo uravnoteženo rešitev, ki bo predvsem v interesu potrošnikov in mesta v celoti.

Ne spreglejte