Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
7. 12. 2016,
8.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

1

Natisni članek

Samsung pametni telefoni Apple iPhone 7

Sreda, 7. 12. 2016, 8.31

6 let, 6 mesecev

Telefon Samsung Galaxy S8 prinaša veliko spremembo. Na slabše?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

1

Prihajajoči Samsungov pametni telefon S8 bo brez 3,5-milimetrskega priključka za slušalke, zanesljive vire navaja spletna stran SamMobile. Zamenjal ga bo priključek USB-C, prek katerega bo uporabnik polnil tudi baterijo telefona in prenašal podatke na računalnik. Na spletu uporabniki Samsung že obtožujejo ponavljanja za Applom, ki je 3,5-milimetrski priključek vzel iPhonu 7. 

Za zdaj še ni znano, kdaj bo Samsung napovedal pametni telefon Samsung Galaxy S8, najverjetneje pa se bo to, če sodimo po zadnjih dveh letih, zgodilo februarja na Kongresu mobilne telefonije v Barceloni.  | Foto: Reuters Za zdaj še ni znano, kdaj bo Samsung napovedal pametni telefon Samsung Galaxy S8, najverjetneje pa se bo to, če sodimo po zadnjih dveh letih, zgodilo februarja na Kongresu mobilne telefonije v Barceloni.  Foto: Reuters

Priključek USB-C je že imel propadli pametni telefon Galaxy Note 7, ki ga je Samsung zaradi fiaska s samovžigi pred dvema mesecema vzel s prodajnih polic. A Note 7 je USB-C uporabljal samo za prenos podatkov in polnjenje baterije, Galaxy S8 pa bo z njim nadomestil tudi priključek za slušalke, trdi spletna stran SamMobile. 

Umik 3,5-milimetrskega priključka si je letos privoščilo že več proizvajalcev pametnih telefonov. Najbolj je uporabnike s tem razburil Apple, ki luknje za slušalke ni izvrtal v pametna telefona iPhone 7 in iPhone 7 Plus. Nimata je, na primer, niti Lenovo Moto Z, HTC 10 Evo ...

Tole je spodnji rob pametnega telefona Galaxy S7, ki še ima priključek za slušalke (levo), za polnjenje baterije in prenos podatkov pa še vedno uporablja tudi priključek microUSB (sredina). Oba bosta po poročanju SamMobile pri naslednji generaciji telefona Galaxy Sx združena v en priključek, USB-C.  | Foto: Matic Tomšič Tole je spodnji rob pametnega telefona Galaxy S7, ki še ima priključek za slušalke (levo), za polnjenje baterije in prenos podatkov pa še vedno uporablja tudi priključek microUSB (sredina). Oba bosta po poročanju SamMobile pri naslednji generaciji telefona Galaxy Sx združena v en priključek, USB-C.  Foto: Matic Tomšič

Zakaj brez priključka za slušalke?

SamMobile o tem ne poroča, lahko pa sami potegnemo vsaj dva logična sklepa.

Prvi je sledenje trendom industrije. Za prehod na USB-C, ki med drugim omogoča predvajanje zvoka, le ustrezne slušalke je treba imeti, se namreč odloča vse več proizvajalcev.

Apple je z umikom priključka za slušalke iz svojih pametnih telefonov iPhone (na fotografiji model iPhone 7 Plus) začrtal pomembno smernico, ki ji bo v prihodnjem letu najverjetneje sledilo več proizvajalcev.  | Foto: Matic Tomšič Apple je z umikom priključka za slušalke iz svojih pametnih telefonov iPhone (na fotografiji model iPhone 7 Plus) začrtal pomembno smernico, ki ji bo v prihodnjem letu najverjetneje sledilo več proizvajalcev. Foto: Matic Tomšič

Drugi je prostorski prihranek v notranjosti telefona. Pred nekaj dnevi se je na spletu namreč pojavila študija tehnološkega podjetja Instrumental, ki dokazuje, da je imel pametni telefon Samsung Galaxy Note 7 težave s samovžigi zato, ker so bile komponente v notranjosti naprave preblizu skupaj.

Baterije v pametnih telefonih se med delovanjem segrejejo in razširijo, tista v Note 7 pa se ni imela kam širiti, saj prostora preprosto ni bilo. Zaradi tega je v notranjosti baterije prišlo do dotikanja elektrod, to pa je povzročilo dodatno segrevanje in napihovanje, eksplozije in ognjene zublje.  | Foto: Reuters Baterije v pametnih telefonih se med delovanjem segrejejo in razširijo, tista v Note 7 pa se ni imela kam širiti, saj prostora preprosto ni bilo. Zaradi tega je v notranjosti baterije prišlo do dotikanja elektrod, to pa je povzročilo dodatno segrevanje in napihovanje, eksplozije in ognjene zublje.  Foto: Reuters

Z umikom priključka za slušalke lahko Samsung v notranjosti pametnega telefona Galaxy S8 pridobi dovolj prostora, da ohrani večjo baterijo, obenem pa ne bo znova tvegal scenarija, ki se je zgodil Notu 7. 

Uporabniki nad novico o slovesu priključka za slušalke niso navdušeni. Na forumu Reddit in na forumu spletne strani Android Authority se že pojavljajo negativno nastrojeni komentarji: "Super, zdaj torej vem, česa ne bom kupil. Samsung, moraš res ponavljati za Applom? Fantastično, če bom želel uporabljati S8 in svoje slušalke, to pomeni še en adapter ..."

Adapter za iPhone 7 in iPhone 7 Plus, ki omogoča uporabo slušalk s 3,5-milimetrskim priključkom kljub temu, da ga telefona nimata. Nadležno je, ker ga je treba vedno nositi s seboj, ker je tako majhen, pa ga lahko neroden uporabnik hitro izgubi. | Foto: Matic Tomšič Adapter za iPhone 7 in iPhone 7 Plus, ki omogoča uporabo slušalk s 3,5-milimetrskim priključkom kljub temu, da ga telefona nimata. Nadležno je, ker ga je treba vedno nositi s seboj, ker je tako majhen, pa ga lahko neroden uporabnik hitro izgubi. Foto: Matic Tomšič

Potrditve, da bo Samsung telefonu Galaxy S8 priložil adapter za priklop lastnih slušalk, kot ga je Apple iPhonu 7, sicer še ni. 

Zakaj menimo, da umikanje 3,5-milimetrskega priključka za slušalke ni dobra ideja

Kdo se še spomni "žleht" norčevanja Samsungovega oglaševalca Justina Denisona?

Če bo pametni telefon Galaxy S8 res brez priključka za slušalke, bodo pri Samsungu s spleta najverjetneje želeli odstraniti vse sledi predstavitve modela Galaxy Note 7.

Zakaj? Njihov šef oglaševanja v ZDA Justin Denison se je med opisom funkcij Note 7 namreč ponorčeval iz Appla. Čeprav takrat še ni bilo uradno, da iPhone 7 ne bo imel priključka za slušalke, so to vedeli že praktično vsi.

Tudi Denison, ki je dejal: "Veste, kaj drugega bo še imel Galaxy Note 7? Priključek za slušalke. Samo povem." in pomenljivo pogledal v kamero ter počakal, da so se na predstavitvi prisotni novinarji začeli smejati:

Ne spreglejte