SiolNET. Digisvet Novice
8,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Od marca tudi v Sloveniji: kupci telefonov se bodo morali odločiti

8,14

termometer

Google, Android, pametni telefon
Sprememba, ki jo uvaja Google, bo zamenjala obkroženo polje za zdaj še privzetega spletnega iskalnika Google, ki se nahaja na domačem zaslonu pametnega telefona, z alternativo, ki jo bo lahko izbral uporabnik. Foto: Matic Tomšič

Kdor bo marca v Evropi kupil nov pametni telefon z operacijskim sistemom Android, torej kateregakoli znamk Samsung, Xiaomi, Nokia, OnePlus, Sony, LG ter najverjetneje tudi Huawei in Honor, bo moral po novem izbrati privzetega ponudnika spletnega iskanja. To namreč ne bo več nujno Google.

Kupci novih telefonov v Evropi oziroma v Evropskem gospodarskem prostoru se bodo morali od 1. marca 2020 odločiti, ali želijo kot privzeti spletni iskalnik na svoji novi napravi uporabljati Google ali pa enega od treh drugih.

V Sloveniji bodo kupcem kot alternative sprva ponujeni iskalniki DuckDuckGo, ki se osredotoča predvsem na zasebnost uporabnikovih podatkov, Info.com, ki je tako imenovani metaiskalnik, saj za iskanje rezultatov uporablja več drugih iskalnikov, in pa razmeroma neznani ter podobno kot DuckDuckGo zasebnostno naravnani PrivacyWall

Takole bo videti novi zaslon za izbiro ponudnika iskanja, ki ga bodo kupci novih telefonov z Androidom videli ob prvem nastavljanju naprave. Takole bo videti novi zaslon za izbiro ponudnika iskanja, ki ga bodo kupci novih telefonov z Androidom videli ob prvem nastavljanju naprave. Foto: Google

Ponudniki iskanja so si mesto ob Googlu izborili na dražbah, ki so potekale za vsako državo posebej. DuckDuckGo in Info.com bosta na voljo na vseh 31 evropskih trgih, kjer bo od 1. marca veljala ta sprememba. Tretja oziroma četrta mesta, če upoštevamo še Google, ki bo seveda prav tako prisoten na vseh trgih, si bodo razdelili ponudniki iskanja Qwant, Seznam, Yandex, Givero in GMX.

Yandex Digisvet Strašljivo natančna ruska tehnologija, Američani precej zaostajajo

Microsoftov Bing, ki je sicer drugi najpogosteje uporabljani iskalnik na svetu (za Googlom), bo presenetljivo na voljo le v eni državi, in sicer v Veliki Britaniji.

Alternative iskalniku Google se bodo po nekaj mesecih zaradi izvajanja novih dražb sicer lahko spremenile. Trenutni seznami namreč veljajo do 30. junija. 

Bill Gates Digisvet Bill Gates: "Zamočil sem. Vse bi lahko bilo drugače."

Zakaj sploh takšna sprememba?

Google evropskim uporabnikom več svobode pri odločanju, katero storitev želijo uporabljati, daje predvsem zaradi astronomske kazni 4,3 milijarde evrov, ki jo je tehnološkemu velikanu zaradi kršenja konkurenčnih pravil EU julija lani naložila Evropska komisija. 

Brskalniki, Android Foto: Google
Enega od ukrepov, ki jih je po kazni sprejel Google in ga že aktivno izvaja, ste sicer morda že opazili (fotografija zgoraj): uporabniki pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android že nekaj mesecev prejemajo pozive, da jim aplikacije Chrome ni treba uporabljati kot privzetega spletnega brskalnika in da lahko namestijo eno od alternativ, kot sta Edge ali Firefox. Odločijo se lahko tudi za dodatnega ponudnika iskanja in ga uporabljajo ob Googlu. 

Preberite tudi:

Google Dublin Digisvet Googlova novoletna zaobljuba: ne bodo več (toliko) davčno kreativni Varnostna kamera Digisvet Prvi polom leta: na kameri je videl stvari, ki jih ne bi smel Android, Google Digisvet Tudi po treh mesecih od objave je Android 10 še vedno redkost Samsung Galaxy Fold Digisvet Dame in gospodje, spoznajte vznemirljivo prihodnost mobilnih naprav Larry Page, Sergey Brin, Google Digisvet Googlova ustanovitelja zapuščata svoji najvišji vodilni mesti Ren Zhengfei, Huawei Digisvet "Če bomo zagnali svoj operacijski sistem, ne bo več poti nazaj"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 37
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin