SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi mobilne naprave napadajo, mar ne?

1

termometer

Več kot četrtina evropskih uporabnikov mobilnih telefonov se še vedno ne zaveda, kakšne kibernetske grožnje jim grozijo na njihovih napravah.

Raziskava, ki sta jo opravili družbi Kaspersky Lab in B2B International, je pokazala, da je v Evropi le 47 odstotkov pametnih telefonov in 61 odstotkov tabličnih računalnikov z operacijskim sistemom Android zaščitenih s protivirusno zaščito. Še bolj skrbi brezbrižnost, ki je razvidna iz podatka, da kar 31 odstotkov pametnih telefonov in 43 odstotkov tabličnih računalnikov ni zaščitenih niti z geslom.

Kar četrtina shranjuje gesla v družbena omrežja in e-pošto Uporabniki se še vedno ne zavedajo dovolj, da so mobilne naprave lahko tarče napadov računalniških nepridipravov podobno kot računalniki. Dobra četrtina uporabnikov mobilnih naprav se namreč ne zaveda, da take grožnje obstajajo, nadaljnja dobra četrtina se jih tega sicer zaveda, a si zaradi tega ne belijo las.

Raziskava je še pokazala, da vsebuje 18 odstotkov vseh nezaščitenih pametnih telefonov Android na svetu prav tisto, kar računalniški napadalci iščejo: kode PIN za bančne kartice, gesla za spletne bančne sisteme in druge podatke, s katerimi lahko pridobijo nezakonito korist. Skoraj četrtina jih svoja gesla shranjuje na izpostavljena mesta, kot so družbena omrežja ali e-poštni nabiralniki.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin