Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
25. 3. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

1

Natisni članek

znanost nedeljska znanost digizgodbe sonce

Sobota, 25. 3. 2017, 4.05

6 let, 6 mesecev

Nemci prižgali peklenski stroj, ki lahko upepeli človeka

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

1

Nemški znanstveniki so v raziskovalnem centru v kraju Jülich ta teden prvič vklopili največje umetno sonce na svetu. Velikanski stroj sveti tako močno in vroče, da bi takoj upepelil človeka, ki bi se znašel v istem prostoru. Znanstveniki upajo, da bodo z nenavadno napravo rešili vprašanje učinkovitejšega pridobivanja zelo uporabnega vodika.

Velikanski nemški laboratorijski reflektor je dolg 16 metrov, visok pa 14 metrov. | Foto: DLR Velikanski nemški laboratorijski reflektor je dolg 16 metrov, visok pa 14 metrov. Foto: DLR

Ogromen sistem 149 ksenonskih žarnic sveti z močjo 350 kilovatov, vse žarnice pa so usmerjene v majhno ploščo s stranicami, ki merijo samo 20 centimetrov.

Ko sistem, ki mu nemški znanstveniki pravijo Synlight, zasveti, plošča prejme 10.000-krat več toplotnega sevanja, kot če bi nanjo sijalo sonce. Tarča 149 žarnic se s tem segreje na več kot 3.000 stopinj Celzija.

Tudi v prostoru, kjer stoji Synlight, ob sijanju gigantskega reflektorja takrat postane tako vroče, da bi človek, ki bi vstopil vanj, izpuhtel v oblaku dima. | Foto: DLR Tudi v prostoru, kjer stoji Synlight, ob sijanju gigantskega reflektorja takrat postane tako vroče, da bi človek, ki bi vstopil vanj, izpuhtel v oblaku dima. Foto: DLR

Zakaj bi kdorkoli sploh potreboval to peklensko napravo? Nemški znanstveniki, ki so jo zgradili, upajo, da bo Synlight odgovoril na vprašanje, ali je plin vodik mogoče pridobivati s pomočjo sončne svetlobe.

Sevanje, ki ga oddaja sistem reflektorjev, je namreč tako silovito, da v reaktorski posodi, ki je povezana z osvetljeno ploščo, razbije kemične vezi v molekulah vode. To pomeni, da gresta vodik in kisik, gradnika vodne molekule, vsak po svoje.

Reaktorska posoda, v kateri iz vode nastajata vodik in kisik. | Foto: DLR Reaktorska posoda, v kateri iz vode nastajata vodik in kisik. Foto: DLR

Vodik je v vesolju daleč najpogostejši element, na Zemlji pa je v čisti obliki zelo redek. Najpogosteje ga najdemo v vodi oziroma v različnih ogljikovodikih (plin metan je ogljikovodik, na primer). Prosti vodik je zelo uporaben plin, med drugim ga marsikdo vidi kot gorivo prihodnosti, ker ne povzroča ogljičnih izpustov in zato ne škodi okolju.

Najpogostejši način za pridobivanje vodika je danes z elektriko, procesu pravimo elektroliza, a nemški znanstveniki upajo, da bodo s pomočjo reflektorjev odkrili način, kako za pridobivanje vodika izkoristiti neizmerno energijo, ki jo na Zemljo pošilja sonce.

Obratovanje reflektorjev je glede na to, koliko vodika je z njimi za zdaj mogoče pridobiti, zelo drago - v štirih urah sistem porabi toliko elektrike kot štiričlansko gospodinjstvo v enem letu. Cena gradnje sistema Synlight je bila okrog 3,5 milijona evrov. | Foto: DLR Obratovanje reflektorjev je glede na to, koliko vodika je z njimi za zdaj mogoče pridobiti, zelo drago - v štirih urah sistem porabi toliko elektrike kot štiričlansko gospodinjstvo v enem letu. Cena gradnje sistema Synlight je bila okrog 3,5 milijona evrov. Foto: DLR

Sistem žarnic Synlight zato ni končna rešitev, temveč le iskanje pravih parametrov za čim učinkovitejše pridobivanje vodika iz vode s pomočjo svetlobe in toplote laboratorijskega dvojnika sonca.

V pravem industrijskem obratu za pridobivanje vodika na ta način bi reflektorje zamenjal sistem ogledal, pravijo nemški znanstveniki.

Sistem Synlight ni edino, je pa največje "umetno sonce" na svetu. | Foto: DLR Sistem Synlight ni edino, je pa največje "umetno sonce" na svetu. Foto: DLR

Vir: DLR (Aeronavtični in vesoljski raziskovalni center Nemčije)

Ne spreglejte