Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
25. 3. 2013,
14.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mediji Dubrovnik

Ponedeljek, 25. 3. 2013, 14.44

7 let, 12 mesecev

TV Everywhere – televizija povsod

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Spremljanje televizijskih programov ni več vezano izključno na TV-hiše in zaslone televizorjev. Svoje pomembno mesto v distribuciji TV-programov imajo zdaj tudi telekomunikacijski operaterji.

Minili so časi, ko so se gledalci televizijskih programov prilagajali sporedu njihovih najljubših oddaj in ko je televizijski spored določal urnik vsakdanjih dejavnosti. Sodoben gledalec zahteva, da mu je želena vsebina dostopna kadarkoli, kjerkoli in na kateremkoli zaslonu. OTT – storitve in vsebine prek meja posameznih operaterjev S krepitvijo dvosmernosti med ponudnikom medijske vsebine in gledalcem so tradicionalne televizijske hiše dobile dostojne tekmece v ponudnikih interneta, tako stacionarnega kot mobilnega. Telekomunikacijski operaterji, ki so svojo ponudbo nadgradili z medijskimi vsebinami, morajo pri svojih prizadevanjih za ohranjanje obstoječih in pridobivanje novih uporabnikov zagotoviti, da so njihove vsebine dostopne tudi prek IP-infrastrukture drugih operaterjev.

Ko so predstavnostne vsebine in storitve uporabnikom na voljo prek infrastrukture, ki delno ali v celoti ni pod upravo ponudnika vsebine ali storitev, govorimo o načinu OTT ("over the top"). Pojem so sprva uporabljali v povezavi s prenosom zvoka in slike, a so z razvojem drugih večpredstavnostih vsebin opredelitev nadgradili na katerokoli vsebino ali medijsko storitev, predvsem na vse tiste, ki so dostopne prek interneta. En spored, veliko različnih zaslonov Za televizijske hiše to pomeni, da njihove programe spremljajo tudi na številnih drugih zaslonih, od namiznih in prenosnih računalnikov prek tablic do mobilnih operaterjev. Televizija povsod je tako aktualen trend tako za televizijske hiše kot tudi za telekomunikacijske operaterje, zato bodo tudi o tem spregovorili na konferenčnem delu konference New Europe Market, ki bo potekala od 8. do 11. maja v Dubrovniku. Na njej se bodo zbrali strokovnjaki in vodilni ljudje medijskih in telekomunikacijskih podjetij iz srednje in jugovzhodne Evrope, tudi iz Slovenije, svoj prihod pa so napovedali tudi nekateri visoki predstavniki multinacionalk z drugih delov sveta.

Velik izziv za TV-industrijo "TV Everywhere je v tem trenutku eden od največjih izzivov v televizijski industriji," je prepričan predsednik upravnega odbora, pred tem pa večletni direktor skupine SBB Dragan Šolak, eden od napovedanih dubrovniških panelistov o tej temi. "Proizvajalci opreme morajo odgovoriti s kakovostno ponudbo naprav, kabelski operaterji morajo odgovoriti tekmecem, ki ponujajo pretočni video, televizijske hiše morajo iznajti ustrezne načine zaščite vsebin, oglaševalci pa morajo prilagoditi potrebe vse pogostejšim personaliziranim kampanjam."

Toda TV Everywhere ni le izziv, temveč tudi nuja, je prepričan Šolak: "Uporabnikom je to očitno najzanimivejša in najprivlačnejša rešitev, zato je pred nami zelo vznemirljivo obdobje iskanja pravega odgovora na njihove potrebe." Posamezniki imajo vedno več naprav Mnenje telekomunikacijskih operaterjev bo med drugimi zagovarjal član uprave za večpredstavnost, storitve v oblaku in fiksni dostop hrvaškega telekomunikacijskega operaterja VIPnet Adrian Ježina. "Z naraščajočo navzočnostjo in raznovrstnostjo programske opreme za omreženo uporabo vsebin vse več ljudi v svojem vsakdanjem življenju izmenjuje ali sočasno uporablja več naprav. Ob takšnem razvoju dogodkov je treba OTT v manjši meri obravnavati kot nadomestilo za klasično plačljivo televizijo (pay-TV), v večji meri pa kot dodatek, ki skupaj s preostalimi telekomunikacijskimi storitvami zagotavlja celovito uporabniško izkušnjo," je prepričan Ježina.

Kot dober primer navaja tako imenovani paket multiplay, ki s storitvami "TV za ven" omogoča dostopnost televizijskih vsebin tudi zunaj omejitev in udobja lastnega doma. V Sloveniji je primer takšne storitve SiOL TViN, ki naročnikom SiOL TV in tudi vsem preostalim omogoča spremljanje televizijskih programov prek internetne povezave na mobilnih naprav, kot so prenosni računalniki, tablice in mobilni telefoni. Nabor dostopnih programov je odvisen od naročniškega paketa osnovnega televizijskega dostopa, tistim, ki niso naročniki, pa so še vedno na ogled tisti programi, ki so sicer dostopni prek prizemeljskih načinov distribucije. Ključ je v svobodi pristopa "Edini način, da operaterji ne zaostanejo za trendovsko spremenjenim načinom uporabe videa, je, da ga prilagodijo za gledanje na različnih zaslonih," meni analitik družbe SNL Kagan Mohammed Hamza, ki bo na konferenci New Europe Market moderator panela na temo TV Everywhere. "Ključni gonili sta praktičnost in svoboda pristopa, ki operaterjem odpirata možnost izkoriščanja prednosti rastočega uporabniškega trenda sočasnega dostopanja vsebinam iz več virov," je še ocenil in dodal, da imajo zato lahko koristi tako operaterji kot tudi televizijske hiše.

Ne spreglejte