Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
15. 7. 2016,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

Natisni članek

Petek, 15. 7. 2016, 4.01

6 let, 6 mesecev

To je žarnica prihodnosti. Kako dolgo sveti in koliko stane?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

Jake Dyson, sin britanskega izumitelja Jamesa Dysona, ki ga svet pozna po sesalcih znamke Dyson, je ustvaril okolju prijazno žarnico ali diodo LED, ki lahko neprestano sveti več kot 40 let.

Žarnice je trenutno mogoče kupiti samo v svetilkah CSYS in Cu-Beam, ki jih prodaja podjetje Jake Dyson Lighting. V svetilkah je sistem cevi za hlajenje žarnic, ki so zaradi učinkovitega odvajanja toplote bolj obstojne in lahko s polno močjo svetijo do 144.000 ur oziroma več kot 16 let.

Običajne diode LED lahko pri polni moči svetijo do okrog 50.000 ur, nato začnejo pešati. Še vedno so veliko bolj obstojne od neonskih žarnic, ki učinkovito delujejo do 15.000 ur, in navadnih žarnic z volframovo žičko, ki pogosto odpovejo že po 1.000 ali 2.000 urah delovanja.

Tudi po 144.00 urah, kolikor znaša pričakovana življenjska doba Dysonovih žarnic pri polni moči, te ne bodo nenadoma prenehale delovati, temveč bodo še naprej svetile s približno 70 odstotki največje intenzivnosti. Njihova skupna življenjska doba znaša več kot 40 let, trdijo v podjetju Jake Dyson Lighting. | Foto: Tudi po 144.00 urah, kolikor znaša pričakovana življenjska doba Dysonovih žarnic pri polni moči, te ne bodo nenadoma prenehale delovati, temveč bodo še naprej svetile s približno 70 odstotki največje intenzivnosti. Njihova skupna življenjska doba znaša več kot 40 let, trdijo v podjetju Jake Dyson Lighting.

Svetilke CSYS in Cu-Beam so drage. Na uradni spletni strani je najnižja cena za svetilko 649 ameriških dolarjev oziroma okrog 580 evrov. V Slovenijo jih še ne pošiljajo.

"Želimo spremeniti stoletne navade ljudi"

V podjetju Jake Dyson Lighting s trajnejšimi žarnicami ne želijo le izzvati obstoječega trga svetil, kjer proizvajalci stremijo k temu, da bi ljudje pogosto menjali žarnice. Kot je za spletni medij Tech Insider povedal Jake Dyson, želijo spremeniti pogled ljudi na osvetljavo notranjih prostorov.

"Ni treba, da je žarnica potrošni material. Na drugih področjih so že dokazali, da se da z učinkovitim odvajanjem toplote podaljšati življenjsko dobo elektronike. Zakaj ne bi dlje uporabljali tudi žarnice?" se sprašuje Jake Dyson.

"Naša svetila lahko postanejo enako revolucionarna, kot je bila prva žarnica Thomasa Edisona v primerjavi z osvetljevanjem prostorov s petrolejkami." Jake Dyson, Jake Dyson Lighting | Foto: "Naša svetila lahko postanejo enako revolucionarna, kot je bila prva žarnica Thomasa Edisona v primerjavi z osvetljevanjem prostorov s petrolejkami." Jake Dyson, Jake Dyson Lighting

Ne spreglejte