SiolNET. Digisvet Novice
5,20

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Zagovorniki in (predvsem) nasprotniki cepljenja otrok, poglejte tole

5,20

termometer

Šestsekundna animacija, ki temelji na tej znanstveni študiji, pokaže, kako deluje čredna oziroma kolektivna imunost. Večji kot je delež cepljenih posameznikov v določeni skupnosti, počasneje napreduje širjenje bolezni, ker ga zavira vsak, ki je prejel cepivo. Hkrati so v skupnosti z visokim deležem cepljenih oseb pred boleznijo bolj zaščiteni tudi tisti, ki niso bili cepljeni.

View post on imgur.com

Prva grafika od šestih prikazuje širjenje bolezni v skupnosti, kjer je delež cepljenih posameznikov 0-odstoten. Nato sledijo grafike s 25, 50, 75, 90 in nazadnje še 95-odstotnim deležem cepljenih posameznikov.

Rumene pike predstavljajo cepljene posameznike, modre necepljene, črne pa tiste, ki so zboleli. Vir grafike: theotheredmund, Reddit

Animacija pokaže, kako hitro se v skupnostih, v katerih je delež cepljenih posameznikov nižji, širijo bolezni, in obenem tudi, kako počasi in predvsem neučinkovito se bolezni širijo v skupnosti, kjer je delež cepljenih visok.

Več cepljenih posameznikov upočasni širjenje bolezni

Animacija hkrati kaže pomembnost čredne imunosti. Čredna ali kolektivna imunost pomeni, da ljudje v skupnosti, ki so cepljeni, pred boleznijo ne ščitijo le sebe, temveč tudi posameznike, ki cepiva niso prejeli.

Vsi ljudje namreč ne morejo oziroma ne smejo biti cepljeni. Tisti, ki imajo težave z imunskim sistemom ali jemljejo zdravila, ki se ne ujemajo s cepivi, na primer. Vsi ljudje namreč ne morejo oziroma ne smejo biti cepljeni. Tisti, ki imajo težave z imunskim sistemom ali jemljejo zdravila, ki se ne ujemajo s cepivi, na primer. Foto: Thinkstock

Kdor svojih otrok ne cepi, ker verjame v škodljivost otroških cepiv (na primer v to, da cepljenje povzroča avtizem), pa zmanjšuje učinkovitost čredne imunosti. Necepljen posameznik je namreč šibek člen, ki bolezni omogoča, da se lažje širi naprej.

Čredna imunost je tudi eden od razlogov za pogost argument nasprotnikov cepljenja, da njihov otrok ni dobil cepiva, pa ni zbolel. Zelo mogoče je, da ni zbolel zato, ker se bolezen v okolju z visokim deležem cepljenih otrok ni prebila do njega. Zaščitila ga je čredna imunost.

Komentarji

48

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • omsanka / 02.03.2017. ob 18:30 +5 - 2

  za takšen članek ste definitivno prejeli dober izkupiček iz strani farme :P če je človek postal tako ranljiv, da bi že naj od rojstva potreboval injekcijo v šupak, da preživi na tem planetu, potem je res bolje da nas raje vse pobere iz te dimenzije... čeprav pa vem iz osebnih izkušenj, da temu zgoraj ni tako, ter je otrok pri štirih letih še posebaj bolj zdrav kot cepljeni vrstniki... cepljence se da lažje nadzorovati kot pa necepilce, zato jim že teče voda v grlo :)

  +5 - 2
 • urska111 / 06.03.2017. ob 08:11 +3 0

  Govoriti o 95% precepljenosti in čredni oz. kolektivni imunosti je zavajanje. Zakaj? Cepiva prenehajo delovati po cca 10 letih, nekatera tudi prej (pa tukaj pustimo ob strani ali cepiva ščitijo ali ne). Če je zadnje obvezno cepljenje nekje v srednji šoli lahko sklepamo, da so vsi, ki so starejši od 25 let nezaščiteni (razen če redno hodijo na vsa cepljenja tudi kot odrasli, pa mislim da malokdo to naredi).

  +3 0
 • trt / 04.03.2017. ob 17:48 +3 - 1

  G. Tomšič, ste že kdaj prebrali sestavine cepiv mogoče?? Glede na vaše pisanje sklepam da jih niste nikoli.

  +3 - 1
delitve: 96
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin