Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
4. 5. 2017,
16.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

digizgodbe Mikhail Gutseriev Amazon Jeff Bezos

Četrtek, 4. 5. 2017, 16.05

6 let, 6 mesecev

To je najvplivnejši Rus, ki ga morda še ne poznate: Odpustil mu je sam Putin

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Ruski milijarder Mihail Gucerijev velja za enega najbolj vsestranskih in iznajdljivih podjetnikov na svetu. Bil je že tihotapec vodke, bankir, naftar, nepremičninar in dobrodelnež, vse pustil za sabo in pred rusko vlado pobegnil v tujino, se nato vrnil v rojstno državo in ustvaril še mogočnejši poslovni imperij.

Mihail Gucerijev leta 2012 | Foto: Reuters Mihail Gucerijev leta 2012 Foto: Reuters

Kdo je Mihail Gucerijev in kaj je do zdaj počel?

59-letni Mihail Gucerijev se je rodil in odraščal na območju današnje Čečenske republike. Zgodaj je pokazal poslovno žilico - v mladih letih je s prijateljema Koljo in Slavom "na črno" prodajal vodko.

Svoj talent za posel je Gucerijev nadgradil v šolstvu. Diplomiral je na moskovski akademiji za finance ter na Gubkinovem inštitutu za nafto in zemeljski plin.

Ima diplomo iz prava in doktorat iz ekonomije, ki ga je opravil na univerzi v Sankt Peterburgu (na fotografiji). | Foto: Reuters Ima diplomo iz prava in doktorat iz ekonomije, ki ga je opravil na univerzi v Sankt Peterburgu (na fotografiji). Foto: Reuters

Konec 80. let prejšnjega stoletja je Gucerijev ustanovil eno prvih zadružnih bank v Sovjetski zvezi, leta 1992 pa je postal še eden od pionirjev ruskega poslovnega bančništva z ustanovitvijo institucije B.I.N. Bank, ki je povezovala industrijo, prodajalce in druge finančne institucije.

Leta 2002 je Gucerijev ustanovil podjetje, s katerim ga povezujejo najpogosteje - naftno družbo RussNeft, ki je do leta 2007 postala ena od desetih najbolj dobičkonosnih v Rusiji.

Naftne cisterne družbe RussNeft | Foto: Russneft.ru Naftne cisterne družbe RussNeft Foto: Russneft.ru

Prav leta 2007 je Gucerijev razkril, da ima velike težave z rusko vlado, ki jo je kot eden od vodilnih članov sindikata ruskih industrialcev in podjetnikov nekajkrat javno kritiziral.

Ker ni želel deliti usode nekdanjega ruskega oligarha in soimenjaka Mihaila Hodorkovskega, ki je bil, domnevno zaradi nesoglasij s takratnim predsednikom Rusije Vladimirjem Putinom, leta 2005 obsojen na desetletno zaporno kazen, je Gucerijev prodal Russneft in odšel v Belorusijo.

Mihail Hodorkovski je pred prvimi domnevno politično motiviranimi obtožbami, ki so se začele leta 2003, veljal za najbogatejšega Rusa. | Foto: Reuters Mihail Hodorkovski je pred prvimi domnevno politično motiviranimi obtožbami, ki so se začele leta 2003, veljal za najbogatejšega Rusa. Foto: Reuters

Kmalu zatem je Rusija izdala nalog za aretacijo Gucerijeva, ob katerem pa je njegov beloruski zaščitnik, predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko, le zamahnil z roko. 

Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko je dober prijatelj Mihaila Gucerijeva. | Foto: Reuters Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko je dober prijatelj Mihaila Gucerijeva. Foto: Reuters

Zakaj mu je Kremelj odpustil grehe, ne ve nihče

Gucerijev se je iz Belorusije leta 2008 nato preselil v Veliko Britanijo, v Rusijo pa se je vrnil leta 2010, ko je Kremelj iz neznanega razloga preklical vse obtožbe zoper njega. Ruska vlada je Gucerijeva prej sicer bremenila ogibanja davkom in nezakonitih poslovnih praks.

