Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
24. 9. 2008,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 24. 9. 2008, 12.19

8 let

Telekom Slovenije utrjuje svojo vlogo v BiH

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Telekom Slovenije uresničuje svoje strategije uveljavljanja kot eden največjih ponudnikov naprednih in celovitih širokopasovnih storitev elektronskih komunikacij v državah jadranske regije.

Na seznamu držav, v katerih Telekom Slovenije krepi svoj tržni delež, je tudi Bosna in Hercegovina, kjer je Telekom Slovenije svoj prodor začel pred slabima dvema letoma. Danes pa so v Banja Luki predstavili najnovejšo pridobitev v tej državi, nedavni nakup kabelskega operaterja Netkom, ki je v bosansko-hercegovski entiteti Republiki srbski pomemben operater kabelske televizije. Združeno podjetje Telekoma Slovenije v Republiki srbski se imenuje Aneks, enako kot Telekomova dosedanja hčerinska družba, s katero je Telekom Slovenije na tem območju že dosegal 30 % trga širokopasovnih komunikacij. Telekom Slovenije in okrepljeno podjetje Aneks imata v Bosni in Hercegovini še velike načrte.

V drugi polovici leta 2006 je Telekom Slovenije vstopil na bosansko-hercegovski trg širokopasovnih komunikacij z nakupom podjetja Blic.net, največjega alternativnega internetnega ponudnika Blic.net v Republiki srbski, katerega glavna dejavnost je bila ponudba internetnih in drugih storitev, temelječih na internetnem protokolu. Leto kasneje so se v Telekomu Slovenije odločili še za nakup družbe Aneks, največjega alternativnega ponudnika storitev fiksne telefonije ter enega vodilnih na področju razvoja in načrtovanja računalniških mrež ter sistemske integracije. Dejavnosti obeh podjetij sta se dopolnjevali in prekrivali, s čimer so bili zagotovljeni hitri sinergistični učinki, območje Bosne in Hercegovine z velikim tržnim potencialom, tako z vidika pridobivanja novih uporabnikov kakor tudi uvajanja novih storitev, pa je obema prevzemoma pripisalo dodaten izziv in poslovno priložnost za Telekom Slovenije. Blic.net in Aneks sta se letos že združila v enovito podjetje, ki se mu bo do konca leta tudi formalno pridružil dosedanji Netkom, katerega dejavnost odlično dopolnjuje ponudbo Telekoma Slovenije v tej državi.

Združeno podjetje Aneks, ki bo zajelo dejavnosti vseh treh nekoč samostojnih podjetij, se usmerja predvsem v širokopasovni dostop do interneta, IP-telefonijo in druge storitve, temelječe na internetnem protokolu, kakor tudi na kabelsko televizijo, fiksno telefonijo CS (Carrier Selection – izbira operaterja) in rešitve sistemske integracije. Združeno podjetje ima vse potrebne licence, dovoljenja in avtorske pravice za opravljanje svoje dejavnosti. V Telekomu Slovenije pričakujejo, da bo novi in močnejši Aneks postal odskočna deska za prodor na druga tržno zanimiva in obetavna območja BiH, kar je v skladu z dolgoročno strategijo Telekoma Slovenije, ki predvideva širjenje poslovanja na tuje trge.

Prevzem in pripojitev podjetja Netkom je tudi za Aneks velik korak k širitvi lastnega omrežja do končnih uporabnikov in zagotavljanju celovite ponudbe s področja elektronskih komunikacij – telefonije, interneta in multimedijskih storitev, vključno s televizijo. Aneks ima skupaj 12.000 uporabnikov dostopa do interneta, od tega je dobra polovica na širokopasovnem dostopu.

Dolgoročna poslovna politika Telekoma Slovenije temelji na večjem obsegu naložb, za katere bo Aneks letos namenil najmanj 8,1 milijona evrov in ki so poleg gradnje dostopovnih brezžičnih in žičnih širokopasovnih omrežij namenjene še za krepitev hrbteničnega omrežja, širitev in nadgradnjo jedrnega omrežja, optičnega omrežja v Banjaluki ter pripadajoče IP-opreme. V gradnji je tudi lastna optična povezava od Banjaluke do hrvaške meje z odcepom proti Kozari in Kotor Varošu. Med naložbami je treba omeniti tudi nakup novih prostorov, ki jih danes odpirajo in so nujni za usklajeno delovanje združenega podjetja ter zagotavljanje visokih standardov servisne dejavnosti za uporabnike. Visoke standarde bo Aneks zagotavljal tudi svojim zaposlenim, in to je poleg naložb v infrastrukturo drugi steber dolgoročne prisotnosti v regiji. Strokovnjaki Telekoma Slovenije in drugih podjetij v skupini, na primer Mobitela, so tudi do zdaj pri vseh regionalnih operacijah zagotavljali učinkovito izmenjavo izkušenj, znanj in strokovnosti v kombinaciji s korporativnimi znanji in lokalnimi pristojnostmi, ki jih prinaša krajevni partner. Ne nazadnje se Telekom Slovenije tako uveljavlja tudi kot družbeno odgovorno podjetje na širšem območju regije, saj s svojo mednarodno strategijo ustvarja pogoje za odpiranje novih kakovostnih delovnih mest z večjo dodano vrednostjo.

Podjetje Aneks, ki šteje 51 zaposlenih, letos načrtuje okrog 12 milijonov evrov poslovnih prihodkov in milijon evrov čistega poslovnega izida. Dobičkonosnost poslovnih sredstev bo po načrtih 9,3-odstotna.

Ne spreglejte