Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
2. 3. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

48

Natisni članek

digizgodbe cepljenje

Četrtek, 2. 3. 2017, 4.04

6 let, 6 mesecev

Zagovorniki in (predvsem) nasprotniki cepljenja otrok, poglejte tole

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

48

Šestsekundna animacija, ki temelji na tej znanstveni študiji, pokaže, kako deluje čredna oziroma kolektivna imunost. Večji kot je delež cepljenih posameznikov v določeni skupnosti, počasneje napreduje širjenje bolezni, ker ga zavira vsak, ki je prejel cepivo. Hkrati so v skupnosti z visokim deležem cepljenih oseb pred boleznijo bolj zaščiteni tudi tisti, ki niso bili cepljeni.

View post on imgur.com

Prva grafika od šestih prikazuje širjenje bolezni v skupnosti, kjer je delež cepljenih posameznikov 0-odstoten. Nato sledijo grafike s 25, 50, 75, 90 in nazadnje še 95-odstotnim deležem cepljenih posameznikov.

Rumene pike predstavljajo cepljene posameznike, modre necepljene, črne pa tiste, ki so zboleli. Vir grafike: theotheredmund, Reddit

Animacija pokaže, kako hitro se v skupnostih, v katerih je delež cepljenih posameznikov nižji, širijo bolezni, in obenem tudi, kako počasi in predvsem neučinkovito se bolezni širijo v skupnosti, kjer je delež cepljenih visok.

Več cepljenih posameznikov upočasni širjenje bolezni

Animacija hkrati kaže pomembnost čredne imunosti. Čredna ali kolektivna imunost pomeni, da ljudje v skupnosti, ki so cepljeni, pred boleznijo ne ščitijo le sebe, temveč tudi posameznike, ki cepiva niso prejeli.

Vsi ljudje namreč ne morejo oziroma ne smejo biti cepljeni. Tisti, ki imajo težave z imunskim sistemom ali jemljejo zdravila, ki se ne ujemajo s cepivi, na primer. | Foto: Thinkstock Vsi ljudje namreč ne morejo oziroma ne smejo biti cepljeni. Tisti, ki imajo težave z imunskim sistemom ali jemljejo zdravila, ki se ne ujemajo s cepivi, na primer. Foto: Thinkstock

Kdor svojih otrok ne cepi, ker verjame v škodljivost otroških cepiv (na primer v to, da cepljenje povzroča avtizem), pa zmanjšuje učinkovitost čredne imunosti. Necepljen posameznik je namreč šibek člen, ki bolezni omogoča, da se lažje širi naprej.

Čredna imunost je tudi eden od razlogov za pogost argument nasprotnikov cepljenja, da njihov otrok ni dobil cepiva, pa ni zbolel. Zelo mogoče je, da ni zbolel zato, ker se bolezen v okolju z visokim deležem cepljenih otrok ni prebila do njega. Zaščitila ga je čredna imunost.

Ne spreglejte