Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
12. 8. 2013,
16.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Berlin Samsung Apple iPhone iOS Android

Ponedeljek, 12. 8. 2013, 16.06

8 let

Tudi letos bo september vroč!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prva polovica septembra bo tudi letos obdobje, v katerem bodo proizvajalci računalniško-telekomunikacijsko-zabavnih naprav predstavljali udarne novosti.

Pred leti je bil marec mesec, ko smo se ozirali v Hannover in z zanimanjem spremljali, kaj vse nam bodo tam povedali in pokazali proizvajalci iz sveta računalništva, telekomunikacij in zabavne elektronike. Toda tamkajšnji sejem CeBIT nima več takšnega pomena in veljave, kot ga je imel nekoč – njegovo vlogo je v precejšnji meri prevzel berlinski sejem IFA, ki poteka prve dni septembra. Novosti v Berlinu Sprva je bil sejem namenjen izključno zabavni elektroniki, zdaj pa je IFA obvezna postojanka tudi za proizvajalce računalnikov in mobilnih telefonov (no, ne vseh, večine pa zagotovo). Kar je februarski Mobile World Congress v Barceloni za strokovne in poslovne kroge v telekomunikacijah, to je IFA za potrošnike in široke množice, od katerih telekomunikacijska panoga (še vedno) dobro živi.

Čeprav je eno leto v svetu digitalnih naprav zelo dolgo obdobje in zato proizvajalci niti ne čakajo več samo takih dogodkov za razkrivanje svojih novosti, sta Berlin in začetek septembra pravi kraj in čas za predstavitev novosti, ki bodo v prihodnjega pol leta ali morda kar več glavni aduti v boju za tržno prevlado. Tako je, na primer, Samsung en dan pred uradno otvoritvijo lanskega berlinskega sejma IFA od telekomunikacijskih dobrot predstavil "phablet" (križanec med mobilnim telefonom in tablico) Galaxy Note 2, internetno okrepljeni fotoaparat Galaxy Camera, za letos pa že krožijo (vedno bolj podkrepljene) govorice, da bo njihova letošnja glavna zvezda na predstavitvenem dogodku – spet dan pred uradno otvoritvijo – Galaxy Note 3. Apple tudi tokrat po svoje Apple tudi letos ne bo neposredno prisoten na berlinskem sejmu, a je tudi zanj (in vse tiste, ki hrepenijo po njegovih izdelkih) september zelo pomemben mesec. Točno eno leto po predstavitvi iPhona 5 (no, pet dni več kot eno leto) spet pričakujemo, kaj bo tokrat novega. Apple pri svojih predstavitvah sicer dosledno začne prodajo še isti dan, medtem ko drugi proizvajalci neredko predstavljajo izdelek, ki bo v prodajo prišel šele čez nekaj tednov ali mesecev. In, kot vedno, so Applove predstavitve vedno samo njegove, samostojne in daleč od vseh drugih (a zato nič manj privlačne za poročevalce in javnost).

Letošnji deseti september bo za Apple še pomembnejši, ker Apple preprosto ne dohiteva več rasti nekaterih svojih tekmecev in ker se sooča s pomembnim izzivom, ali je skrajni čas, da se s ponudbo (in predvsem ceno) približa tudi tistim, ki imajo malenkost tanjše denarnice. Govori se o modelu s plastičnim ohišjem, s katerim naj bi se predvsem poskusili približati trgom Indije in Kitajske s potencialom več milijard kupcev. Bistveno bolj verjetno pa je, da bodo predstavili iPhone 5S, ki bo obenem prvi telefon z novim operacijskim sistemom iOS 7. Za ene smo napredni, za druge premajhni Kdaj in kako bo katera od teh slovenskih novosti prišla do naših prodajalcev, pa je zelo odvisno od prodajne politike (in odnosa) samih proizvajalcev do slovenskih partnerjev in, predvsem kadar gre za mobilne telefone, tudi mobilnih operaterjev. Medtem ko nekateri proizvajalci cenijo Slovenijo kot zahteven in napreden trg ter temu primerno pošiljajo novosti v Slovenijo isti dan, kot je uraden začetek svetovne prodaje, nekaterim Slovenija preprosto ni dovolj zanimiva, ker uvozniki, ki nimajo mednarodnih povezav, s katerimi lahko združujejo naročila, po njihovih ocenah ne naročajo zadosti velikih količin. Če ne veste, kam se kdo uvršča, bo do konca septembra ali začetka oktobra to spet postalo jasno.

Ne spreglejte