Ko se je Gucerijev vrnil v Rusijo, Vladimir Putin ni bil več predsednik države, temveč predsednik ruske vlade. Čeprav je Putin kasneje znova prevzel predsedniško funkcijo, se ruski politični vrh ni več vtikal v delo Mihaila Gucerijeva. | Foto: Reuters Ko se je Gucerijev vrnil v Rusijo, Vladimir Putin ni bil več predsednik države, temveč predsednik ruske vlade. Čeprav je Putin kasneje znova prevzel predsedniško funkcijo, se ruski politični vrh ni več vtikal v delo Mihaila Gucerijeva. Foto: Reuters

Še danes ni jasno, kako in zakaj so Gucerijeva ruske oblasti preprosto "izpustile". Pojavljala so se ugibanja, da so poslovnežu pri tem pomagali številni vplivni prijatelji na visokih položajih, ki si jih je med svojo poslovno kariero in med dobrodelnimi dejavnostmi, za katere je bil večkrat odlikovan, nabral res ogromno.

Med hobiji vsestranskega Mihaila Gucerijeva lahko med drugim najdemo reševanje političnih in humanitarnih kriz, kar je v 90. letih prejšnjega stoletja počel med oboroženimi spopadi v Čečeniji, igranje na violino in celo pisanje skladb ruskim glasbenikom. | Foto: Med hobiji vsestranskega Mihaila Gucerijeva lahko med drugim najdemo reševanje političnih in humanitarnih kriz, kar je v 90. letih prejšnjega stoletja počel med oboroženimi spopadi v Čečeniji, igranje na violino in celo pisanje skladb ruskim glasbenikom.

Po vrnitvi v Rusijo je šel Gucerijev takoj v akcijo - najprej je nazaj kupil svojo naftno družbo Russneft, nato pa začel svoj imperij širiti še v hotelirstvo, bančništvo, gradbeništvo in na medijsko področje. Večino je financiral z obilnimi bančnimi posojili ruskih državnih bank VTB in Sberbank. Še en pokazatelj, da je Kremelj stališče do Gucerijeva obrnil za 180 stopinj.

Postati želi ruski Jeff Bezos

Gucerijev se je decembra lani lotil, tako mu pravi, najbolj ambicioznega projekta v svoji poslovni karieri. Zgraditi želi rusko različico ameriškega Amazona, ki velja za največjega spletnega trgovca na svetu.

Ustanovitelj spletnega trgovca Amazon.com je Jeff Bezos, tretji najbogatejši človek na svetu. Kliknite na fotografijo in preberite zgodbo o tem, kako je zgradil svoj imperij. | Foto: Reuters Ustanovitelj spletnega trgovca Amazon.com je Jeff Bezos, tretji najbogatejši človek na svetu. Kliknite na fotografijo in preberite zgodbo o tem, kako je zgradil svoj imperij. Foto: Reuters

To bi Gucerijev storil tako, da bi v enotno platformo združil tri od največjih ruskih spletnih trgovcev. Lastnik prvega, Tehnosila, je po naključju postal že leta 2015, ko podjetje njegovi banki ni moglo odplačati dolgov. Decembra lani je kupil trgovca Eldorado, ki ima ob spletni trgovini tudi več kot 900 lokacij po vsej Rusiji. Prejšnji teden je Gucerijev postal še 58-odstotni lastnik M.videa, največjega ruskega spletnega trgovca.

Mihail Gucerijev je po podatkih medija Forbes danes 20. najbogatejši Rus in 226. najbogatejši Zemljan. Vrednost njegovega premoženja je ocenjena na 5,94 milijarde evrov.  | Foto: Russneft.ru Mihail Gucerijev je po podatkih medija Forbes danes 20. najbogatejši Rus in 226. najbogatejši Zemljan. Vrednost njegovega premoženja je ocenjena na 5,94 milijarde evrov. Foto: Russneft.ru

Kaj je skrivnost poslovnega uspeha Mihaila Gucerijeva?

Zasvojenost s služenjem denarja. "Že ko sem bil star 13 let, sem vsako jutro, ko sem sem zbudil, razmišljal samo o denarju," je nekoč dejal Gucerijev. Po njegovem mnenju je treba biti v poslu izjemno grabežljiv in neizprosen ter imeti neverjetno željo po "zmagi".

Gucerijev se v medijih ne pojavlja pogosto ...

... ima pa pozornost precej bolj rad njegov sin Said Gucerijev. Lani je svet šokiral z morda najdražjo dokumentirano poroko vseh časov - dogodek, ki ga je plačal njegov oče, je po ugibanju številnih medijev stal okroglo milijardo dolarjev oziroma več kot 900 milijonov evrov.

Nekaj utrinkov z razkošne poroke Saida Cucerijeva, sina Mihaila Gucerijeva. | Foto: Nekaj utrinkov z razkošne poroke Saida Cucerijeva, sina Mihaila Gucerijeva.

Viri: Forbes, Bloomberg, The Richest

Ne spreglejte