Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
12. 2. 2014,
13.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Telekom Slovenije

Sreda, 12. 2. 2014, 13.47

7 let, 12 mesecev

Telekom Slovenije bo koordiniral še en evropski energetski projekt

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V triletnem projektu SUNSEED poleg Telekoma Slovenije sodeluje še osem partnerjev iz šestih držav. Cilj je optimalno izrabiti komunikacijsko infrastrukturo v pametnih energetskih omrežjih prihodnosti.

Evropski projekt SUNSEED ali Trajnostno in vzdržljivo omrežje za pametno distribucijo električne energije poteka v okviru programa Evropske komisije FP7, predhodnika programa Obzorje 2020. V Sloveniji v projektu sodelujejo še Elektro Primorska kot energetski distributer, Institut Jožef Stefan kot znanstvena ustanova in na področju merilne tehnike podjetje Elektroservisi.

Poudarek je pilotsko omrežje, ki bo v Sloveniji Prav v Sloveniji bodo v okviru tega projekta postavili pilotno pametno energetsko omrežje, kjer bodo tudi v praksi preverili, kako poiskati sinergije med telekomunikacijami, zlasti mobilnim omrežjem četrte generacije, in pametnimi energetskimi omrežji prihodnosti, ki bodo zajemala tudi obnovljive vire energije. Izsledki ne le s tehničnega, temveč tudi s poslovnega in finančnega vidika bodo koristili razvoju pametnih energetskih omrežij tudi drugod po Evropski uniji, je prepričan znanstveni in tehnični koordinator projekta SUNSEED Radovan Sernec.

Za tri leta Bruselj prispeva tri milijone V novem evropskem energetskem projektu sodelujejo še univerza v Aalborgu na Danskem, francoski Gemalto in nemška sestra Gemalto M2M, nizozemska organizacija za aplikativne znanstvene raziskave – TNO in evropski raziskovalni center korporacije Toshiba, katerega sedež je v Veliki Britaniji. Vrednost projekta je 4,8 milijona evrov, od tega bo Evropska komisija zagotovila tri milijone evrov nepovratnih sredstev, je pojasnil koordinator projekta Fedor Gabrovšek.

Peternel: Telekom Slovenije nadpovprečno uspešen pri evropskih razpisih V Telekomu Slovenije ne skrivajo zadovoljstva, da je to že njihov drugi evropski projekt. "Na evropskih razpisih je uspešnih od 10 do 20 odstotkov prijav, Telekom Slovenije pa je v okviru 7. okvirnega programa za raziskave in inovacije Evropske unije dobil dva projekta od treh prijavljenih," je povedal vodja raziskovalne skupine v Telekomu Slovenije Blaž Peternel. Prepričan je, da to dokazuje kakovostno zasnovo in vsebino projektov, ki jo je Telekom Slovenije pripravil skupaj s partnerskimi izvajalci.

Prvi evropski energetski projekt Telekoma Slovenije je projekt eBadge, katerega prvo leto so bruseljski ocenjevalci pred kratkim dobro ocenili, je dodal Peternel. Tudi v tem projektu je Telekom Slovenije koordinator, sodeluje pa 13 partnerjev iz petih držav.

Vehovar: Telekom Slovenije aktivno išče sinergije Z novim projektom je Telekom Slovenije še enkrat potrdil eno od svojih strateških smernic: postati glavni regionalni raziskovalno-razvojni partner vodilnih evropskih podjetij na področju energetske vertikale v okviru poslovnih rešitev komunikacij med napravami (M2M). Ali bi to lahko pomenilo, da se bo Telekom Slovenije, po vzoru zelo uspešnega modela madžarskega telekoma Matav in nedavnega vstopa hrvaškega prvotnega telekomunikacijskega operaterja na trg distribucije električne energije, tudi sam podal v te vode? "Ni izključeno," je povedal podpredsednik uprave Telekoma Slovenije Zoran Vehovar, ki je dodal, da bi bil morebiten vstop Telekoma Slovenije med elektrodistributerje mogoče tako samostojno kot tudi s partnerji. "Telekom Slovenije aktivno išče sinergije tudi v drugih vertikalah, ne samo na področju svojega temeljnega delovanja," je povedal Vehovar.

Ne spreglejte